"Gre za kompleksno zadevo, ki je Mobitelovim tekmecem povzročila nekaj 100 milijonov evrov škode," pravijo v Simobilu. Foto: RTV SLO

"V Simobilu smo vedno iskali konstruktivne rešitve in se do zdaj za tožbe nismo odločali. Vendarle pa bomo pri sankcioniranju Mobitelove zlorabe prevladujočega položaja s paketom Džabest šli do konca," pravi vodja Simobilovega korporativnega komuniciranja Jure Bohinc. Na Sodišču Evropske unije so zato vložili tožbo proti komisiji, ker ni preiskala Mobitelovega načina poslovanja, ki je po trditvah Simobila Mobitelovim tekmecem povzročila nekaj 100 milijonov evrov škode.

S paketom Itak Džabest naj bi škodili konkurenci
Simobil in Tušmobil sta namreč Mobitelu očitala, da je ob uvedbi nizkocenovnega paketa Itak Džabest svoje naročnike vezal, dodatno pa so podpisali vezavo tudi pri nakupu telefonov. Hkrati je oteževal prehode strank k drugim operaterjem, trdijo. Mobitelovo kršitev bi po mnenju Simobila morala preiskovati Evropska komisija. Bohinc namreč dvomi, da bi "država, ki ima tako podhranjen urad za varstvo konkurence in je hkrati 100-odstotni lastnik Mobitela, lahko uspešno in nepristransko končala tako kompleksen primer".

Komisija je stvar prepustila slovenskim organom
V Evropski komisiji so potrdili, da so prejeli Simobilovo pritožbo, a so se odločili, da postopka ne bodo sprožili, ker del pritožb Simobila že preučujejo slovenske oblasti, pristojne za varstvo konkurence, in ker ni razloga, da bi dva različna organa, pristojna za varstvo konkurence, preučevala enako pritožbo.

Poleg tega je po mnenju komisije primer večinoma omejen na slovensko ozemlje in v takih primerih obravnavo običajno prepustijo nacionalnim oblastem. "Mi običajno preučujemo primere oziroma pritožbe, ko je vpletena več kot ena država," je še pojasnila tiskovna predstavnica evropskega komisarja za konkurenco Joaquina Almunie, Amelia Torresova.

O sami odločitvi Simobila za vložitev tožbe je dejala, da ima podjetje seveda pravico, da se ne strinja s stališčem Evropske komisije in da vloži tožbo na Sodišču EU.