Bašar Al Asad je izrazil prepričanje, da se je razmerje moči v spopadih prevesilo na vladno stran. Foto: MMC RTV SLO
Bašar Al Asad je izrazil prepričanje, da se je razmerje moči v spopadih prevesilo na vladno stran. Foto: MMC RTV SLO
Sirija
Vojaško letališče Al Dabaa je po poročanju sirskih medijev zdaj v rokah provladne vojske. Foto: EPA
V Sirijo prispele ruske rakete

V pogovoru za televizijo libanonskega gibanja Hezbolah je Al Asad potrdil, da je Sirija prejela prvo pošiljko ruskih raket S-300. "Preostanek bo prispel kmalu," je povedal Asad. Rusija ob tem poudarja, da so rakete del pred leti sklenjenih pogodb, namestnik ruskega zunanjega ministra Sergej Rjabkov pa je dobavo raket Siriji označil kot "stabilizacijski dejavnik, namenjen odvračanju tujega vojaškega posredovanja".

Na napoved dostave raket se je že pred dnevi ostro odzval Izrael, Al Asad pa je zatrdil, da se bo sirska vojska nemudoma odzvala na morebitno novo agresijo Izraela. Ob tem je sirski predsednik še dejal, da se je razmerje moči na bojiščih v Siriji obrnilo v prid njegove vojske, in pojasnil, da se pripadniki Hezbolaha bojujejo na mejnih območjih z Libanonom, da pa vojno proti oboroženim skupinam v Siriji vodi sirska vojska.

Uporniki prosijo za pomoč
Medtem je vojaški poveljnik krovne organizacije sirskih upornikov, Svobodne sirske vojske, general Selim Idris Hezbolah obtožil, da so njihovi bojevniki zavzeli Sirijo. V intervjuju za britanski BBC je Idriss povedal, da približno 7.000 bojevnikov libanonskega gibanja Hezbolah sodeluje v spopadih za sirsko mesto Kusair, ki ga za zdaj še nadzorujejo uporniki. Ob tem je pojasnil, da ima Svobodna sirska vojska v spopadih za Kusair le 1.500 vojakov, ki so oboroženi le z lahkim orožjem, na strani sil predsednika Bašarja Al Asada pa se bojuje več tisoč vojakov. Dodal je, da je dobil tudi informacije, da naj bi v ofenzivi sodelovali tudi iranski vojaki.

V čustvenem pozivu zahodnim silam je dejal: "Umiramo. Prosim, pomagajte nam." Ob tem pa dodal, da potrebujejo uporniki več orožja, da bodo lahko zavarovali prebivalce Sirije. "Več kot 50.000 ljudi je ujetih v mestu Kusair. Če bo to padlo, jim grozi masaker," je opozoril Idris.

"Če nam boste pomagali z orožjem in municijo, vam lahko zagotovimo, da to orožje ne bo pristalo v napačnih rokah," je povedal Idriss, ki je ob tem pozval sirske upornike, naj se nehajo prepirati in naj potrdijo udeležbo na mirovni konferenci, ki naj bi v začetku junija potekala v Ženevi.

ZDA pozivajo Hezbolah, naj se umakne iz Sirije
Hezbolah je v spopadih v Siriji navzoč že nekaj časa, kot poroča BBC, pa se je število njegovih pripadnikov v zadnjih tednih, ko potekajo spopadi za strateško mesto Kusair, močno povečalo. Francosko zunanje ministrstvo predvideva, da naj bi bilo v Siriji med 3.000 in 4.000 pripadnikov Hezbolaha.

Tudi ameriško zunanje ministrstvo je zahtevalo, naj Hezbolah nemudoma umakne svoje sile iz Sirije. Tiskovna predstavnica State Departmenta Jen Psaki je dejala, da je njihova navzočnost v državi nesprejemljiva in predstavlja zelo nevarno stopnjevanje nasilja. V Ženevi je v sredo zasedal tudi Svet Združenih narodov za človekove pravice, kjer so obsodili napade na mesto Kusair in vpletenost tujih vojakov v spopade.

Spopadi za strateško mesto vse bolj nasilni
V sredo so državni sirski mediji poročali, da so sile predsednika Al Asada v spopadu za Kusair po več urah bojev zavzele eno ključnih vojaških letalskih Al Daba, na televizijskih posnetkih letališča pa je bilo mogoče videti številne tanke in vojake. Spopadi za Kusair so se v zadnjih dnevih močno okrepili, saj želijo vladne sile iz mesta pregnati upornike.

Kusair je strateško pomembno mesto, saj leži blizu glavne prometnice med prestolnico Damask in obalnima mestoma Tartus in Latakija, nadzor nad njim pa bi vladnim silam predsednika Bašarja Al Asada omogočil nemoten prehod med prestolnico in obalo. Za upornike pa je nadzor nad Kusairjem pomemben, saj jim omogoča prehod v Libanon.

V Sirijo prispele ruske rakete