Tajani je dejal, da bi bil vesel, če bi Velika Britanija ostala v EU-ju. Foto: EPA
Tajani je dejal, da bi bil vesel, če bi Velika Britanija ostala v EU-ju. Foto: EPA

"Gre za to, da se izognemo največji napaki, kaotičnemu brexitu brez sprejetih pogodbenih dogovorov," je za nemško medijsko skupino Funke dejal Tajani.

Po njegovih besedah bi bil tak neurejen izstop iz Unije katastrofalen za britansko gospodarstvo, škodil pa bi tudi EU-ju. Dejal je še, da bi bil vesel, če bi Velika Britanija ostala članica Unije.

Tajani je dejal, da bi bila lahko politična izjava glede brexita nekoliko jasneje oblikovana, izključil pa je spremembe dogovora o brexitu, še posebej glede vprašanja Severne Irske.

"Prepričan sem, da se lahko datum izstopa preloži za največ nekaj tednov, s konca marca na najkasneje začetek julija," je dejal. Trenutno je predvideni datum izstopa Velike Britanije iz EU-ja 29. marec.

A London bi moral po njegovih besedah predložiti razlog za preložitev datuma izstopa, kot je recimo potreba po dodatnem času za izvedbo predčasnih volitev ali novega referenduma. "Oni so se odločili za izstop. To je njihov problem, ne naš," je še dejal Tajani.

Predsednik Evropskega parlamenta je še dejal, da bo izstop Velike Britanije iz Unije druge države odvrnil od izstopa. "Moramo spremeniti EU, a moramo držati skupaj," je še dejal Tajani.

Britanski poslanci in poslanke bodo v torek spet glasovali o načrtu premierke Therese May za izstop iz Unije. Ta je dejala, da če bo njen načrt propadel, bo parlament lahko v sredo in četrtek glasoval o tem, ali želijo brexit brez dogovora, ali pa bodo zaprosili za njegovo kratko preložitev.