Evropska unija
Jean Claude Juncker in Manfred Weber
Dobro razpoložena predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker in vodja poslancev Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfred Weber med zasedanjem v Strasbourgu. Foto: EPA
Ryszard Czarnecki
Evropski parlament je odstavil svojega podpredsednika Ryszarda Czarneckega (ECR), ker je žalil poslansko kolegico Rozo von Thun. Za odstavitev Poljaka s položaja je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovalo 447 poslancev, 196 jih je bilo proti. Czarnecki, ki prihaja iz vrst vladajoče poljske stranke Zakon in pravičnost (PiS), se je znašel pod plazom kritik, ker je evroposlanko Rozo von Thun (EPP) primerjal s tistimi, ki so v drugi svetovni vojni sodelovali z nacisti in jim izdajali Jude. S tem se je odzval na izjave poslanke v nemški oddaji, v kateri je posvarila pred nevarnostmi spornih reform poljske vlade za demokracijo na Poljskem. Foto: EPA

Dodaj v

Poslanci za manj parlamentarcev po brexitu in proti nadnacionalnim listam

Slovenija bo ostala pri osmih poslancih
7. februar 2018 ob 16:10
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA

Evropski parlament je v Strasbourgu podprl zmanjšanje števila evropskih poslancev po izstopu Velike Britanije iz Evropske unije (EU) s 751 na 705. Poleg tega so poslanci zavrnili možnost nadnacionalnih list na evropskih volitvah prihodnje leto.

Po odhodu Britancev, predvidoma marca prihodnje leto, se bo v Evropskem parlamentu izpraznilo 73 poslanskih sedežev. Glede na v sredo potrjeno odločitev naj bi parlament v letih 2019-2024 imel 46 poslanskih sedežev manj kot zdaj. Del ali vse te sedeže bi lahko prihranili za morebitne poznejše širitve Unije.

Preostalih 27 sedežev, ki jih ne bodo več zasedali britanski parlamentarci, pa naj bi razdelili med 14 držav članic, ki so po ocenah zdaj preslabo zastopane glede na svojo velikost.

Več poslancev za Francijo, Španijo, Nizozemsko, Italijo ...
Francija in Španija naj bi tako imeli po pet sedežev več, Nizozemska in Italija po tri več, Irska dva več, Romunija, Poljska, Švedska, Avstrija, Danska, Slovaška, Finska, Estonija in Hrvaška pa po enega poslanca več. Slovenija ostaja pri osmih sedežih. Poslanci poudarjajo, da bo nova razdelitev veljala le, če bo Združeno kraljestvo dejansko izstopilo iz Unije. V nasprotnem primeru bo veljala zdajšnja ureditev.

Postopek odločanja o sestavi parlamenta z današnjim glasovanjem ni končan. O tem bodo s soglasjem odločali voditelji članic unije, zatem pa je potrebna še formalna odločitev Evropskega parlamenta.

Ljudska stranka proti nadnacionalnim listam, socialisti in demokrati za
Poleg tega so poslanci v sredo zavrnili možnost nadnacionalnih list na volitvah prihodnje leto. Kot je pokazala že dopoldanska razprava, nadnacionalnim listam nasprotujejo v več političnih skupinah, med njimi v največji, desnosredinski Evropski ljudski stranki. Kot je v razpravi v imenu EPP-ja poudaril poslanec György Schöpflin (EPP), nadnacionalne liste temeljijo na predpostavki, da imamo evropski demos, a ga nimamo. "Če bomo imeli nadnacionalne liste, bomo v parlamentu dobili 27 predstavnikov, ki bodo oddaljeni od ljudi," je povedal.

Nasprotniki nadnacionalnih list med svojimi argumenti omenjajo tudi, da bi nadnacionalne liste favorizirale večje države, manjše pa bi bile v neenakopravnem položaju, poleg tega bi bile takšne liste odtujene od ljudi.

Socialisti in demokrati (S&D), liberalci (Alde) in Zeleni po drugi strani nadnacionalne liste podpirajo. V dopoldanski razpravi so med drugim poudarjali, da je treba ustvariti evropski demos in da za evropsko razpravo potrebujemo prave evropske kandidate, ki bodo to razpravo vodili.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
Kekec99
# 07.02.2018 ob 17:38
"Če bomo imeli nadnacionalne liste, bomo v parlamentu dobili 27 predstavnikov, ki bodo oddaljeni od ljudi," je povedal.

