Nicolas Sarkozy je prepričan o pravilnosti dogovora v Bruslju, medtem ko njegov izzivalec na predsedniških volitvah socialist Francios Hollande že seje dvome o dogovoru. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy je prepričan o pravilnosti dogovora v Bruslju, medtem ko njegov izzivalec na predsedniških volitvah socialist Francios Hollande že seje dvome o dogovoru. Foto: EPA
Francois Hollande
Francois Hollande še uživa prednost v anketah javnega mnenja, a ura resnice bo prišla šele konec aprila in na začetku maja, ko bosta na sporedu 1. in 2. krog predsedniških volitev. Foto: EPA

Dogovor vrha Evropske unije na razsežnost sistemske krize evrskega območja po Sarkozyjevih pojasnilih odgovarja predvsem z vzpostavitvijo resničnega gospodarskega upravljanja. "Če se gospodarstva območja evra ne bodo bolj približala drugo drugemu, ne bodo mogla ohraniti skupne valute," je bil jasen Sarkozy.

Delitev suverenosti za skupno dobro
Sarkozy zanika, da gre pri dogovoru za izgubo suverenosti nacionalnih držav. "Gre za delitev suverenosti demokratično izvoljenih vlad. Suverenost in neodvisnost bomo okrepili s tem, da ju bomo uresničevali skupaj s partnerji in zavezniki. Nobene nove pristojnosti nismo prenesli na nadnacionalno raven," je dejal francoski predsednik.

Kot napoveduje Sarkozy, bo meddržavni sporazum o fiskalnem paktu, za katerega so se evropski voditelji na koncu odločili zaradi nesprejemljivih zahtev Velike Britanije pri spreminjanju Lizbonske pogodbe, dorečen v 15 dneh, sprejeli pa naj bi ga do marca.

"Zdaj sta očitno dve Evropi. Tukaj je nova Evropa, ki želi več solidarnosti in regulacije kot druga, ki jo skupaj drži samo ideja enotnega tržišča," je Sarkozy potrdil, da je Evropa dveh hitrosti že resničnost, čeprav je druga omejena le na Veliko Britanijo.

Hollande že napoveduje spremembe
A socialist Francois Hollande, Sarkozyjev tekmec na letošnjih predsedniških volitvah, že seje seme dvoma, saj napoveduje, da si bo ob morebitni zmagi prizadeval za spremembo vsebine dogovora voditeljev. Hollande, ki mu ankete za zdaj napovedujejo volilno zmago, pravi, da bi v dogovor rad vključil tisto, kar po mnenju francoskih socialistov trenutno manjka.

Gre za izrecno omembo večje vloge ECB-ja, skupne evrske obveznice in finančno močan sklad za zaščito evra, s čimer naj bi odgovorili na kratkoročna pričakovanja trgov ter za jasnejšo opredelitev strategije za rast. Kako mu bo o teh spremembah uspelo prepričati Nemčijo, ki jim nasprotuje, ni znano.