Prireja mleka je poleg prireje govejega mesa najpomembnejša proizvodna usmeritev slovenskega kmetijstva. Foto: BoBo
Prireja mleka je poleg prireje govejega mesa najpomembnejša proizvodna usmeritev slovenskega kmetijstva. Foto: BoBo

Predstavniki kmetijskih ministrstev Višegrajske skupine ter Bolgarije, Romunije, Slovenije in Avstrije, ki so se ta teden sešli v Českih Budejovicah na Češkem, so izrazili zaskrbljenost zaradi težav, s katerimi se spopadajo mlekarji. Slovenija podpira vse ukrepe, ki bi prispevali k znižanju tržnih presežkov.

Manjši tudi uvoz na Kitajsko
Težave so predvsem posledica prepovedi uvoza kmetijsko-živilskih proizvodov s poreklom iz EU-ja na ruski trg in ukinitve sistema mlečnih kvot. Poleg tega tudi globalni obeti za panogo niso spodbudni, saj je upadel uvoz mleka in mlečnih proizvodov na Kitajsko, svetovna proizvodnja mleka pa je manjša.

Nižje odkupne cene
Državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša je v razpravi opozorila, da je Slovenija zelo zaskrbljena nad zaostrovanjem razmer mlekarstvu, saj so se tudi pri nas v zadnjih 12 mesecih odkupne cene znižale za skoraj 25 odstotkov.

To je še toliko bolj skrb vzbujajoče, saj je prireja mleka poleg prireje govejega mesa najpomembnejša proizvodna usmeritev slovenskega kmetijstva. Prireja mleka prispeva okoli 15 odstotkov k skupni vrednosti kmetijske proizvodnje, 45 odstotkov pa je poteka na hribovskih in gorskih območjih.