Največ prebežnikov je letos v Evropo prišlo prek Grčije, od koder so po balkanski poti nadaljevali pot proti severnim članicam EU-ja. Foto: Reuters
Največ prebežnikov je letos v Evropo prišlo prek Grčije, od koder so po balkanski poti nadaljevali pot proti severnim članicam EU-ja. Foto: Reuters
Letalo tornado
Nemčija bo v boju proti Islamski državi sodelovala z letali Tornado, ki bodo opravljala izvidniške naloge. Foto: Reuters

Nemčija je bila letos priča prihodu več kot milijon prebežnikov, a od terorističnih napadov novembra v Parizu se pojavlja bojazen, da so se na evropsko ozemlje pretihotapili tudi islamski skrajneži, ki bi lahko predstavljali nevarnost novih napadov.

V Nemčiji je ta teden odmevala novica, da je kar nekaj pribežnikov, ki so v državo prispeli s ponarejenimi sirskimi potnimi listi, izginilo iz nastanitvenih centrov in so oblasti za njimi izgubile vsakršno sled. Po besedah bavarskega notranjega ministra Joachima Herrmanna obstaja velika verjetnost, da so omenjeni prebežniki povezani z Islamsko državo.

Nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier je ob tem opozoril pred označevanjem vseh beguncev za islamske skrajneže, saj po njegovem mnenju veliko teroristov pride iz Evrope.

Vseeno Steinmeier poudarja pomembnost nadzora nad tem, kdo prihaja in odhaja iz Evrope. Pomembna koraka k večjemu nadzoru evropskih meja se mu zdita predlog Evropske komisije o oblikovanju evropske mejne in obalne straže, ki bi imela pravico do posredovanja na zunanji meji članice brez njenega povabila, ter dogovor s Turčijo o zajezitvi prehajanja prebežnikov v zameno za tri milijarde evrov in obljubo o hitrejšem približevanju Evropski uniji.

Savdijci morajo odigrati svojo vlogo
V boju proti Islamski državi se nemškemu zunanjemu ministru ključna zdi vloga muslimanskih držav na čelu s Savdsko Arabijo, saj lahko le z njihovo pomočjo uničijo ideološko ozadje islamskih skrajnežev.

Njegove besede sledijo sporočilom podpredsednika nemške vlade Sigmarja Gabriela, oba pripadata nemškim socialdemokratom, ki so v začetku meseca Savdsko Arabijo pozvali k prenehanju podpore skrajnim islamistom.

Med Nemci se že nekaj časa pojavljajo kritike na račun Savdske Arabije in njene vloge pri širjenju skrajnih islamskih idej, še posebej po opozorilih nekaterih nemških poslancev, da savdska monarhija finančno podpira skrajne mošeje v Nemčiji.

Steinmeier je v pogovoru za izdaje nemške medijske hiše Funke Medien Group še enkrat zavrnil možnost sodelovanja nemške vojske v zračnih napadih na položaje Islamske države v Siriji, kjer bo Berlin še naprej sodeloval le v izvidniških operacijah.