Šlo naj bi za najbolj množične proteste v zadnjih dveh letih. Foto: EPA
Šlo naj bi za najbolj množične proteste v zadnjih dveh letih. Foto: EPA
Portugalci množično proti varčevalnim ukrepom

Tako imenovana trojka je namreč od vlade zahtevala velike proračunske reze v zameno za finančno injekcijo v vrednosti 78 milijard evrov iz maja leta 2011. Konservativna vlada je uvedla visoka povišanja davkov, s čimer želi zmanjšati proračunski primanjkljaj.

Protesti sovpadajo z obiskom predstavnikov trojke, ki izvajajo sedmo evalvacijo programa tako imenovane finančne pomoči. Demonstracije so prek spletnih omrežij organizirali portugalski "ogorčeni", pridružili pa so se jim profesorji, upokojenci, zdravstveni delavci, sindikati, politiki iz vrst levih strank, feministične skupine in drugi.

Kot piše španski dnevnik El País, gibanje "ogorčenih" zahteva konec posegov mednarodnih organizacij na Portugalskem in oblikovanje nove vlade, ki bi spoštovala ustavo. "Ogorčeni" premierja Pedra Passosa Coelha obtožujejo, da je Mednarodnemu denarnemu skladu in EU-ju predal suverenost.

Protestniki so vzklikali "Varčevalni ukrepi ubijajo", prepevali pa so tudi pesem Grandola, ta se povezuje z revolucijo iz leta 1974, ki je končala vojaško diktaturo. Protesti so sicer potekali tako v Portugalski kot zunaj nje. Protestniki zahtevajo popolno spremembo vladne politike. Vlada vztraja, da je nadaljnje krčenje porabe nujno za oživitev gospodarstva.

Čeprav je brezposelnost že 17,6-odstotna, portugalsko gospodarstvo, ki se bo letos predvidoma skrčilo za dva odstotka, pa bo že tretje leto v recesiji, predsednik vlade vztraja pri začrtanih ukrepih in poudarja, da se lahko ravno zaradi njih Portugalska zadolžuje s 6,3-odstotno obrestno mero in ne 17-odstotno kot pred letom dni.

Portugalci množično proti varčevalnim ukrepom