V Lizboni se je zbralo več tisoč protestnikov. Foto: EPA
V Lizboni se je zbralo več tisoč protestnikov. Foto: EPA
Portugalski parlament
Protestniki so za kratek čas prekinili sejo parlamenta. Foto: EPA

Varčevalno naravnani proračun je bil potrjen z glasovi vladajoče desnosredinske koalicije, ki ima v parlamentu 132 od 200 poslancev. Proti predlogu proračuna je glasovala levo usmerjena opozicija.

Pred potrjevanjem proračuna so v Lizboni in drugih portugalskih mestih potekali množični protesti in tudi na dan glasovanja se je pred parlamentom zbrala množica ljudi, ki je izražala nestrinjanje z varčevalnimi ukrepi.

Za protestnike in sindikate je najspornejše nižanje plač javnih uslužbencev, in sicer od 2,5 do 12 odstotkov. Za 10 odstotkov se bodo zmanjšale pokojnine nekdanjih javnih uslužbencev. Rezi ne bodo veljali za plače in pokojnine, ki znašajo manj kot 600 evrov.

V načrtu vlade je tudi zvišanje starostne meje za upokojitev s 65 na 66 let.

Portugalska je leta 2011 skoraj bankrotirala in na površju se ji je uspelo obdržati s pomočjo reševalne finančne injekcije v vrednosti 78 milijard evrov, ki sta jo zagotovila Evropska unija in Mednarodni denarni sklad.

V zameno za pomoč je bila portugalska vlada prisiljena zvišati davke in znižati plače, kar je pripeljalo do skrčenja gospodarske aktivnosti, medtem ko se je stopnja brezposelnosti zvišala na rekordnih 17,7 odstotka.

Proračun na ustavno sodišče
"Vlada naj odstopi" in "Dovolj teh tatov" se je med glasovanjem poslancev slišalo pred poslopjem parlamenta.

"Tudi če to zborovanje ne bo spremenilo izida glasovanja, je pomembno, da vlada in poslanci vedo, da Portugalci nasprotujejo tem ukrepom," je dejala 61-letna upokojena javna uslužbenka.

Nekaj deset protestnikov je celo vdrlo v poslopje parlamenta in zmotilo sejo s pozivi k odstopu vlade. "Kar se dogaja v tej državi, je sramota," pa je pred parlamentom dejal sindikalni voditelj Armenio Carlos in pozval k protestom od 16. do 20. decembra.

Za vlado so varčevalni ukrepi nujno potrebni in pomemben korak na poti do vnovične pridobitve finančne samostojnosti ter končanja programa finančne pomoči, kar je med razpravo v parlamentu poudarila tudi finančna ministrica Maria Luis Albuquerque.

Proračun sicer še vedno potrebuje potrditev ustavnega sodišča, ki je v preteklosti že sprožilo politično krizo s tem, ko je zavrnilo določene davčne ukrepe. V prihodnjih tednih naj bi odločalo o znižanjih plač javnih uslužbencev.