Kot da je sedaj kaj drugače
Bivši uporabnik
# 07.02.2018 ob 17:25
V resnici so povečali število ne-britanskih poslancev - saj v članku lepo piše.
elGoyc
# 08.02.2018 ob 05:36
Volivci bi se morali tako ali tako zavedati, da na volitvah v evropski parlament volijo najprej vseevropsko politično skupino, ki tako, kot v vsakem predvsem proporcionalno izvoljenem parlamentu vzdržuje strankarsko disciplino.
Namesto tega ljudje živijo v iluziji, da volijo nekoga, ki bo "nekaj naredil za Slovenijo v Bruslju", bo ampak v naprej dogovorjenih okvirih znotraj stranke.
Kar me najbolj moti je, da na volilnem lističu ne piše kateri politični skupini se bodo pridružili v določeni stranki. Najbrž večina ne ve, da se je recimo Šoltes priključil zelenim, čeprav ni ekologije nikoli postavljal v ospredje in da je I. Vajgel pri liberalcih, medtem ko DeSUS zagovarja ohranjevanje državne lastnine. Pri Tanji Fajon in petih poslancih izvoljenih iz strank naše desnice ni takšnih anomalij, prva je pri evropskih socialistih in desničarji v desno-sredinski evropski ljudski stranki.
vito corleone
# 08.02.2018 ob 12:13
Naši vrli poslanci radi poudarijo, da predstavljajo svojo evropsko stranko in ne države iz katere so izvoljeni.

To je razvidno tudi, ko velikokrat glasujejo za, oz se vzdržijo, ne pa da bi glasovali proti določenim uredbam, ki gredo v škodo slovenskemu gospodarstvu.

Najbolj je to opazno pri kmetijski politiki, ki slovensko kmetijstvo precej bremeni, subvencije pa dobivajo le največje kmetije, tiste male,ki so zgolj za preživetje pa vse bolj životarijo in so obsojene na propad .
Churchill W.
# 08.02.2018 ob 07:56
Nasprotniki nadnacionalnih list med svojimi argumenti omenjajo tudi, da bi nadnacionalne liste favorizirale večje države, manjše pa bi bile v neenakopravnem položaju, poleg tega bi bile takšne liste odtujene od ljudi.

A predstavniki nacionalnih list, ki danes in bodo tudi v prihodnje sedeli v parlamentu so pa zelo povezani z ljudmi??? Upoštevajo voljo demosa, ki jih je volil? Ga vsaj slišijo?
sammys
# 13.02.2018 ob 07:54
Upam, da se Britanci vseeno premislijo, bolje bo za njih in za nas. V svetu prihodnosti bomo uspešni samo v okviru EU, sami bomo še ena majhna pozabljena, irelevantna deželica. EU mora postati še močnejši, rabimo bolj intenzivno integracijo in homogenizacijo.
tr4nsy
# 11.02.2018 ob 19:01
@Zlobni škrat Proti čemu, če britanci izstopijo bo tako ali tako manj poslancev tam sedelo in se moč ostalih poslancev poveča. Vseeno je EU še vedno otrok vseh humanih in manj humanih človeških sistemov, zibelka pa je že v razumevanju da zmagovalcem tega časa ni mar za koren iz katerega je zrastlo.
Zlobni škrat
# 11.02.2018 ob 12:50
Če so pri (S&D) ZA potem vem, da je PROTI pravilna rešitev.
Triglavski zmaj
# 11.02.2018 ob 10:07
Najbolj je to opazno pri kmetijski politiki, ki slovensko kmetijstvo precej bremeni, subvencije pa dobivajo le največje kmetije, tiste male,ki so zgolj za preživetje pa vse bolj životarijo in so obsojene na propad .
Ravno male kmetije so vzrok, da je pri nas pridelava hrane predraga. Imamo preveč traktorjev na obdelovalno površino, preveč mehanizacije in preveč zaposlenih v kmetijstvu.
AM
# 09.02.2018 ob 07:40
"Preostalih 27 sedežev, ki jih ne bodo več zasedali britanski parlamentarci, pa naj bi razdelili med 14 držav članic, ki so po ocenah zdaj preslabo zastopane glede na svojo velikost."

Prosim ??

Spet bomo več plačevali !! Moralo bi jih biti toliko manj, kolikor je bilo poslancev iz VB.
Ogroženi
# 08.02.2018 ob 21:18
Na čimprejšnji razpad tega novo-nacifašističnega četrtega nemškega reicha!

Živeli!
SF/SN!
brkotas
# 08.02.2018 ob 12:11
Soros pa lobira po naljbolsih moceh da zaustavi brexit :)
Sorosova unija razpada.
Bivši uporabnik
# 08.02.2018 ob 11:03
ups, britanskih poslancev ne bo več :)
Bivši uporabnik
# 08.02.2018 ob 11:02
V resnici so povečali število ne-britanskih poslancev - saj v članku lepo piše.

ne-britanskih poslancev tako ali tako ne bo več
galoper
# 08.02.2018 ob 15:51
Vsebino dela EU bi morala obravnavati vlada, saj smo previsoke zahteve postavili na šibko osnovo poslancev EU.
Kazalo