Glavna težava v pogovorih je meja med Severno Irsko in Republiko Irsko. Foto: Reuters
Glavna težava v pogovorih je meja med Severno Irsko in Republiko Irsko. Foto: Reuters

Po torkovem sestanku v Bruslju, ki so se ga udeležili glavni pogajalec EU-ja za brexit Michel Barnier, britanski minister za brexit Stephen Barclay in državni pravobranilec Geoffrey Cox, pogovorov ni komentirala nobena od strani. Po navedbah virov v Bruslju pa nov krog pogovorov ni potekal dobro oziroma ni prinesel nobenega napredka.

Škotski in valižanski parlament krepita pritisk na Mayevo

Škotski in valižanski parlament sta sprejela skupno stališče, v katerem britansko premierko Thereso May pozivata k spremembi pristopa glede "škodljivega dogovora" o izstopu Velike Britanije iz EU-ja. Škotski parlament je s 87 glasovi proti 29 nasprotoval dogovoru, ki ga je z Brusljem sklenila Mayeva, in zahteval "nujno in bistveno" podaljšanje procesa izstopanja Velike Britanije iz EU-ja. Mayevo so poslanci škotskega parlamenta tudi pozvali, naj izključi možnost, da bi Velika Britanija EU zapustila brez dogovora.

V valižanskem parlamentu je enak predlog podprlo 37, proti pa je glasovalo 13 poslancev.

Pogajalci so skušali na sestanku najti kompromis glede irskega varovala, ki bi omogočil, da bi britanski parlament potrdil ločitveni dogovor. Barnier je v nedavnem intervjuju dejal, da je EU Londonu pripravljen dati dodatna zagotovila glede varovala.

Njegova izjava je na obeh straneh vzbudila upanje, da bosta Bruselj in London našla rešitev glede irskega varovala, ki je za britanske poslance glavni razlog, da še niso potrdili ločitvenega sporazuma z EU-jem. Unija je doslej vztrajala, da se ne bo pogajala o nobenem delu ločitvenega sporazuma.

Barnier je po torkovih pogovorih nato potrdil, da še niso našli rešitve za odpravo zastoja glede brexita. Barnier je tako seznanil Evropsko komisijo, "da v tej fazi niso našli rešitve, ki bi bila v skladu z dogovorom o izstopu Velike Britanije iz EU-ja, vključno z irskim varovalom, ki se, kot že veste, v pogajanjih ne bo znova odpiralo". Dodal je, da so bili pogovori težki, da pa so potekali v konstruktivnem vzdušju.

Novo glasovanje prihodnji teden

Britanska premierka Theresa May želi dobiti nova zagotovila za brexit v upanju, da bo sporazum, ki ga je sklenila z EU-jem, parlament podprl do 12. marca.

"Odločeni smo, da dosežemo dogovor in pripeljemo brexit do uspešnega konca," je pred torkovim srečanjem dejal Barclay. Tiskovna predstavnica Mayeve pa je dejala, da so pogovori na "kritični točki": "Hitro delamo, da bi dosegli potrebne spremembe, še vedno je veliko dela."

Irsko varovalo, če ne bo ustrezne rešitve v pogajanjih o sporazumu o prihodnjih odnosih, predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU-ja in Združenega kraljestva ter veljavnost nekaterih pravil notranjega trga za Severno Irsko.

Poslanska zbornica, ki je ločitveni sporazum 15. januarja zavrnila, bo o njem znova glasovala do 12. marca. Če bo ločitveni dogovor zavrnila, bodo poslanci v skladu s predlogom premierke 13. marca glasovali o brexitu brez dogovora.

Če bodo zavrnili obe možnosti, pa bo vlada 14. marca predlagala glasovanje o "kratkem in omejenem podaljšanju" brexita. To morajo sicer soglasno potrditi tudi članice Unije.