Evropska unija
Pierre Moscovici in Valdis Domborvskis
Evropski komisar za gospodarske in finančne zadeve Pierre Moscovici in podpredsednik Evropske komisije Valdis Dombrovskis na novinarski konferenci v Evropskem parlamentu v Strasbourgu. Foto: EPA
Matteo Salvini
Italijanski notranji minister in vodja Lige Matteo Salvini je iz Bukarešte sporočil, da vztraja pri predlogu proračuna. Foto: Reuters
VIDEO
Evropska komisija zavrnil...

Dodaj v

Zgodovinsko: Evropska komisija zavrnila Italijo

Salvini sporočil, da ne bodo ničesar spreminjali
23. oktober 2018 ob 17:23,
zadnji poseg: 23. oktober 2018 ob 17:29
Strasbourg - MMC RTV SLO, Reuters

Evropska komisija je v torek zavrnila predlog italijanskega proračuna za leto 2019, saj ta krši evropska pravila "brez primere", zato je komisija Italijo že pozvala, naj ji v treh tednih pošlje popravljeno različico.

"Prvič se je zgodilo, da mora EK pozvati državo članico evroobmočja, naj popravi svoj proračun. A druge možnosti nismo imeli," je po poročanju BBC-ja pojasnil podpredsednik EK-ja Valdis Dombrovskis v Strasbourgu in dodal, da pojasnila Italije niso bila zadostna.

Italijanski dolg dosega že 130 odstotkov BDP-ja
Načrtovani proračunski primanjkljaj nove italijanske vlade pod vodstvom premierja Giuseppeja Conteja je 2,4 odstotka BDP-ja, kar je trikrat več od načrtovanega primanjkljaja prejšnje vlade. Načrtovani primanjkljaj bo namreč le še poglobil že tako ogromen italijanski dolg, ki znaša okoli 130 odstotkov BDP-ja. Meja EU-ja je sicer pri 60 odstotkih, večji dolg od Italije pa ima v Uniji le še Grčija. Italijanska koalicija, ki jo sestavljata Liga in Gibanje petih zvezd, se je sicer zavezala, da bo dolg do leta 2021 oklestila na 126,5 odstotka BDP-ja.

Italijanska vlada je v ponedeljek EK-ju poslala pismo, v katerem je dodatno pojasnila svoje proračunske načrte in zatrdila, da bo vztrajala pri njih, saj meni, da bo dodatna potrošnja spodbudila gospodarsko rast. A Evropska komisija s stališči Italije ni zadovoljna.

Dombrovskis: Visoka primanjkljaj in dolg ne prinašata trajne rasti
"Italijanska vlada gre namerno proti svojim zavezam. Italijanski izdatki za obresti na dolg so v letu 2017 dosegli 65,5 milijarde evrov oziroma 3,8 odstotka BDP-ja, kar je enak znesek kot sredstva, namenjena izobraževanju. Izkušnje kažejo, da višja proračunski primanjkljaj in dolg ne prispevata k trajni rasti. Čezmeren dolg gospodarstvo bolj izpostavi prihodnjim krizam. Torej, žogica je na strani italijanske vlade,"
je po poročanju Reutersa pojasnil Dombrovskis.

Dombrovskis je dodal, da če Italija v treh tednih ne bo popravila proračuna, bo EK prisiljen sprožiti disciplinski postopek zaradi presežnega proračunskega primanjkljaja.

Salvini: Napad na italijanski narod
Italijanski notranji minister Matteo Salvini je v prvem odzivu na zavrnitev italijanskega proračunskega načrta od Evropske komisije zatrdil, da Italija načrta za prihodnje leto ne bo spreminjala. "Ničesar ne bomo spremenili. Ugibanj je konec. Poti nazaj ni," je dejal Salvini ob obisku v Bukarešti. Salvini je še poudaril, da Evropska komisija z zavrnitvijo italijanskega proračunskega načrta ne napada vlade v Rimu, temveč italijanski narod.

