Znesek je bil pričakovan. Smo veliki, kot smo, je 1,37 milijona evrov pomoči za Slovenijo ocenil kmetijski minister Dejan Židan. Foto: Reuters
Znesek je bil pričakovan. Smo veliki, kot smo, je 1,37 milijona evrov pomoči za Slovenijo ocenil kmetijski minister Dejan Židan. Foto: Reuters
Krava
Komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Hogan je pri razdelitvenem ključu upošteval več objektivnih meril - proizvodnjo mleka, težave posameznih držav zaradi ruskega embarga, razlike med povprečno ceno mleka v posamezni članici in evropsko, pa tudi sušo, ki je prizadela nekatere evropske države. Foto: BoBo

Ministri EU-ja za kmetijstvo so danes nadaljevali razpravo o kriznih razmerah v kmetijstvu, pristojni komisar Phil Hogan pa jim je predstavil podrobnosti predloga prvih ukrepov za pomoč kmetom.

Članice bodo za neposredno pomoč kmetom, ki se spoprijemajo s težavami v sektorjih mleka in mlečnih izdelkov ter svinjskega mesa, dobile 420 milijonov evrov.

"To je razdeljeno po takem ključu, da pride v Slovenijo 1,37 milijona evrov. Znesek je bil pričakovan. Smo veliki, kot smo," je dejal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Židan. To je nekoliko več kot leta 2009, ko je Slovenija ob podobni krizi dobila 1,1 milijona evrov.

Denar bo na voljo prihodnje leto
Komisar za kmetijstvo in razvoj podeželja Hogan je pri razdelitvenem ključu upošteval več objektivnih meril - pridelavo mleka, težave posameznih držav zaradi ruskega embarga, razlike med povprečno ceno mleka v posamezni članici in evropsko, pa tudi sušo, ki je prizadela nekatere evropske države.

"Hogan je politično podporo za ta razdelilnik danes dobil, kar v praksi pomeni, da bo to osnova za spremembo proračuna EU za leto 2016, ko bo denar na voljo," je pojasnil minister.

Preostalih 80 milijonov evrov bo šlo za kombinacijo nekaterih drugih ukrepov - promocijo, ki jo bodo izvajali naslednje leto, skladiščenja mleka in delni odkup mleka v prahu v humanitarne namene, predvidoma za begunce.

Komisar je obljubil tudi prožnost pri porabi denarja v posameznih članicah, ki bodo same presodile, kako lahko ta denar najbolj koristno porabijo, je pojasnil Židan.

Glede predplačil še ni soglasja
Ministri so podprli tudi predlog komisije za ublažitev nadzora pri izplačilu neposrednih plačil letos, kar pomeni, da bodo lahko začele članice, ki se bodo za to odločile, izvajati predplačila.

Ali se bo Slovenija za to odločila, še ni znano. Težava je namreč v tem, da lahko posamezne kmetije v primeru dvojnih izplačil padejo v višji dohodninski razred. "Glede tega soglasja slovenskega kmetijskega prostora v tem trenutku še nimamo, bomo pa naredili tako, kot se bomo dogovorili," je zagotovil minister.

Komisija bo Sloveniji v primeru presežkov mleka na trgu omogočila tudi 100-odstotno financiranje začasnega zasebnega skladiščenja posnetega mleka v prahu z vsemi stroški, je povedal Židan.

Dvig cene?
Vprašanje, pri katerem ministri danes niso dosegli soglasja, pa se nanaša na dvig interventne cene mleka oz. mleka v prahu. "Kakor ščitimo delavce z minimalno plačo, da ne pride do njihovega izkoriščanja, bi morali uvesti minimalno dovoljeno ceno za posamezne kmetijske produkte," je stališče, ki ga je zastopal Židan.

Države so bile pri odločitvi, ali iti v to smer ali ne, razdeljene približno na polovico. "Če se stanje v naslednjem obdobju na obeh trgih ne bo izboljšalo, pričakujem, da bomo verjetno sprejeli tudi ta ukrep," je povedal minister.

Ministri razprave danes sicer še niso končali. Iskanje dodatnih ukrepov za mlečni sektor in sektor prašičjega mesa bodo nadaljevali tudi oktobra in novembra, ko bodo že morali oceniti učinke doslej sprejetih ukrepov. "Prvi ukrepi so torej znani, kako bodo učinkovali, pa bomo videli v nekaj tednih," je pojasnil Židan.