Portugalski premier Coelho je rojake opozoril, da državi ne preostane drugega kot zategovanje pasu. Foto: EPA
Portugalski premier Coelho je rojake opozoril, da državi ne preostane drugega kot zategovanje pasu. Foto: EPA
Portugalska
Tako kot številne druge evropske države, ki so se znašle v hudi gospodarski krizi, se tudi Portugalska ni mogla izogniti protestom jeznih prebivalcev. Foto: EPA
Hudi časi za Portugalsko

Nov sveženj varčevalnih ukrepov bo začel veljati z začetkom prihodnjega leta, oblasti v Lizboni pa pričakujejo, da bodo tako do leta 2015 privarčevale 4,8 milijarde evrov.

"S temi ukrepi naši evropski partnerji ne morejo dvomiti o naših zavezah," je v televizijskem nastopu dejal portugalski premier Pedro Passos Coelho.

"Izbiramo lahko med varčevanjem in nevarčevanjem. Če ne bomo izpolnili pogoje, bomo morali zapustiti evro in se soočiti s katastrofalnimi posledicami," je bil črnogled Coelho in dodal, da bi oklevanje ogrozilo kredibilnost, ki so si jo znova pridobili.

Da bi se izognila bankrotu, je bila Portugalska leta 2011 prisiljena zaprositi za mednarodno finančno pomoč Evropske unije, Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) v znesku 78 milijard evrov.

Od 600.000 javnih uslužbencev jih bo moralo delovna mesta zapustiti 30.000, preostali pa bodo morali delati 40 ur na teden namesto dozdajšnjih 35.

Upokojitvena starost se bo zvišala za eno leto, na 66 let. Nekaj naj bi vlada privarčevala še z zmanjševanjem plačila dodatnih ur v javnem sektorju in zmanjševanjem sredstev za pokojnine in zdravstvo.

Odprava neenakosti med delavci
Evropska komisija je Lizbono v petek opozorila, da bi lahko nove varčevalne ukrepe doletela podobna usoda kot nekatere prejšnje, potem ko je ustavno sodišče prejšnji mesec zavrnilo varčevalni sveženj v višini 1,3 milijarde evrov, ki jih je vlada želela privarčevati na račun ukinitve poletnega regresa za javne uslužbence in upokojence ter zmanjšanja podpore za brezposelne in omejitve bolniških nadomestil.

Poznavalci vseeno menijo, da bo ustavno sodišče težko zavrnilo vladne varčevalne načrte, saj so ti namenjeni odpravljanju neenakosti.

Plače v javnem sektorju so zdaj namreč v povprečju višje od tistih v zasebnem sektorju, z osemurnim delovnikom pa se bodo javni uslužbenci izenačili s preostalimi delavci.

"Tokrat se bo vlada verjetno izognila zavrnitvi načrta od ustavnega sodišča, saj skuša slediti ustavnemu načelu enakosti, zaradi česar so prejšnji načrti padli v vodo," je dejal politični analitik Antonio Costa Pinto.

Vlada se bo o novih načrtih posvetovala z opozicijo, sindikati in delodajalci, vseeno pa je za pričakovati nove proteste nezadovoljnih prebivalcev v državi, kjer je stopnja brezposelnosti na rekordnih 18 odstotkih, medtem ko naj bi se gospodarstvo letos skrčilo že tretjo leto zapored.

Hudi časi za Portugalsko