Gospodarstvo

Poudarki

  • Razpon kazni se z do 10.000 veča na do 30.000 evrov
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 8 glasov Ocenite to novico!
Vlada je močno zaostrila pogoje za tiste, ki bodo želeli posredovati delavce drugim podjetjem. Foto: BoBo
anja kopač mrak ministrstvo za delo in socialne zadeve
Anja Kopač Mrak meni, da gre za pomemben zakon, zato pričakuje, da bo v kratkem potrjen. Foto: BoBo

Dodaj v

Agencije za posredovanje delavcev bodo po novem lahko ob koncesijo

Sprememba zakonodaje na področju agencijskega dela
3. oktober 2013 ob 15:41,
zadnji poseg: 3. oktober 2013 ob 16:14
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Vlada je potrdila predlog novele zakona o urejanju trga dela, ki zaostruje pogoje ustanavljanja in delovanja agencij za posredovanje dela in ki so mu blagoslov dali tudi sindikati.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak pričakuje, da bo zakon v kratkem uveljavljen. "To področje urejamo na način, da ne bodo več mogoče zlorabe in izkoriščanje delavcev, kot je bilo do zdaj," je poudarila.

Med pomembnejšimi rešitvami je tako na novo opredeljeno opravljanje dejavnosti zagotavljanja dela delavcev uporabniku, saj je treba to dejavnost jasno razmejiti od opravljanja storitev na podlagi civilnopravne pogodbe. "Znotraj tega je bilo do zdaj največ zlorab," je dejala ministrica.

Veliko jih bo odpadlo
Hkrati vlada tudi zaostruje pogoje za opravljanje te dejavnosti. Domač delodajalec bo moral imeti kot glavno dejavnost registrirano dejavnost posredovanja začasne delovne sile, tuji delodajalci pa bodo morali imeti v Sloveniji registrirano podružnico.

Ministrica pričakuje, da se bo s spremembami bistveno zmanjšalo število agencij in izboljšala kakovost njihovega dela. Družbe za zagotavljanje dela, ki so organizirane kot kapitalska družba, bodo morale imeti osnovni kapital najmanj v višini štirikratnika najnižjega osnovnega kapitala, ki je v Sloveniji predpisan za d. o. o. oz. 30.000 evrov. Če je posrednik začasne delovne sile samostojni podjetnik posameznik ali posameznik, ki samostojno opravlja dejavnost, pa bo moral imeti za ta znesek bančno garancijo.

Brez dovoljenja ne bo šlo
Prav tako, če bo nekdo želel opravljati tovrstno dejavnost po novem, bo moral najprej pridobiti dovoljenje. "Tega dovoljenja ne bo mogel dobiti nekdo, ki v zadnjih dveh letih ni plačal prispevkov ali je kršil delovnopravno zakonodajo," je poudarila Anja Kopač Mrak.

Zaostrujejo se tudi kazni, saj se njihov razpon zvišuje z 10.000 na 30.000 evrov. Dovoljenje bo mogoče po novem tudi odvzeti, uvaja pa se tudi nov nadzor nad dejavnostjo. Pristojni minister bo namreč imenoval posebno strokovno skupino, ki bo nadzirala dejavnost. Po novem bodo za pridobitev koncesije za opravljanje tovrstnih storitev lahko zaprosile tudi konfederacije oz. zveze sindikatov.

A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
NoriPlanet
# 04.10.2013 ob 01:25
Agencije za posredovanje delavcev so ponudniki novodobnih sužnjev.
jezus
# 03.10.2013 ob 19:58
Agencije bi bilo treba preprosto ukinit. Enako pa študentske servise.
STANE
# 03.10.2013 ob 16:27
Končno !!! Že včeraj bi bilo prepozno !
DejanD
# 03.10.2013 ob 18:50
"Agencije za posredovanje delavcev bodo po novem lahko ob koncesijo."