A. V.
Prijavi napako
Komentarji
patriot1970
# 23.10.2018 ob 17:42
Italjanska vlada je vse večji trn v peti EU birokratom. Verjetno tu ni le vprašanje proračuna,...?
Krtomir
# 23.10.2018 ob 17:39
malo smešno je govoriti o "Napadu na italijanski narod", če so se pa sami prostovoljno že zdavnaj razprodali. Če jim kaj ne ustreza, vrata iz EU so odprta, samo ne vem kdo jim bo potem odkupoval ničvredne obveznice?

Naj že grejo v bankrot, drugega si, glede na to kakšno vlado so izvolili, tako ne zaslužijo. Bomo pa še v Italijo hodili na vikend.
DrKult
# 23.10.2018 ob 17:55
Ven iz EU, da bodo končno prisiljeni prevzeti odgovornost za lastno brezbrižnost in razsipnost. Vsi, ki pa pod to novico bluzite o suverenosti Italije, začepite, ko boste prisiljeni plačevati njihove račune, sploh glede na to, da so se vse države članice zavezale, da takih minusov ne bodo nikoli sproducirale. Fuj, populisti!
zx2016
# 23.10.2018 ob 17:57
Osebno se strinjam z odločitvijo EU...
Seveda je Italija suverena država, ampak delimo si skupno valuto in par let nazaj je Slovenija Grčiji že posodila oz. podarila par sto milijonov. Kot davkoplačevalec ne želim, da se to ponavlja. Migranti in ostale razprtije me tu sploh ne zanimajo, enostavno se mi povečevanja tako velikega dolga in igranje z zaupanjem ne zdijo dobra ideja za valuto, na katero smo vezani vsi.
spicy
# 23.10.2018 ob 18:03
Anglija je zapustila EU, Višegrajci se požvižgajo na EK, sedaj tudi Italjani, EK se požvižga na prao (slo-hr arbitraža).

EU razpada, to je jasno kot beli dan. EK pa pravzaprav nima nobene avtoritete več, je le zgolj birokratski aparat.

EU tone....
SpicyWeiner
# 23.10.2018 ob 17:50
Ko pa nebo več denarja za plače in pokojnine, bo pa spet EU za vse kriva, tako kot pri tistih grških lenuhih.
Brisko
# 23.10.2018 ob 18:11
Situacija je absurdna. Evropsko komisijo že štiri leta vodi pijani pokvarjeni klovn, ki se požvižga na vladavino prava, hkrati pa se čudijo, zakaj jih nobeden več ne jemlje resno.
the law1
# 23.10.2018 ob 18:00
Drugače pa sem za to italijansko vlado, ker na področju migracij je začela na pravi način in tudi na področju pokojnin, ker bodo sekali privilegirane pokojnine, ki so v italiji absurdne
grenadir
# 23.10.2018 ob 17:54
2,4 % proračunskega primkanklaja.... To je zelo dobro, glede na to, da ima USrA, skoraj 5 %.... A se bomo zgledoval po presežniku svobode, demokracije in svobodnega trga al ne..?
Popotnik92
# 23.10.2018 ob 17:49
Če so populisti na vladi, kaj drugega kot katastrofo ni pričakovati.

Sladke besede za neuko ljudstvo, a enkrat se bo potrebno zbuditi.
severnik
# 23.10.2018 ob 17:49
Naj že grejo v bankrot, drugega si, glede na to kakšno vlado so izvolili, tako ne zaslužijo.

Kako izgleda bankrot EU države z evrom?
SpicyWeiner
# 23.10.2018 ob 18:09
spicy
Anglija je zapustila EU, Višegrajci se požvižgajo na EK, sedaj tudi Italjani, EK se požvižga na prao (slo-hr arbitraža).

EU razpada, to je jasno kot beli dan. EK pa pravzaprav nima nobene avtoritete več, je le zgolj birokratski aparat.

EU tone....


