Unicredit razlogov za zahtevo za pregled petletnega poslovanja Mercatorja ni pojasnil. Foto: MMC RTV SLO
Unicredit razlogov za zahtevo za pregled petletnega poslovanja Mercatorja ni pojasnil. Foto: MMC RTV SLO

Banka upravi "najboljšega soseda" predlaga sklic izredne skupščine delničarjev, na kateri bi odločali o njenem predlogu. Zakaj zahtevajo revizijo Mercatorjevih zadnjih pet let poslovanja, v banki niso pojasnili, je pa Mercator, kjer bodo zahtevo Unicredita preučili in ustrezno ukrepali, zahtevo banke objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze.

O zahtevi Unicredita so se v Mercatorju seznaili šele po seji uprave in nadzornikov, kjer so sklenili, da ne gredo v prevzem pivovarne Laško. Kot je tazvidno iz zahtev Unicredita, ta revizijo zahteva, da bi preučili vodenje vseh poslov, povezabih z namero Mercatorja, da prevzame Pivovarno Laško. Banka namreč meni, da obstajajo okoliščine, iz katerih bi bilo mogoče sklepati, da je objava namere prevzema negospodarno ravnanje, ki je za družbo škodljivo in jo izpostavlja prevelikim tveganjem.

Zahteva je bila poslana preden je bilo znano, da Mercator Laškega ne namerava prevzeti.

Unicredit sicer velja za banko, ki si prizadeva za združitev Mercatorja in Agrokorja in poznejšo prodajo združene družbe velikemu strateškemu partnerju. Hkrati naj bi bila tudi eden pomembnejših Agrokorjevih financerjev.

Pred odločitvijo o prevzemu Laškega
V Mercatorju se še niso odzvali, saj so zbrani na skupščini, na kateri se najverjetneje odloča tudi o prevzemu Pivovarne Laško, namero katerega mora Mercator v skladu z zakonodajo objaviti do konca tedna.