Komisar Sveta Evrope za človekove pravice, Nils Muižnieks. Foto: EPA
Komisar Sveta Evrope za človekove pravice, Nils Muižnieks. Foto: EPA

Svet Evrope je danes države opozoril, naj poleg skrbi za urejene proračune ohranijo tudi skrb za človekove pravice.
Protikrizni odziv je v Evropi prinesel tudi veliko kolateralne škode, pri čemer so najbolj izpostavljene države, ki so bile v preteklih letih prisiljene zaprositi za mednarodno pomoč. Kot izpostavlja komisar Sveta Evrope za človekove pravice, so posledični ukrepi s socialnega vidika prinesli ogromno škodo.

Ključno sporočilo je, da "ko izvajate gospodarske reforme, ko sestavljate vzdržne proračune, ne pozabite na človekove pravice", pravi komisar Sveta Evrope za človekove pravice, Nils Muižnieks. Pri tem poudarja pomen pregleda učinkov varčevalnih ukrepov na najranljivejše skupine, otroke, invalide, upokojence z nizkimi pokojninami in manjšine.

Poziv je podoben tudi za slovensko vlado, pri čemer Muižnieks poudarja pomen premisleka glede nuje krčenja odhodkov v socialnem sektorju ter obvez glede človekovih pravic.

Obstajajo drugačne poti, pravi komisar, ki dodaja, da želijo postaviti človekove pravice znova na dnevni red Evropske unije, Mednarodnega denarnega sklada in Evropske centralne banke. Številni ukrepi, ki jih sprejemajo države, bodo namreč imeli resne dolgoročne posledice, pri čemer je najbolj izpostavljena skoraj 30-odstotna brezposelnost v Španiji ali Grčiji ter izrazito visoka stopnja brezposelnosti med mladimi.

Matjaž Trošt, Radio Slovenija, Bruselj