Eu nič ne tone, je pa dejstvo, da ima zaradi takih norcev kot so na Poljskem in v Italiji nepotrebne težave. Kar pa imajo te norci skupnega je pa to, da z veseljem sprejemajo evropski denar za različne projekte, ko jih pa EU opozori na kršitve EU prava, pa takoj pljuvajo po EU in jo krivijo za vse slabe stvari v državi.
JozekVeseli
# 23.10.2018 ob 18:06
Evropa ne propada. Prihaja obdobje, ko bodo Salvini Mussolini, Orban, Le Pen in podobni zaceli placevati blagostanje, ki jim ga prinasa Evropa. Zacelo se je obdobje zapiranja pipic in vsi po vrsti se bodo koncno nehali delati norca iz Evrope, ker drugace jih bo lastni narod raztrgal. Dovolj je bilo skrajne desnice, ZIVELA EU!
mirora
# 23.10.2018 ob 19:22
Večkrat grem v Italijo, tudi poslovno. Od urejenosti črpalk, spoštovanja prometnega reda, izpolnjevanja obljub, plačil, mentalitete...vedno znova bolj se zavem kako urejena država je Slovenija.
the law1
# 23.10.2018 ob 17:56
No, ta EU je itak zblojena. Če gledamo zgodovinsko zakaj so v EUR sploh sprejeli tako italijo kot Grčijo, iki niti pod razno nista tedaj izpolnjevala Maastrichtskih kriterijev oz. dolg v višini max, 60% BDP in primanjkljaj pod 3%. Sprejeli so politično z dopuščanjem izjem odločitev in sedaj se nosi posledice.

italija sama pa ima itak veliko masla na glavi. Z katastrofalno birokracijo, visokimi davki, požrešnim JS ter sindikati z mentaliteto iz leta 1900 (zveni znano) pač ne boš prišel daleč oz. vedno se pride do grškega scenarija.

Italija bi morala v korenite reforme vendar se iste sile kot pri nas tem reformam upirajo. Na koncu koncev pa bi bilo najboljše, da italija gre ven iz evra pa naj se znajdejo. Me pa zanima, če je to npr. nemcem v interesu.
nuLanuLa
# 23.10.2018 ob 18:30
Povedano po domače, vsak 7. proračun države gre samo za obresti.

Itak živimo v incestnem sistemu državnih politik in globalne plutokracije, ki to orgijo kreditira, račun pa plača ljudstvo. Politiki obljubljajo in zapravljajo denar, ki si ga sposodijo od bank. Plačejemo mi. Edino kar si izberemo ne, kdo nas bo naslednja 4 leta nategoval in se nam smejal iz TVjev. Zato volimo klovne, da je vse skupaj vsaj mal (tragi) komično.

Sistem je zavožen v temeljih, saj nam na koncu vladajo bankirji, čeprav nas cel čas učijo, da živimo v demokraciji. Kako, če pa pogoje postavlja globalna plutokracija?
Alchemist
# 23.10.2018 ob 18:13
Italijanski dolg dosega že 130 odstotkov BDP

To je podatek, ki ne pove dosti. Raje razložite stvar takole:

Javni dolg italije znaša nekje okoli 2450 miljard evrov, javni dolg Francije nekje okoli 2340 miljard evrov, javni dolg Nemčije pa okoli 2150 miljard evrov. Razlika glede na primerjave spet ni tako grozna.

Razlika v % od BDP nastane predvsem zaradi različno velikih BDP. Razlika je torej predvsem v tem, da ima Italija že leta mizerno ali nikakršno rast bdp, Nemčija pa ves čas vrti okoli 3% rasti, če se ne motim. To je tisto kar naredi razliko med 60% in 130% dolga od BDP.

Ukrepi, ki jih predlaga Bruselj, ne bodo nikakor pripomogli k rasti bdp, kvečjemu k padcu le tega. Kar pomeni, da ne bodo situacijo nikakor izboljšali, kvečjemu poslabšali. To se v ekstremni različici dogaja ves čas Grčiji.

