Aerodrom je povečal dobiček in prihodke. Foto: BoBo
Aerodrom je povečal dobiček in prihodke. Foto: BoBo

Prihodki so se na medletni ravni povečali za šest odstotkov, čisti dobiček pa za 5,4 odstotka, so sporočili iz družbe. Pretežni del, 98,4 odstotka, prihodkov so predstavljali prihodki od prodaje. Več kot 70 odstotkov so jih ustvarili s prodajo storitev na domačem trgu, ti pa so se v primerjalnem obdobju povečali za 4,6 odstotka. Prihodki, ustvarjeni na tujih trgih, so bili višji za 8,3 odstotka.

Glede na strukturo prihodkov so prevladovali prihodki letaliških storitev s 44,2-odstotnim deležem, 21,6 odstotka jih je bilo od storitev zemeljske oskrbe, 30,3 pa od komercialnih storitev. V primerjavi z istim obdobjem lani se je število potnikov povečalo za 12,9 odstotka.

"Navedeno je vezano predvsem na povečanje števila potnikov javnega prometa, pri čemer ugodne trende opažamo tako pri domačem kot tudi pri tujih prevoznikih," so navedli v družbi. Po številu premikov letal, ki jih je bilo v obravnavanem obdobju 6.986, so lansko prvo četrtletje presegli za 4,2 odstotka, obdobni načrt pa za 10,1 odstotka.

V kategoriji javnega prometa, ki je s finančnega vidika ključnega pomena, je bilo število premikov letal v primerjalnem obdobju za 5,9 odstotka nižje, a za 0,8 odstotka višje od načrtov. Upad zaradi spremembe strukture v korist večjih in težjih letal ni imel negativnega vpliva na realizirane poslovne prihodke. Pozitivno rast so opazili tudi v segmentu tovornega prometa. Teža oskrbljenega tovora je bila za 9,4 odstotka večja kot v istem obdobju lani in za 7,3 odstotka večja od načrta.