Kitajski proizvajalci naj bi države članice EU-ja oškodovali za okoli 500 milijonov evrov dajatev. Foto: EPA
Kitajski proizvajalci naj bi države članice EU-ja oškodovali za okoli 500 milijonov evrov dajatev. Foto: EPA
Kitajska
Kitajska je največja svetovna proizvajalka solarnih plošč. Foto: EPA

Združenje evropskih proizvajalcev fotovoltaičnih celic EU ProSun je izpostavilo dejstvo, da je bila evropska industrija že močno oškodovana zaradi nezakonitih kitajskih poslovnih praks, države članice EU-ja pa so izgubile pomemben vir prihodkov.

Trgovinski odnosi med EU-jem in Kitajsko se v zadnjih letih zaostrujejo, a so se z lanskim dogovorom o solarnih ploščah umirili, vendar dogovor ne pokriva proizvodov, ki jih kitajska podjetja pošiljajo v EU prek drugih azijskih držav.

Z opisanim izmikanjem plačevanju protidampinških dajatev naj bi bil EU do zdaj prikrajšan za približno 500 milijonov evrov, zato združenje ProSun od EU-ja zahteva, da se dajatve na uvožene solarne plošče uvedejo tudi za Malezijo in Tajvan.

Eko sklad: 22 milijonov za energetsko prenovo
Sicer pa je slovenski Eko sklad pred kratkim objavil javna poziva, na podlagi katerih po mogoče pridobiti 22 milijonov evrov nepovratnih sredstev za ukrepe učinkovite rabe energije v stanovanjskih stavbah. Pri večini ukrepov je višina spodbude omejena na 25 odstotkov priznanih stroškov naložbe, istočasno pa je določena tudi zgornja omejitev v nominalnem znesku.

Spodbude bodo namenjene vgradnji solarnega ogrevalnega sistema, vgradnji kurilne naprave za centralno ogrevanje na lesno biomaso, vgradnji toplotne črpalke, priključitvi starejše stavbe na daljinsko centralno ogrevanje na obnovljivi vir energije in vgradnji energijsko učinkovitega lesenega zunanjega stavbnega pohištva.

Mogoča pa bo tudi za toplotno izolacijo fasade in strehe, vgradnjo prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka, gradnjo ali nakup pasivne oz. skoraj nič energijske stanovanjske stavbe in celovito obnovo starejše stanovanjske stavbe, nakup stanovanja v tri- in večstanovanjski stavbi, prenovljeni v pasivnem oz. skoraj nič energijskem razredu.

Za pridobitev nepovratnih sredstev so letos v primerjavi z lanskim letom določili ostrejša merila, saj si želijo doseči večje prihranke energije.