Podpora bo pritekla iz proračuna EU-ja, iz dela finančnega instrumenta za okolje Life, ki podpira prehoda Evrope na bolj trajnostno in nizkoogljično prihodnost. Foto: EPA
Podpora bo pritekla iz proračuna EU-ja, iz dela finančnega instrumenta za okolje Life, ki podpira prehoda Evrope na bolj trajnostno in nizkoogljično prihodnost. Foto: EPA

Podporo je skupaj prejelo 139 projektov, med njimi, kot omenjeno, tudi sedem projektov iz Slovenije, za katere je bilo potrjenih 22,9 milijona evrov sredstev. Podpora bo pritekla iz proračuna EU-ja, iz dela finančnega instrumenta za okolje Life, ki podpira prehod Evrope na bolj trajnostno in nizkoogljično prihodnost.

Financiranje EU-ja bo mobiliziralo dodatne naložbe, tako da bo v 139 novih projektov v 20 državah članicah skupaj vloženih 379 milijonov evrov, so sporočili iz Evropske komisije.

Program Life je instrument EU-ja za financiranje okoljskih in podnebnih ukrepov. Izvaja se od leta 1992, v njegovem okviru pa je bilo sofinanciranih več kot 4500 projektov po vsem EU-ju in v tretjih državah.

Z njegovo pomočjo je bilo mobiliziranih devet milijard evrov, od tega štiri milijarde za varstvo okolja in podnebja. Proračun programa Life za obdobje 2014—2020 je 3,4 milijarde evrov v tekočih cenah.

Za kaj bo šel denar?
Slovenski projekti vključujejo ukrepe za preprečitev izumrtja risov, za ohranjanje primorske podusti, ukrepe za vzdrževanje presihajočega jezera, velik del sredstev (4,4 milijona) bodo namenili tudi za raziskave, ki bi kmetom in mlekarnam omogočile nadaljnjo predelavo sirotke ...

Med sofinanciranimi projekti so tudi povečevanje ozaveščenosti o pomembnosti biodiverzitete v Sloveniji, pa tudi izobraževanje glede obvladovanja okoljskih tveganj in ozaveščanje glede ciljev pariškega podnebnega sporazuma.