Problem je v tem, da južna evropa krvavo potrebuje produktivne investicije, ki jih evropska fiskalna pravila sistematično onemogočajo. Evropska fiskalna pravila onemogočajo proticiklično fiskalno politiko in posledično povzročajo v EU čedalje večje razlike v razvoju med severno in južno EU. Dolgoročno bodo ta (nemško-nizozemsko vsiljena pravila) prignala EU v stanje, ko se bo ta lahko samo še razletela na prafaktorje. Občutek kohezije, je že zdavnaj odplaval po vodi.
slovenc1
# 23.10.2018 ob 18:01
Edino logično. Treba je preprečiti nespametno in pretirano zapravljanje.
Nikec3
# 23.10.2018 ob 18:41
Drugače pa sem za to italijansko vlado, ker na področju migracij je začela na pravi način in tudi na področju pokojnin, ker bodo sekali privilegirane pokojnine, ki so v italiji absurdne

Heheheeh, torej te v bistvu ekonomija sploh ne zanima? Podpiraš vlado, ki bo Italijo pripeljala v bankrot?
zeus-zengg
# 23.10.2018 ob 18:29
the law 1
Italija bi morala v korenite reforme vendar se iste sile kot pri nas tem reformam upirajo.
------------
kakšne reforme si mislil - mogoče reformo kapitalističnega kapitala , ki s kakšnimi 100.000 miljardami kapitala ( iz primarne emisije ) davi posamezne države (in pobira obresti ) ali pa reformo davčnega sistema , pri katerem je potrebno namesto ,,rudarjev ,, predpisati tehnološko takso na stroje . Mogoče pa neoliberalni kapitalizem premalo prispeva v proračune ????
zeus-zengg
# 23.10.2018 ob 18:24
Zgodovinsko: Evropska komisija zavrnila Italijo
-------------
to ni čisto nič zgodovinskega - prava ,,zgodovina bo ,, ko bo Italija zavrnila Evropo ...
Ples
# 23.10.2018 ob 19:37
Tale Salvini pa nima glih nekih kapacitet ...
Ima pa oboževalce. Iste kot Orban. Lol.
melanholik
# 23.10.2018 ob 19:15
@thelaw1
Poglejmo pa malo bolj severno npr. Irsko, ki je še 5 let nazaj imela 120% BDP dolga sedaj pa je na cca. 60% BDP. V čem misliš, da je razlika?

V tem, da je Irska davčna oaza.
svmaria
# 23.10.2018 ob 19:01
@spicyweiner,

italija je postala neposlušna, ne sledi več globalističnim agendam centrov moči.
italija ima letni presežek med izvozom in uvozom 50mrd eur. italijanski dolg, javni, družin in podjetji je manjši kot dolg francije in nemčije.
italija je šenkala 35mrd eur za reševanje nemških in francoskih bank.
težava je samo v tem, da se eu boji, da bo italiji uspelo in bo začela zmanjševat dolg. hočejo da italija propade, da bi pokupli vse italijanske odličnosti.
da pa primerjaš grčijo z italijo pove vse o tvoji razgledanosti...
melanholik
# 23.10.2018 ob 18:11
Glejte: kakorkoli obrnete, je dejstvo, da ima Italija že dolgo zgodovino problematičnih proračunskih politik vlad, pa tudi produktivnega in na težave odpornega gospodarstva. To, da se je EK sedaj spustila v tako odprt boj z ravno to vlado, pa ni povezano s proračunom (tudi predhodni niso bili kaj dosti boljši), pač pa z njihovim političnim profilom. Pač, bojijo se jih. In nemara imajo prav.
KLIPAN
# 23.10.2018 ob 21:24
@patriot1970
"Italjanska vlada je vse večji trn v peti EU birokratom. Verjetno tu ni le vprašanje proračuna,...?"

Seveda ne, 130% primankljaj in novo zadolževanje ni vprašanje proračuna, ampak česa???????
Saj res, a je Venezuela, ki si jo napovedoval Sloveniji malo zgrešila in je pomotoma šla v Italijo:)))?
delfino_
# 23.10.2018 ob 19:08
Če so lahko Nemčiji odpisali dolgove leta 1953, da se je lahko finančno pobrala potem naj to storijo tudi drugim ne pa stalno dvojni standardi. Nemčija je na dolgu Grčije celo mastno zaslužila, zato pa je želela za vsako ceno da jo zadolži.
veza
# 23.10.2018 ob 18:50
BAdidas

imaš osebni dolg, kupil si neproduktvino zadevo, luksus avto, recimo, težko odplačuješ anuitete, in sedaj ti bo nekdo svetoval, da si kupi na kredit še lusuzno jahto in da boš potem lažje odplačeval kredite.
Te logike ne kupim.
fritaja
# 23.10.2018 ob 18:50
BAdidas
# 23.10.2018 ob 17:48
Italija je suverena država.
EK naj se neha vtikati tja kjer ji ni mesto.


