Oba premierja imata doma težave z opozicijo, ki je kritična do podpisanega arbitražnega sporazuma. Foto: EPA
Oba premierja imata doma težave z opozicijo, ki je kritična do podpisanega arbitražnega sporazuma. Foto: EPA
Zoran Milanović
Največja opozicijska stranka ostaja vzdržana do sporazuma. Foto: EPA

Največja opozicijska stranka SDP sporazuma ne želi podpreti.

Premierka je poudarila, da podpora sporazumu o reševanju vprašanja meje med Slovenijo in Hrvaško pomeni tudi podporo vstopu Hrvaške v EU. Dodala je, da sta se s slovenskim kolegom Borutom Pahorjem dogovorila, da bosta obe vladi sporazum v ratifikacijo v sabor oziroma državni zbor posredovali do konca leta. Dogodkov glede ratifikacije sporazuma v Sloveniji ni želel komentirati.

Odbori hrvaškega sabora niso dosegli soglasja glede ratifikacije arbitražnega sporazuma s Slovenijo. Po skupni seji nacionalnega odbora in saborskega odbora za evropske integracije je predsednica hrvaškega nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj z EU-jem Vesna Pusić sporočila, da bo nova seja odborov v četrtek popoldan. Do takrat bodo potekala dodatna posvetovanja poslanskih skupin, sabor pa bi o sporazumu lahko razpravljal v petek.

Pusićeva: Referenduma ne bi nič spremenila
Pusićeva je prepričana, da so v nacionalnem odboru na pragu konsenza in da bo sporazum v saboru dobil potrebno dvotretjinsko podporo. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če bo referendum o sporazumu v Sloveniji in na Hrvaškem, je Pusićeva odgovorila, da to "ne bo spremenilo stvari". Ponovila je, da zaradi vprašanja meje hrvaška pogajanja z EU-jem ne morejo biti več blokirana.

SDS z dvema zadržkoma do sporazuma
Predsednik saborskega odbora za evropske integracije in podpredsednik sabora iz vrst Socialdemokratske stranke (SDP) Neven Mimica je po seji dejal, da SDP ostaja "konstruktivno zadržan" iz dveh razlogov. Glavni organi SDP-ja namreč še niso razpravljali o končnih stališčih stranke do arbitražnega sporazuma, poleg tega pa se vlada pri pojasnitvi predloga za ratifikacijo arbitražnega sporazuma ni izjasnila glede temeljnega pomisleka SDP-ja. Stranko najbolj zanima določitve kriterijev za oblikovanje seznama sodnikov arbitražnega sodišča, ki bo na podlagi arbitražnega sporazuma odločalo o sporu o meji med Hrvaško in Slovenijo.

Brez podpore SDP-ja sporazum v saboru ne bo dobil potrebne večine. V razpravi o sporazumu novembra, nekaj dni pred podpisom v Stockholmu, se je stranka vzdržala, a za podpis sporazuma ni bila potrebna dvotretjinska večina.

V odboru za zunanjo politiko zelena luč za sporazum?
Mnenje nacionalnega odbora in saborskega odbora za evropske integracije ni pogoj za saborsko razpravo o arbitražnem sporazumu. Pomemben bo saborski odbor za zunanjo politiko, ki naj bi po pričakovanjih ratifikacijo sporazuma podprl, saj ima v odboru vladajoči HDZ večino.