Sprejemanje varčevalnih ukrepov so spremljali protesti Portugalcev. Foto: EPA
Sprejemanje varčevalnih ukrepov so spremljali protesti Portugalcev. Foto: EPA

Eden izmed pomembnejših varčevalnih ukrepov bi prizadel vse upokojence, ki imajo več kot 600 evrov pokojnine, s čimer bi država privarčevala 388 milijonov evrov.

Z vsemi varčevalnimi ukrepi, ki so predvideni v proračunu za prihodnje leto, namerava vlada privarčevati 3,9 milijarde evrov.

Odločitev ustavnega sodišča pomeni, da bo morala vlada Pedra Passosa Coelha poiskati alternativne rešitve za uravnoteženje proračuna, kar po mnenju poznavalcev verjetno pomeni zvišanje davkov.

Barroso verjame v Portugalsko
Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je prepričan, da bo Portugalski vseeno uspelo izpolniti zaveze, ki jih je dala trojki mednarodnih posojilodajalcev - Evropski uniji, Evropski centralni banki (ECB) in Mednarodnemu denarnemu skladu (IMF).

Vlada v Lizboni sicer načrtuje, da bi izšla iz programa pomoči junija prihodnje leto.

"Prepričan sem, da bo Portugalski nedvomno uspelo najti rešitev tega položaja, da bo ohranila rezultate, ki so bili doseženi v programu, in da ne bo ogrozila vrnitve Portugalske na trge," je dejal Barroso ob prihodu na vrh EU-ja v Bruslju.

Ustavno presojo načrtovanih znižanj pokojnin je sicer zahteval portugalski predsednik Anibal Cavaco Silva, ki je velik kritik vlade in meni, da so varčevalni rezi preostri. Ustavno sodišče je doslej že črtalo več predvidenih varčevalnih ukrepov, zaradi česar si mora vlada izmišljati vedno nove ukrepe, da bi uravnotežila javne finance in zadostila zahtevam trojke.

Portugalska je leta 2011 zaprosila za finančno pomoč v vrednosti 78 milijard evrov.