Dokler uporabljajo euro, niso čisto suvereni. Ker bomo njihov dolg sicer plačevali tudi mi, ki smo tudi "suvereni".
veza
# 23.10.2018 ob 18:30
BAdidas
# 23.10.2018 ob 18:25

Jozek, originalno ni kaj.
Mi pojasniš samo še kako naj bi tebi ali meni oziroma Sloveniji nasplošno "odžirala denar"?


Za reševanje Grčije smo dali nekaj sto milijonov, če bo tzreba reševati Italijo, bo cifra veliko večja.
Mi znaš pojasnit, kako boš z povečanim zapravljanjem zmanjšal svoj dolg?
Krtomir
# 23.10.2018 ob 18:29
BAdidas

seveda si z Italijani ker nasedaš populizmu.
the law1
# 23.10.2018 ob 18:10
@SpicyWeiner

ZDA imajo lahko tudi 20% primanjkljaja, pa se jim nebo kaj dosti poznalo, pa tudi če bi se, enostavno naprintajo več dolarjev in je problem rešen.

ZDA imajo tudi visoko gospodarsko rast in dolg je pod Trumpom kot razmerje BDP celo padel. italija ima nikakovo rast in razlogi so jasni. Ultrabirokracija in idiotsko visoki davki ter zaostali jug
hepan
# 23.10.2018 ob 18:07
EU ne deluje
SpicyWeiner
# 23.10.2018 ob 18:06
grenadir
2,4 % proračunskega primkanklaja.... To je zelo dobro, glede na to, da ima USrA, skoraj 5 %.... A se bomo zgledoval po presežniku svobode, demokracije in svobodnega trga al ne..?

ZDA imajo lahko tudi 20% primanjkljaja, pa se jim nebo kaj dosti poznalo, pa tudi če bi se, enostavno naprintajo več dolarjev in je problem rešen.

Kar pa Italijani počnejo, pa so natančno isti debilizmi, kot so se jih šli grki. Amnestija za davčne utaljevalce, povišanje socialne podpore, znižanje upokojitvene starosti ter neke vrste univerzalni temeljni dohodek za revne. To pa utemeljujejo z nekimi obljubami o rasti BDPja prihodnje leto, ki mejijo na znanstveno fantastiko. Namesto da bi se zadolžili in spodbudili gospodarstvo, bodo raje spodbujali socialo.
Ramus
# 23.10.2018 ob 22:35
Salvini: Napad na italijanski narod

