Največ beguncev v EU prispe prek Italije, največ prošenj za azil pa prejmeta Švedska in Nemčija. Foto: EPA
Največ beguncev v EU prispe prek Italije, največ prošenj za azil pa prejmeta Švedska in Nemčija. Foto: EPA

Strokovnjaki ob tem opozarjajo na demografske značilnosti v Evropi in poudarjajo, da bo Evropska unija v prihodnje potrebovala še več migrantov. V zadnjem letu je bilo oddanih več kot 435 tisoč prošenj za azil, kar je 30 odstotkov več kot leto prej.

Pri Evropski komisiji poudarjajo, da bi morale države članice Unije izboljšati sodelovanje na tem področju in si razdeliti breme beguncev, ki bežijo pred državljansko vojno v Siriji. Švedska in Nemčija v tem pogledu nosita največje breme, medtem ko je zaradi poti čez Sredozemlje najbolj na udaru Italija.

Evropska komisarka Cecilia Malmström pravi, da evropska agencija za nadzor zunanjih meja, Frontex, ne more prevzeti italijanske operacije Mare nostrum, vendar bi lahko storila bistveno več.

Če bi Frontex prevzel operacijo, bi to pomenilo, da bi morale države bistveno povečati svoj prispevek. Italijanska operacija Mare nostrum tamkajšnjo mornarico stane okrog devet milijonov evrov mesečno.

Samo letos so z morja rešili več kot 65 tisoč migrantov, kar je bistveno več kot v do zdaj najbolj izpostavljenem letu 2011. Komisarka je skupaj z raziskovalcem Philippejem Farguesom včeraj poudarjala, da je spoprijemanje politike z vprašanji priseljevanja utemeljeno na stereotipih in nedokazanih mitih.

Število upokojencev se povečuje
Philippe Fargues iz Evropskega centra za preučevanje migracij je dejal, da se bo v prihodnjih 16 letih število ljudi, starih okrog 65 let, kar bi bila nekakšna povprečna upokojitvena starost, povečalo za 32 milijonov. Ob tem se bo število mladih delavcev do 35. leta starosti zmanjšalo za 31 milijonov.

Komisarka Malmströmova je dejala, da je eden izmed najtrdovratnejših stereotipov mnenje, da migranti dvigujejo stopnje brezposelnosti. Česar pa podatki ne potrjujejo, pravi komisarka in poudarja, da se migranti prej izogibajo državam, kjer je brezposelnost visoka, in se raje odločajo za pot v države, kjer imajo več možnosti, da najdejo delo.