Kaj ste dolg potrebovali, no se le končno nekaj premika v tej smeri. Barabe služijo z posredovanjem ter nategovanjem ljudi na veliko, obljubljajo dela v avstriji itd.,,,
luciiferium
# 03.10.2013 ob 23:03
Jaz bi te agencije prepovedal,ker to je preprosto kriminal,kar počnejo ti oderuhi.Kako more sploh biti,da neko privat podjetje nekomu rihta delo,ki sploh nima pojma,kakšen kader je primeren za naročnika, in zato zahteva provizijo? Na koncu pa revežem poberejo še regrese in denar za malico in prevoz. Storitve posredovanja dela bi moral imeti izključno Zavod za Zaposlovanje RS in nobeno privat podjetje oz. neke sumljive napol legalne oderuške posredovalnice.Ne razumem kako je to lahko sploh legalno? Država mora ukinit te izkoriščevalce in zaščititi ljudi.Ponavadi gre v teh primerih za slabo plačana dela in za ljudi,ki nimajo izobrazbe in se jih na ta način preko raznih sumljivo sestavljenih pogodb in bodočih ugodnosti spelje na led,na koncu se jim pa pobere 40% zaslužka in nato dobijo še provizijo od naročnika.To je zame totalen kriminal.
think tank
# 05.10.2013 ob 06:01
v naši ljubi domovini imamo enih 750 agencij a la opeka osmanovski ... vsaka ima v povprečju 3 zaposlene: direktor - oča zidar premore 4 razrede osnovne šole, sine - komercialist premore osem razredov in tretji zaposleni je po navadi - miro senica.....
Master s puppet
# 04.10.2013 ob 12:33
Hvala bogu! To bi že davno moralo biti!
partibrejker
# 04.10.2013 ob 08:07
Gre tudi za bolj strokovna dela. Podjetja dajo take "najeme" delavcev kot strosek kot npr najem avta in to zgleda v bilancah bolje.
zemljemerec
# 04.10.2013 ob 06:57
ste le opazili da obstaja siva ekonomija...veliko govorjenja še več zavajanja in prazna blagajna...
JPKJ
# 05.10.2013 ob 02:26
Sem verjel profesorju srednje šole, da smo v Evropi prešli suženjstvo ! Zmota !!!
DREADLORD
# 04.10.2013 ob 16:07
Klinc, ko vidim oglas za delo, ki ga posreduje agencija, se sploh ne oglasim niti prijavim. Vsaka resna firma, ki ima delo in biznis, potrebuje redno zaposlene ljudi. Tisti, ki jih ne se izgovarja na fluktuacijo. Sezonska dela pa so urejena s pogodbami za določen čas.
kingstone
# 04.10.2013 ob 09:15
alo, debilkoti tule gor, tele agencije so bile veliko boljše kot naš zavod za zaposlovanje.

če je kdo potreboval kakšno pomoč pri delu jo je takoj dobil. če greš na zavod se moraš prebiti čez eno tono birokracije in čakat vsaj kakšen teden na delavca. in seveda potem dela ni več ne za njega ne za tebe...

skratka fleksibilnost je bila veliko večja. če pa so druge zadeve kršili pa bi morale inšpekcije bolje odreagirat, ne pa samo valiti krivde na agencije. ker v sloveniji vse kar gre narobe so krivi tisti ki to delajo, nastradajo pa drugi. tisti ki pa bi morali skrbeti za red pa kot da jih nimamo...
ampak govorit o flexibilnem trgu dela in pridnih ter marljivih delavcih v sloveniji je čisto različna stvar. slovencem se ne ljubi več delat, samo študirali bi in sedeli v pisarnah za velik denar. da bi se kdo še umazal??? ja, bosanci....
skratka neumni lenuhi ste(smo) postali in ni nam pomoči, jadniki....
zuco
# 03.10.2013 ob 23:12
Joj kej ste še vi.
Kazalo