Arogantni bedak,... se pravi vi boste zavozili, mi pa naj potem rešujemo. Sicer pa so to delali fašisti, svojo nesposobnost so prikrivali z "zunanjim in notranjim sovražnikom" . Ne niso težava migracije, težava so fašisti, ki iščejo sovražnike,....
KLIPAN
# 23.10.2018 ob 21:22
Resnično pokam od smeha.....
Desni Sloveniji napovedujejo Venezuelo, slavijo desno italijansko vlado......, zgodi pa se jim-Italijanska Venezuela.
V Sloveniji baje nimamo pojma in imamo 2x manjši primankljaj kot Italijani in 10x manjšega kot Američani.
Ker ultra kapitalizem in privatizacija sta baje nekaj najboljšega.
Vidimo, ja.
svabo
# 23.10.2018 ob 20:03
težko spremljam vse najnovejše "patriotske" trende v EU. Madžari, ki ekonomijo vidijo kot prostor, kjer gospodarska pobuda omogoča bogatenje izbranim tajkunom. Poljska, kjer je ekonomija bazira na denarju, ki ga domov v "čisto" in "pravo-verno" domovino pošiljajo otroci staršev, ki so zaradi neverjetnih možnosti zapustili domovino, Italija, ki pravi, da je najbolj domoljubno poskrbeti za tiste ki nimajo in 3x poveča predvideni primanjkljaj v proračunu. Jebenti, to presega za 3x ideje levice. Da ne govorim o fiskalnem pravilu, ki ga nimajo haha. Torej te najnovejši trendi znotraj najbolj "perspektivnih" Evropskih držav kažejo na to, da najbolj obvladajo.....delo za svoj žep.
JozekVeseli
# 23.10.2018 ob 19:33
@BAdidas Salvini Mussolini je clovek obljube. Ustvaril bo 2.4 gdp dolga in je celotno Evropo postavil pred dejstvo: PLACAJTE ITALIJANSKI DOLG ali PRICAKUJTE DEVALUACIJO EVRA, ki vas bo stala 5x toliko kot dolg. Res Clovek in pol ta Salvini. Upam, da mu Nemci zaprejo vse pipice in ga posljejo tja kamor spada... v gostilno.
GoodFella
# 23.10.2018 ob 19:31
Zapufani Italijani z zapravljivim proračunom se igrajo z ognjem. Če si zapufan, si everyone's bitch. Na koncu bodo zaradi svoje lastne neumnosti in nesposobnosti morali razprodajati vse živo. Najlažje je seveda kriviti Bruselj, EU, nesposobneži vedno najdejo krivca nekje drugje, bognedaj, da bi se sami malo v ogledalo pogledali.
hexen
# 23.10.2018 ob 19:27
Tako je to, če zvezde gostiln vodijo državo in račune.
bleeeee
# 23.10.2018 ob 19:16
Salvini: Napad na italijanski narod

Koliko Salviniju pomeni italijanski narod kot celota, precej nazorno kaže dejstvo, da je še pred nekaj leti mrzlično zagovarjal odcepitev severnih italijanskih dežel od "nerazvitega juga".
veza
# 23.10.2018 ob 18:45
BAdidas
# 23.10.2018 ob 18:32

Veza nevem od kod ti ideja da bi Slovenija morala "reševati" Italijo?

Kolikor vem jim nismo nič dolžni. Bodo že znali poskrbeti zase


za Grčijo smo dali nekaj sto milijonov kredita, nikoli jih ne bomo več videli, kako se bo reševalo Italijo, če pride do enakega scenarija kot v Grčiji, ne vem, a gotovo bo nekaj podobnega.
Italijani so se vedno znašli, ja, vedno so jim drugi pomagali, koliko časa bo to trajalo, pa ne vem.
melanholik
# 23.10.2018 ob 18:27
Alchemist
# 23.10.2018 ob 18:13
Prijavi neprimerno vsebino
Italijanski dolg dosega že 130 odstotkov BDP

To je podatek, ki ne pove dosti. Raje razložite stvar takole:

Javni dolg italije znaša nekje okoli 2450 miljard evrov, javni dolg Francije nekje okoli 2340 miljard evrov, javni dolg Nemčije pa okoli 2150 miljard evrov. Razlika glede na primerjave spet ni tako grozna.

Razlika v % od BDP nastane predvsem zaradi različno velikih BDP. Razlika je torej predvsem v tem, da ima Italija že leta mizerno ali nikakršno rast bdp, Nemčija pa ves čas vrti okoli 3% rasti, če se ne motim. To je tisto kar naredi razliko med 60% in 130% dolga od BDP.

Ukrepi, ki jih predlaga Bruselj, ne bodo nikakor pripomogli k rasti bdp, kvečjemu k padcu le tega. Kar pomeni, da ne bodo situacijo nikakor izboljšali, kvečjemu poslabšali. To se v ekstremni različici dogaja ves čas Grčiji.

Problem je v tem, da južna evropa krvavo potrebuje produktivne investicije, ki jih evropska fiskalna pravila sistematično onemogočajo. Evropska fiskalna pravila onemogočajo proticiklično fiskalno politiko in posledično povzročajo v EU čedalje večje razlike v razvoju med severno in južno EU. Dolgoročno bodo ta (nemško-nizozemsko vsiljena pravila) prignala EU v stanje, ko se bo ta lahko samo še razletela na prafaktorje. Občutek kohezije, je že zdavnaj odplaval po vodi.

