Britanci se bojijo, da bo z novimi pravili London izgubil status vodilnega finančnega središča. Foto: EPA
Britanci se bojijo, da bo z novimi pravili London izgubil status vodilnega finančnega središča. Foto: EPA

Predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta in vlad držav članic so dogovor dosegli po večurnih pogajanjih, zdaj pa ga morajo potrditi še finančni ministri, kar pa naj bi bila zgolj formalnost.

Dogovor predvideva omejitev nagrade z višino letnega zaslužka, a se lahko podvoji ob pogoju, da se s tem izrecno strinjajo delničarji bank.

Najbolj je dogovoru nasprotovala Velika Britanija, kjer je v Londonu največje evropsko finančno središče, saj je prepričana, da bo omejitev nagrad odgnala nadarjene in upočasnila rast finančnega sektorja.

Do zdaj so lahko vodilni bankirji in borzni posredniki z nagradami zaslužili večkratni letni zaslužek, a ob izbruhu finančne krize je breme reševanja zadolženih bank morala nositi država, zato so bili preplačani menedžerji tarča kritik javnosti.

Pogajalec Evropskega parlamenta Othmar Karas je povedal, da bodo morale evropske banke po letu 2014 več denarja nameniti za svojo stabilnost in se osredotočiti na svojo osrednjo dejavnost, to je financiranje realnega gospodarstva, predvsem majhnih in srednjih podjetij.

A vodja trgovanja pri ETX Capital iz Londona Joe Rundle je za BBC dejal, da bodo omejevanje nagrad kompenzirali z zvišanjem fiksnih plač, medtem ko bodo podjetja, ki za svoje poslovanje ne potrebujejo nujno sedeža v Evropski uniji, odšla drugam, banke pa bodo svoj kapital investirale zunaj EU-ja.