Van Rompuy je Dačića opozoril, da mora Srbija nadaljevati ključne reforme v pravosodju, boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu, zagotoviti svobodo medijev in zaščito manjšin ter izboljšati poslovno okolje. Foto: EPA
Van Rompuy je Dačića opozoril, da mora Srbija nadaljevati ključne reforme v pravosodju, boju proti korupciji in organiziranemu kriminalu, zagotoviti svobodo medijev in zaščito manjšin ter izboljšati poslovno okolje. Foto: EPA

Ivica Dačić je bil na svojem prvem uradnem obisku v Bruslju, kjer se je srečal s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem in mu zagotovil, da je Srbija odločena nadaljevati evropsko pot.

"Srbija želi nadaljevati evropsko pot ... Cilj nove srbske vlade je Srbija, ki bo dejavnik miru in stabilnosti v regiji," je zatrdil nekdanji tesni sodelavec Slobodana Miloševića in današnji srbski premier, ki opravlja tudi naloge notranjega ministra.

Po besedah Dačića sklepe voditeljev EU-ja, ki so jih sprejeli lani decembra, v Beogradu "jemljejo zelo resno" in v skladu z njimi so pripravljeni nadaljevati dialog s Prištino, pri čemer ne postavljajo pod vprašaj že doseženih dogovorov v okviru dialoga, za kar je dokaz v nedeljo sprejeta odločitev, da bo Beograd odslej sodeloval na regionalnih srečanjih, ki se jih bo udeležila tudi Priština.

"Pripravljeni smo nadaljevati dialog - ne samo o tehničnih vprašanjih, temveč tudi o političnih vprašanjih," je dejal srbski premier in zagotovil, da so pripravljeni sodelovati tudi na ravni visokih predstavnikov.

Čeprav, tako Dačić, se zavedajo, da je odločitev o datumu začetka pogajanj Srbije z EU-jem, pa je sam partnerje zaprosil, naj "ne premikajo table, na kateri je napisan cilj, oziroma naj ne postavljajo dodatnih pogojev in širijo zahtev, postavljenih lani decembra".

Glavni cilj - mir, končni cilj - priznanje
Van Rompuy je po srečanju ponovil že znano stališče EU-ja, da je "vidno in trajno" izboljšanje odnosov s Kosovom ključen pogoj za začetek pristopnih pogajanj, ob tem pa izrazil zadovoljstvo nad nedeljsko odločitvijo Beograda, a opozoril, da se delo s tem ne konča.

Predsednik Evropskega sveta je posebej opozoril, da je treba najti rešitev za nemirne razmere na severu Kosova, ki je v zadnjem času prizorišče nenehnih napetosti med Srbi in Albanci.

Veliko bolj jasen je bil predsednik Evropskega parlamenta Martin Schulz, ki je Dačiću dejal, da bo morala Srbija za vstop v EU priznati Kosovo. Po njegovih besedah mora razvoj odnosov med Srbijo in Kosovom na koncu privesti do "vzajemnega priznanja".

Za Evropski parlament je za zdaj glavni cilj zagotovitev miru, a na koncu bo potrebno vzajemno priznanje kot pogoj za pridružitev EU-ju, to je precej jasno, je še dejal Schulz.

Prepir v Beogradu zaradi izjave Schulza
Izjava Schulza je takoj vznemirila Srbijo in vodja pogajalske skupine v nekdanji srbski vladi Borislav Stefanović jo je ocenil kot grobo. Po njegovem mnenju predstavlja tudi negativen začetek sodelovanja novih srbskih oblasti z EU-jem, zato bi morala nova vlada čim prej predstaviti nov načrt glede Kosova in ga tudi uresničiti.

Zaradi Schulzeve izjave je vladajoča Srbska napredna stranka (SNS) na Stefanovića naslovila vprašanje, zakaj javnosti ni prej obvestil o zahtevah EU-ja glede Kosova. V SNS-ju menijo, da je Stefanović "s svojo slabo politiko ustvaril ozračje, zaradi katerega se nova vlada danes sooča s takim sporočilom".