Evropska unija

Poudarki

  • Nabor kartic, s katerimi bodo lahko kupci plačevali, se bo lahko zmanjšal
Kreditna kartica
Komisija je zaradi previsokih in nepreglednih provizij v preteklosti že sprožila postopke proti dvema velikima svetovnima izdajateljema plačilnih kartic, Visi in Mastercardu. Foto: BoBo

Dodaj v

Visokim provizijam pri plačevanju s karticami v EU-ju odklenkalo

Nova pravila naj bi znižala stroške za trgovce in kupce
10. marec 2015 ob 16:31,
zadnji poseg: 10. marec 2015 ob 16:49
Strasbourg - MMC RTV SLO, STA

Evropski poslanci so končno prižgali zeleno luč nižjim stroškom ob nakupu s kreditno ali plačilno kartico, ki jih mora banka trgovca ob nakupu plačati banki, ki je kartico izdala.

Medbančne provizije bankam in kartičnim hišam prinašajo milijardne dobičke, saj ne odražajo njihovih dejanskih stroškov. Po izračunih Evropske komisije naj bi se po zaslugi novih pravil te provizije zmanjšale za okoli šest milijard evrov letno.

Provizije, ki si jih ob plačilih s karticami zaračunavajo banke, se praviloma prenesejo najprej s trgovčeve banke na trgovca, ta pa jih nato vračuna v cene blaga oziroma storitev, ki jih prodaja. Tako jih na koncu plačajo kupci, in to vsi, ne le tisti, ki plačujejo s karticami.

Trgovci, ki morajo sprejemati vse kartice pod pogoji, ki jih postavijo izdajatelji teh kartic, bodo imeli po novem pravico sprejemati le tiste kartice, za katere bodo veljale navedene omejitve, druge pa bodo lahko zavrnili. To bi za kupce utegnilo pomeniti, da se bo nabor kartic, s katerimi bodo lahko plačevali, zmanjšal. A kot opozarjajo v parlamentu, bodo zato stroški nižji.

Petletno prehodno obdobje
Nova pravila provizije omejujejo na 0,2 odstotka vrednosti transakcije pri plačevanju z debetnimi karticami v tujini. Za plačevanje s temi karticami doma bo veljalo petletno prehodno obdobje. Pri plačilih s kreditnimi karticami bodo provizije omejene na 0,3 odstotka vrednosti transakcije.

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu nova pravila potrdili z veliko večino 621 glasov za in 26 proti. Zdaj jih morajo potrditi še države članice, kar naj bi predvidoma storile še pred poletjem, nato pa se bodo šest mesecev po uveljavitvi začela izvajati. "Ta zakonodaja (...) bo vzpostavila enotne pogoje za plačila po vsej Evropi. Okrepila naj bi preglednost provizij, stimulirala konkurenco in tako trgovcem kot uporabnikom omogočila, da izberejo tiste kartične sheme, ki jim nudijo najboljše pogoje," je dejal poslanec Pablo Zalba.

Evropska komisarka za konkurenčnost Margrethe Vestager je nova pravila označila kot "dobra za potrošnike, dobra za podjetja in dobra za inovacije". "Nekonkurenčne in skrite medbančne provizije so predolgo zviševale stroške trgovcem in potrošnikom. Z današnjim glasovanjem smo še dan bližje koncu tega," je poudarila v odzivu.

Iz novih pravil bodo sicer izvzete t. i. tristranske kartične sheme, kakršne imata Diners in American Express, pri katerih sodeluje le ena banka. Pravila tudi ne bodo veljala za poslovne kartice, ki se uporabljajo le za kritje poslovnih stroškov, in se ne nanašajo na dvig gotovine na bankomatih.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
MarcoQ
# 10.03.2015 ob 17:19
Še eden izmed tisočih dobrih ukrepov EU, ki jih ekstremisti kakršen je ta nad menoj namerno nočejo videti, mediji pa o njih tudi ne govorijo veliko.

Danes lahko greš v Litvo in pošiljaš domov sms-e za manj kot 10 centov, lahko greš na Nizozemsko in ne izgubljaš denarja v menjalnicah, lahko greš na Portugalsko pa na bankomatu ob dvigu ne boš plačal nič več kot doma.
Ali pa manj vidni in nič manj pomembni ukrepi, kot je bil na primer dogovor s katerim so omejili problem dampinških cen kitajskih proizvajalcev sončnih celic.
Ali pa regulativa za večjo varnost v cestnem prometu.

