Lani je na podobnem protestu, ki ga je organiziral Blockupy, sodelovalo več kot 20.000 ljudi. Foto: EPA
Lani je na podobnem protestu, ki ga je organiziral Blockupy, sodelovalo več kot 20.000 ljudi. Foto: EPA
Evro
V Frankfurtu je manjši protest proti varčevalnim ukrepom potekal že v petek, ko se je pred sedežem ECB-ja zbralo okoli 1.500 ljudi, podoben protest pa so pripravili tudi na frankfurtskem letališču. Foto: EPA

Zaradi politike Evropske centralne banke in trojke je že marsikje po Evropi nevzdržno. Zbrali smo se zato, ker upamo, da bomo o tem večkrat spregovorili,” je dejal eden izmed protestnikov. Drugi je dejal: "Komaj plačujem najemnino, težko si privoščim obisk pri zobozdravniku, zato me je strah prihodnosti.”

Protesti proti Evropski centralni banki (ECB) in kapitalizmu so potekali tudi v Frankfurtu, organiziralo jih je gibanje Blockupy. Po podatkih policije se je na shodu zbralo okoli 7.000 ljudi, organizatorji pričakujejo do 20.000 udeležencev.

Mnenja o vlogi ECB-ja so različna
ECB sicer praznuje 15. obletnico ustanovitve, njena vloga pa se je v času od izbruha krize močno okrepila in postala najpomembnejša evropska institucija za reševanje težav evrskih držav. Analitiki menijo, da svojo nalogo opravlja dobro, številni Evropejci pa se s tem ne strinjajo.

Že ob začetku protestov so izbruhnili izgredi
Policija je obkolila več sto zamaskiranih aktivistov in jim preprečila, da bi nadaljevali pot. Pri tem navaja številke od 200 do 400 zamaskiranih, organizatorji pa govorijo o tisoč protestnikih.

Na policijo naj bi metali zažigalna telesa. Policija je zamaskirane protestnike pozvala, naj odložijo nedovoljene predmete, kot so ščiti in vrvi.

Protesti proti varčevalni politiki EU-ja
Protesti proti varčevalni politiki EU-ja