Avstrija je članica EU-ja od leta 1995. Foto: EPA
Avstrija je članica EU-ja od leta 1995. Foto: EPA

V javnomnenjski anketi, ki jo je za tednik Profil izvedel inštitut Unique, je le 25 odstotkov od 500 vprašanih odločno proti referendumu o izstopu iz EU-ja, medtem ko jih 19 odstotkov meni, da referendum glede članstva ne bi bil primeren. Od 52 odstotkov, ki jih podpira idejo referenduma, jih je 30 odstotkov prepričanih, da bi bil tak referendum nujen, 22 odstotkov pa jih meni, da bi bilo to dobro.

Junija lani je sicer pobudo za sklic referenduma o izstopu iz EU-ja, ki jo je skupaj s somišljeniki predložila nasprotnica EU-ja Inge Rauscher, podprlo več kot 260.000 državljanov, kar predstavlja več kot štiri odstotke prebivalstva. Pobudo je moral obravnavati tudi parlament, a je bila konec januarja zavrnjena.

Volivci v Veliki Britaniji bodo o nadaljnjem članstvu v EU-ju odločali na referendumu 23. junija. Vprašanje je močno obremenjevalo agendo razprav v EU-ju v zadnjem letu, še posebej na zadnjem vrhu sredi februarja, ko je britanskemu premierju Davidu Cameronu uspelo doseči dogovor o reformah povezave, s katerimi bi država dobila poseben status.

Ta dogovor je nato spodbudil podobna razmišljanja tudi v drugih članicah povezave, da bi tudi sami uvedli podobne omejitve, kot jih namerava Velika Britanija, zlasti na področju omejevanja t. i. socialnega turizma. Krepijo se tudi razmišljanja o referendumskem odločanju o nadaljnjem članstvu v EU-ju.