Posamezna država, kakršna je Slovenija je enostavno premajhna, da bi lahko sprejela karkoli podobnega.
MarcoQ
# 10.03.2015 ob 17:50
@SF-SN, nič o pogodbah, ki naj bi zajemale te tožbe še ni sprejeto.
Prav je, da stvari spremljamo in se proti takim anomalijam borimo, vsekakor pa ni upravičeno, da bi kritizirali nekaj, kar sploh (še) ni sprejeto.

Glede odprave carinskih ovir pa lahko trdimo, da to zelo koristi tudi nam. Nemčija izvozi 38% svojega BDP-ja, Slovenija izvozi 48%. Nemčija je dovolj velika, da dela za svoj trg, Slovenija je enostavno premajhna in mora uvažati in izvažati.
75xxsn
# 11.03.2015 ob 06:30
Skrajni čas.
General
# 10.03.2015 ob 19:00
Pogrešam Peterleta.
derwolf
# 10.03.2015 ob 17:53
@Anar Hija

Cakaj malo.. TI BI VEC PLACEVAL?? Haha pa od kod ste vi?
crtomircek
# 11.03.2015 ob 09:47
Saj zgledaš revež če plačuješ s cashom.

ta je oa dobra - meni se zdi ravno obratno, reveži plačujejo s kartico, ker živijo v bančnem limitu.
Banka te ima cel čas v šahu, poleg tega ji plauješ oderuških 10 % (z besedo DESET) obreti za ta kredit. Če bo manj kartic toliko bolje, ljudje se bodo lažje pobrali iz konstantnega negativnega stanja na bančnem računu. Poleg tega bi morali omejiti še obresti na negtivno dovoljeno stanje ali pa ga celo prepovedati.

Jaz večino kupujem z gotovino (če je večja zadeva pa po predračunu in direktnim nakazilom), tudi, če gre za večje zneske in VEDNO vprašam za gotovinski popust in ga večinoma tudi dobim. trgovec tako in tako plača do 3 % provizije, pa še čakati mora na denar in se mu splača dati popust. Včasih se zgodi, da na poti do bankomata ali spletne banke ugotovim,da zadeve sploh ne rabim in prihranim 100 % zneska.

Dejstvo pa je, da si bodo razliko pri provizijah vtaknili v žep trgovci. Najbolj fer bi bilo, da se provizija obračuna plačniku (uporabniku kartice), cene izdelkov pa nimajo vgrajene provizije za kartično poslovanje. Nekaj podobnega sem opazil pred leti na Švedskem.
op-jo
# 11.03.2015 ob 08:32
VIDIM, DA JE LJUDI, KI VERJAMEJO V TEORIJO ZAROTE OGROMNO
nikhrast
# 11.03.2015 ob 02:31
Glavni problemi s kreditno karto so ogromne obresti če vse ne odplačaš na koncu meseca.
Ta problem so debatirali tudi v Congressu v ZDA in parlamentu v Kanadi, zdaj so restrikcije.

Amex je pa znan da malo preveč zaračuna tudi trgovcem za ta servis, letos velika supermarket veriga Costco prekinila posel z Amex
.
Brez kreditne karte pa tako ne moreš živeti, večje vsote denarja tako pregledujejo, pa saj tudi ne moreš najeti rent-a-car ali pa sobo v hotelu če nimaš kreditne karte. Saj zgledaš revež če plačuješ s cashom.
ponosnikmet
# 10.03.2015 ob 21:53
Juhej!!
gesan
# 10.03.2015 ob 17:49
Visokim provizijam pri plačevanju s karticami v EU-ju odklenkalo
.............................
Zakaj pa hkrati ne odpravijo še drugih "visokih provizij" (beri lopovščin) bančnega pohlepizma in temu podrejene interne logike, ki nima z logiko nobene veze, ima pa z pohlepom???

Očitno so vrgli drobtinico, na tu mate kure, pa kljuvajte radostno, ker smo tako dobri do vas, da nam kradejo jajca in gnezdo hkrati.
LosAlamos
# 11.03.2015 ob 10:37
Močno dvomim, da se bodo izdelki (katerih cene imajo pribitek teh stroškov) pocenili na ta račun. Vse ostalo je nabijanje.
friks
# 11.03.2015 ob 10:22
A vam povem, kaj to pomeni.

Trgovci svojih cen zaradi tega ne bodo znižali, banke jih bodo pa drugje notri prinesle. In kdo bo spet plačal več? Ja, prav ste uganili.
nikhrast
# 11.03.2015 ob 16:42
Pa kako nekateri potujete brez kreditne karte, saj je nemogoče, kot sem omenil, saj sploh ne prideš v hotel.
V Ameriki imaš na carini vsepovsod napise da se moreš prijaviti če imaš s seboj več kot $10 tisoč.
Limiteta kreditne karte na $10 tisoč na mesec pa res ni nič nenavadnega, to je normalno v Severni Ameriki.
Pa večje vsote denarja tako ne moreš kar naenkrat vzeti ven iz banke, kontrolirajo denar, najavit moreš da bo vzel ven večjo vsoto, dobiš ga lahko v nekaj dneh, če je vse legalno.
Ponekod velike bankovce sploh niso sprejeli, no zdaj imamo nove bankovce, pa trgovci pregledujejo ta stare pod UV.
friks
# 11.03.2015 ob 10:25
V ozadju gre pa zato, da si je trgovski lobi znebil stroška, ki ga je moral plačevati bankam in jim bo zdaj ostal. Boj za potrošnike je pa samo legitimacija te spremembe.
Flagellum Dei
# 11.03.2015 ob 09:50
Hik - "MarcoQ, vsi primeri, ki jih navajate, so bombončki za naivne ovce, o katerih piše "ekstremist nad vami"." - torje ti se kar upri temu in plačuj cene tako kot so bile mišljene in nas pusti pri miru, da bomo lahko plčevali manj.
K_ris
# 11.03.2015 ob 10:21
Napovedujem višjo letno članarino za kreditne kartice in dvig stroškov vodenja računa za debetne kartice.
SF-SN
# 10.03.2015 ob 17:31
@MarcoQ
Drugače pa imajo itak največ koristi od EU korporacije in podjetja iz držav z močnim gospodarstvom (Nemčija) ker so padle carinske ovire s katerimi so manjše države branile svojo proizvodnjo.
Saj veš, popolnomo DOBIČKONOSNO tovarno sladkorja Ormož smo morali ZAPRETI
SF-SN
# 10.03.2015 ob 17:29
@MarcoQ

Jutri pa bo multinacionalka lahko TOŽILA posamezno državo zaradi kakšnega zakona.
Naprimer Slovenija sprejme zakon, da je za razliko ZDA prepovedana prodaja perutnine filane s vsemi hormoni in potem oprane s KLOROM. Sledi tožba megakorporacije iz ZDA na tujem sodišču in ker bo korporacija najela najboljše odvetnike na svetu miljardna kazen za Slovenijo ter ukinitev "spornega" zakona.
Skippy
# 10.03.2015 ob 17:22
Danes lahko greš v Litvo in pošiljaš domov sms-e za manj kot 10 centov

In posledično doma plačuješ veliko več - nabor strank se ni nič povečal, prihodki pa tudi ne zmanjšali zaradi teh direktiv. Preprosto se prelijejo v druge storitve.
Bivši uporabnik
# 10.03.2015 ob 17:17
Točno tako!
Bivši uporabnik
# 10.03.2015 ob 21:44
MarcoQ, vsi primeri, ki jih navajate, so bombončki za naivne ovce, o katerih piše "ekstremist nad vami".
Skippy
# 10.03.2015 ob 17:20
Ne vem, kaj se EU vtika v nekaj, kar dobro deluje. Kot da bodo cene res kaj nižje ... Na koncu bomo tako kot v germanskih državah, kjer je nabor možnih kartic, s katerimi je možno plačati, zelo majhen.
Anar Hija
# 10.03.2015 ob 17:00
Bombončki za naivne ovce. Vmes pa sprejmejo kak zakon ali spregledajo kak davek in gredo milijarde mimo nas.

Ven iz EU!
Kazalo