Točno tako.
JozekVeseli
# 23.10.2018 ob 18:20
200% podpora E.U. Potrebno je ustaviti Italijo pred odziranjem denarja.
the law1
# 23.10.2018 ob 18:11
@SpiceyWeiner

Eu nič ne tone, je pa dejstvo, da ima zaradi takih norcev kot so na Poljskem in v Italiji nepotrebne težave. Kar pa imajo te norci skupnega je pa to, da z veseljem sprejemajo evropski denar za različne projekte, ko jih pa EU opozori na kršitve EU prava, pa takoj pljuvajo po EU in jo krivijo za vse slabe stvari v državi.

italija je neto vplačnica v proračun EU
Krtomir
# 23.10.2018 ob 18:10
BAdidas

Daj preveri dejstva. Italija je suverena toliko kolikor ni svoje suverenosti sama prostovoljno prenesla na EU. Tako kot Slovenija preko 3.a člena Ustave.

Vsak + ima tudi - , ki so ga Italijani sami izbrali, seda pa jokajo, tipično za populiste in propadle narode, pa tudi slovenceljne. najprej bi goljufali pri NLB potem pa jokali pri arbitraži.
the law1
# 23.10.2018 ob 19:56
@veza

to pa ni res, Italijo je prezadolžil Berlusconi, Renzi in pred njim Prodi sta skušala reševati finance, pa jasno, Italijanom varčevanje ni po godu, raje so spet izvolili trošenje.
Kar se tiče prebežnikov, Italijani bi lahko ta problem že zdavnaj rešili, a kaj, ko služi mafija s prevozi in suženjskim delom teh revežev, mafija itak pobere določen procent BDPja, če to omeniš Italijanom, se jim zameriš do konca.


Ma kaj govoriš neumnosti

Pod prvo berlusconijevo vlado (od 10 maj 1994 do 17 januar 1995) vlado je dolg padel in sicer za cca. 3% BDP
Pod drugo berlusconijevo vlado (od 10 junija 2001 do 23 aprila 2005) vlado je dolg padel in sicer za cca. 5% BDP
Pod tretjo berlusconijevo vlado (od 23 aprila 2005 do 17 maja 2006) vlado je dolg zrase in sicer za cca. 1% BDP
Pod četrto berlusconijevo vlado (od 7 maja 2008 do 16 novembra 2011) vlado je dolg zrasel zaradi krize in sicer za cca. 12% BDP.

Ko pa je berlusconi pustil vlado oz. padel je bil dolg cca, 115% BDP. Se pravi so pridelali še dobrih 15% BDP dolga v zadnjih letih pod raznimi renziji
svmaria
# 23.10.2018 ob 19:19
@veza,

skupna valuta ima prihodnost samo ob skupni fiskalni in socialni politiki, na pa da imaš "članico" eura sredi eu-ja, ki je davčna oaza.
hvala lepa za tako skupnost.
veza
# 23.10.2018 ob 18:55
BAdidas
# 23.10.2018 ob 18:49

Veza in kljub temu kar si rekel, ti še vedno zagovarjaš EU?
Če ne bi bili v EU, Grčiji nebi rabili dajati denarja.

Upam da razumeš ironijo tega kar pišeš.


bom skušal razumno odgovarjat, vstop v neko združbo prinese pluse in minuse, predvsem pa se morajo vsi člani držati dogovorjenih norm in pravil obnašanja, če vsak gleda samo, kako bo soliral in kršil dogovorjena pravila, bo skupnost kmalu propadla ali pa bo take razdiralne člane izključila.
the law1
# 23.10.2018 ob 18:51
@Nikec3

Heheheeh, torej te v bistvu ekonomija sploh ne zanima? Podpiraš vlado, ki bo Italijo pripeljala v bankrot?

Ekonomija je bistvena. Kot sem rekel naj se zgledujejo po Irski.

Za konkretne spremembe v Italiji bodo pa kot zgleda res morali it prej v bankrot, ker sistem je v osnovi popolnoma gnil.
Kazalo