Usoda slovenskega arbitražnega referenduma še ni jasna, na Hrvaškem pa civilna iniciativa zbira podpise za hrvaški referendum o arbitražnem sporazumu. Foto: MMC RTV SLO
Usoda slovenskega arbitražnega referenduma še ni jasna, na Hrvaškem pa civilna iniciativa zbira podpise za hrvaški referendum o arbitražnem sporazumu. Foto: MMC RTV SLO
Jadranka Kosor in Borut Pahor
Hrvaška bo ratifikaciji v saboru zagotovo priložila svojo enostransko izjavo, če bo to storila tudi slovenska stran, ki je osnutek sicer pripravila, pa še ni jasno. Foto: Vlada

Civilna skupina "Morje je kopno" je v nedeljo v Zagrebu in na Reki začela zbirati podpise za referendum o arbitražnem sporazumu s Slovenijo. 450 tisoč podpisov, ki jih po hrvaški zakonodaji potrebujejo za razpis referenduma, naj bi zbrali do konca novembra.

Hrvaške civilne skupine hočejo referendum
"Morje je kopno" hkrati hrvaško vlado poziva, naj iz parlamentarnega postopka umakne predlog o arbitraži, sabor pa, da v času zbiranja podpisov predloga zakona o sporazumu ne uvrsti na dnevni red zasedanja sabora.

Civilna iniciativa trdi, da ni niti za sporazum niti proti njemu, njihov cilj je le državljanom Hrvaške omogočiti, da povedo, kaj mislijo o njem, je dejal Ivica Relkovič, koordinator civilne iniciative, in dodal, da se bodo vse dozdajšnje civilne iniciative, tudi tista, v kateri so ribiči iz Umaga, zlile v eno, je poročal Večernji.si.

Milanovića so prepričali v Bruslju?
V političnem vrhu na Hrvaške pa se stvari, kot kaže, premikajo zelo hitro. Po mnenju evropskega poslanca Jelka Kacina naj bi Hrvaška sporazum v saboru ratificirala še ta teden. Kacin je poudaril tudi obisk prvaka opozicije Zorana Milanovića v Bruslju, ki je nato dejal, da bo v saboru ravnal v interesu stranke, predvsem pa v interesu Hrvaške. Kacin meni, da to kaže, da bi sporazum lahko dobil dvetretjinsko večino v saboru, torej tudi glasove Milanovićevih poslancev iz stranke SDP, piše Delo. O predlogu zakona o potrditvi arbitražnega sporazuma bo danes razpravljal tudi odbor za evropske integracije hrvaškega sabora.

Slovenska vlada mečka, opozicija kritizira
Drugače pa je v Sloveniji. Vlada bo zakon o ratifikaciji sprejela v torek, nato pa ga bo poslala v ustavno presojo na ustavno sodišče. Premier Borut Pahor je dejal, da se bodo o tem, ali je ustavna presoja sploh potrebna, odločali, ko bodo ugotovili, koliko časa bi presoja ustavnega sodišča podaljšala ratifikacijo. Kot je znano, naj bi po neuradnih informacijah presojali od dva do tri tedne, čeprav ustavno sodišče ni vezano na časovne roke in lahko o nekaterih zadevah odloča tudi nekaj mesecev.

Prav tako še ni jasno, kaj bo z referendumom, saj sta trenutno na mizi dve možnosti: koalicijski posvetovalni in opozicijski naknadni zakonodajni referendum. Premier je napovedal, da se bo skušal z opozicijo dogovoriti, da referenduma ne bi bilo, a sestanka parlamentarnih strank še ni sklical.