Daul je Janšo podprl že na shodu v podporo novi Majniški deklaraciji v Ljubljani 18. maja. Foto: EPA
Daul je Janšo podprl že na shodu v podporo novi Majniški deklaraciji v Ljubljani 18. maja. Foto: EPA

"Predsedstvo EPP-ja je zaskrbljeno, da je po seriji sodnih postopkov opozicijski voditelj Janez Janša pristal v zaporu le tri tedne pred parlamentarnimi volitvami 13. julija," je v sporočilu za javnost poudaril predsednik EPP-ja, največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Joseph Daul. "Še preden je uspel izkoristiti vsa pravna sredstva, je bil Janša odstranjen iz volilne kampanje. Zato upamo, da bo slovensko vrhovno sodišče čim prej presodilo v tem primeru," je še zapisal Daul, ki je sicer Janšo podprl tudi na predvolilno obarvanem shodu v podporo novi Majniški deklaraciji v Ljubljani 18. maja.

Janša je v zapor odšel 20. junija, potem ko ga je ljubljansko okrajno sodišče junija lani obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov.

Sodba aprila postala pravnomočna
Predsednika SDS-a, ki je bil v času nakupa patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora in plačilo denarne kazni v znesku 37.000 evrov. Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna.

Janša se je pritožil še na ustavno sodišče, ki pa je pritožbo zavrglo, saj zatrjevane kršitve človekovih pravic niso bile izkazane s tisto stopnjo očitnosti, ki se zahteva, da bi lahko o tem odločalo pred izčrpanjem izrednih pravnih sredstev. Janševa obramba je nato vložila zahtevo za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče.