Tokratni gostitelj vrha EU-Rusija je bil ruski predsednik. Foto: EPA
Tokratni gostitelj vrha EU-Rusija je bil ruski predsednik. Foto: EPA

V ospredju vrha je bilo vprašanje Sirije in dobavljanje orožja v nemirno državo. Putin je izrazil obžalovanje, da je Evropska unija preklicala embargo na izvoz orožja v Sirijo, saj meni, da bo to državam članicam omogočilo prosto pot do oboroževanja upornikov.

Po drugi strani je Rusija kljub mednarodnim pritiskom odločena dobavljati orožje režimu sirskega predsednika Bašarja Al Asada, pri čemer se sklicuje na že sklenjene pogodbe z Damaskom.

Pri vprašanju o energetiki je Rusija kritizirala t. i. tretji energetski sveženj, s katerim želi EU preprečiti, da bi bili energetski ponudniki tudi lastniki cevovodov za nafto in plin, s čimer bi si lahko pridobili prevlado na trgu. Moskva meni, da je to nepravično, saj bi s tem preprečili dostop do končnih potrošnikov.

Sporna ruska zahteva po osebnih podatkih
Nasprotja so se pojavila tudi pri posredovanju podatkov o letalskih potnikih, saj naj bi evropski letalski prevozniki od 1. julija dalje morali ruskim oblastem posredovati podatke o potnikih, ki so namenjeni v Rusijo.

Med zahtevanimi podatki bodo poleg imen tudi telefonske številke in številka kreditne kartice. To namreč zahteva dekret, ki ga je sprejelo rusko prometno ministrstvo.

Vendar so po zakonodaji EU-ja zasebni podatki potnikov zaščiteni in se ne morejo kar tako posredovati. EU bi moral z Rusijo skleniti poseben dogovor za posredovanje tovrstnih podatkov, kot ga ima z ZDA in Avstralijo. Zato EU Rusijo poziva, naj teh zahtev ne uvede s 1. julijem in da ukrep podrobneje obrazloži.

EU je znova izrazil zaskrbljenost nad vedno večjim omejevanjem svoboščin v Rusiji, kot so bile policijske racije v prostorih nevladnih organizacij, ki so bile financirane iz tujine in so bile označene za "tuje agente".

Rusija te očitke zavrača, saj da podoben zakon obstaja tudi v ZDA. "Če poskušajo organizacije vplivati na našo politiko, naj bodo s tem seznanjeni vsi," je dejal Putin.

Pri potovanjih med Rusijo in EU-jem pa obstaja tudi spor glede vizumov. Rusija si že več let prizadeva, da bi njenim državljanom ukinili vizume za potovanja v države EU-ja, a Bruselj opozarja, da bi se moralo predtem razrešiti več odprtih vprašanj. Na udaru so se pri tem znašli tudi ruski funkcionarji.

Putin proti posvojitvam v istospolne družine
Rusija se je na vrhu odzvala tudi na očitke, da s tem, ko želi tujim istospolnim parom prepovedati posvojitev ruskih otrok, diskriminira homoseksualce. Putin je danes izrazil podporo prepovedi teh posvojitev in dejal, da bo ta zakon podpisal, če ga bo sprejel ruski parlament.

Ob tem je zanikal očitke, da so homoseksualci v Rusiji podvrženi diskriminaciji. Rusija je sicer že bila tarča kritik, ko so nekatere regije uvedle zakone, ki prepovedujejo "homoseksualno propagando".

Kljub vrsti sporov pa so predstavniki EU-ja in Rusije poudarjali pomen vedno močnejših trgovinskih vezi in tudi skupnih interesov za končanje krize v Siriji. A edini večji dosežek vrha je bil dogovor o povečanju sodelovanja za preprečevanje tihotapljenja snovi, namenjenih za proizvodnjo prepovedanih mamil.