Zadnji teroristični napadi po Evropi so močno pripomogli pri sprejetju PNR-ja. Foto: Reuters
Zadnji teroristični napadi po Evropi so močno pripomogli pri sprejetju PNR-ja. Foto: Reuters
Frans Timmmermans
Teroristični napadi lani novembra v Parizu in letos marca v Bruslju so znova pokazali, da mora Evropa okrepiti skupen odziv na terorizem in konkretno ukrepati. Direktiva PNR je pomemben prispevek k skupnemu odzivu, sta v skupni izjavi poudarila prvi podpredsednik Frans Timmermans (na sliki) in komisar Dimitris Avramopulos. Foto: EPA
EP sprejel direktivo o »letalskih potnikih«

Za direktivo o PNR-ju je glasovalo 461 od skupno 649 navzočih poslancev, 179 jih je bilo proti, devet vzdržanih.

Pri PNR-ju (Passenger name record) gre za podatke o potnikih, ki jih letalski prevozniki shranijo ob nakupu vozovnice, na primer ime, naslov in telefonska številka, datum in končni cilj potovanja, način plačila, številka kreditne kartice in podatki o prtljagi.

Enote za podatke o potnikih (PIU)
Danes sprejeta direktiva določa pravila za uporabo PNR v EU-ju za preprečevanje, ugotavljanje, preiskavo in kazenski pregon terorističnih dejanj in resnih kaznivih dejanj. Države članice bodo morale v skladu z direktivo vzpostaviti enote za podatke o potnikih (PIU), ki bodo obravnavale podatke, ki jim jih bodo posredovale letalske družbe. Te informacije bodo morale hraniti pet let, od tega šest mesecev nešifrirane, potem pa še štiri leta in pol kriptirane, torej brez podatkov, kot so ime, naslov in kontaktni podatki, na podlagi katerih bi lahko identificirali posameznike.

Izmenjava podatkov z drugimi državami in Europolom
Enote PIU bodo podatke zbirale, shranjevale, obdelovale, posredovale pristojnim oblastem ter jih izmenjevale z drugimi državami in Europolom. V skladu z direktivo bodo morale letalske družbe oblastem držav članic predati podatke o vseh potnikih na vseh poletih v EU in iz EU-ja. Države članice se lahko same odločijo tudi za uporabo direktive na poletih znotraj EU-ja, o čemer morajo obvestiti Evropsko komisijo.

Evropski parlament je dogovor o PNR-ju dolga leta zaviral zaradi pomislekov o nezadostni zaščiti zasebnosti, a je nato po pritiskih zaradi terorističnih napadov v Parizu januarja in novembra lani konec leta le sklenil kompromis s Svetom EU-ja.

Nova uredba o varstvu podatkov
Pred direktivo o PNR-ju so parlamentarci potrjevali uredbo o varstvu podatkov. Nekatere politične skupine v parlamentu so vseskozi pogojevale potrditev PNR-ja s tem, da članice sprejmejo sveženj, da se tako zagotovi ustrezno varstvo zasebnosti. Nova zakonodaja o varstvu podatkov bo vzpostavila enotna evropska pravila, ki upoštevajo tehnološki napredek in digitalno zajemanje ter obdelavo podatkov.

Kazen za podjetja, ki kršijo pravila
Spremenjena zakonodaja določa tudi standarde za uporabo podatkov v policijske in sodne namene. V skladu z novimi pravili bo moral posameznik pred obdelavo zasebnih podatkov v to privoliti, pravila o zasebnosti pa bodo morala biti pojasnjena jasno in razumljivo. Posameznik, v čigar osebne podatke bodo vdrli, bo imel od zdaj pravico, da je s tem seznanjen. Podjetjem, ki bodo kršila pravila, pa grozi kazen v višini štirih odstotkov njihovega letnega prihodka po vsem svetu.

Slovenski poslanci zadovoljni, a tudi skeptični
Evropski poslanci iz Slovenije po sprejetju direktive o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih (PNR) različno ocenjujejo novo zakonodajo. Medtem ko poslanci iz vrst Evropske ljudske stranke (EPP) poudarjajo, da je nujna v boju proti terorizmu in bi jo morali sprejeti že prej, so ostali skeptični glede tega, ali lahko prepreči napade.

Milan Zver (EPP/SDS) je zadovoljen, da je zakonodaja o PNR končno potrjena. "Minilo je veliko let, zgodilo se je ogromno terorističnih grozot, veliko nedolžnih ljudi je umrlo, preden je del politike svoje interese prilagodil stvarnosti." Kot je poudaril, bodo državljani po sprejetju PNR varnejši, saj bo možno preprečiti marsikateri načrtovani teroristični napad in zaznati posameznike, ki jih še niso povezovali s terorizmom.

Tanja Fajon (S&D/SD) se strinja, da PNR lahko pomaga v boju proti terorizmu, je pa po njenih besedah "zelo neodgovorno, če ga skušamo predstavljati kot edino orodje". Kot je poudarila, je nujno boljše sodelovanje med pravosodnimi organi držav članic unije, ki zdaj ne deluje, saj brez tega tudi direktiva o PNR ne bo prinesla uspeha.

EP sprejel direktivo o »letalskih potnikih«