Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 17 glasov Ocenite to novico!
Prek spletne platforme je mogoče najeti tudi slovenska stanovanja, večinoma v zahodnem delu države. Foto: MMC RTV SLO
Med vlagatelji v spletno platformo Airbnb je tudi igralec Ashton Kutcher. Foto: EPA
Vsaka fizična oseba, ki oddaja lastno stanovanje v najem, mora finančni upravi prijaviti prejete dohodke. Ti dohodki se obdavčijo kot dohodek iz dejavnosti (v okviru podjetja) ali dohodek iz oddajanja premoženja v najem (oddaja napovedi za odmero dohodnine iz oddajanja premoženja v najem najpozneje do 15. januarja za preteklo leto).
 Finančna uprava o prijavi dohodkov od oddaje stanovanj.
Na finančni upravi opozarjajo, da morajo ponudniki stanovanj, ki jih občasno oddajajo prek Airbnb, registrirati svojo dejavnost ali pa plačati davek od oddaje premoženja v najem. Foto: BoBo
Airbnb v nasprotju s "couchsurfingom" omogoča zaslužke izposojevalcem stanovanj. Foto: NN

Dodaj v

Airbnb v Sloveniji - Ko okorni predpisi ovirajo priložnostni posel

Oddaja stanovanj je mogoča le s soglasjem solastnikov
4. marec 2015 ob 06:14,
zadnji poseg: 4. marec 2015 ob 07:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Občasna oddaja nepremičnin popotnikom prek vedno bolj priljubljene spletne platforme Airbnb je v Sloveniji zaradi neprijaznih predpisov tako rekoč nemogoča. Ponudnike pa lahko čaka precej neprijetno srečanje s pristojnimi inšpektorji.

Vladni urad za komuniciranje (Ukom) je ugotovil, da se ministrstva in druge vladne službe bolj kot ne otepajo predlogov, podanih vladi, prek spletne strani predlagam.vladi.si, saj je le peščica predlogov naletela na pozitiven odziv in je tudi v resnici prišlo do sprememb predpisov ali zakonov. Zato naj bi v prihodnje najboljše predloge, izbral bi jih Ukom, proučil odbor za državno ureditev in javne zadeve.

Med prvimi štirimi izbranimi predlogi je tudi posodobitev predpisov za kratkoročno oddajanje nepremičnin prek svetovne spletne platforme Airbnb, kjer lahko posamezniki za kratek čas popotnikom oddajajo svoje sobe, stanovanja, koče, čolne ...Tovrstno dejavnost namreč v Sloveniji omejuje cela vrsta predpisov, saj je, denimo, tudi le za občasno oddajanje stanovanja v večstanovanjskih stavbah potrebno soglasje treh četrtin sostanovalcev.

Kaj je Airbnb?
Spletna platforma AirBnB se je razvila iz ideje, kako občasno popotnikom oddati prazno sobo in si s tem nekoliko olajšati plačilo stanovanjske najemnine. Torej iz nekakšnega vmesnega člena med t. i. couchsurfingom oz. brezplačnimi prenočitvami "zgolj" na kavčih in sedežnih garniturah, katerih namen za spoznavanje novih ljudi in prijateljev ter medsebojno druženje, ter plačljivimi sobami v hostlih, hotelih in apartmajih.

Airbnb, ki je kot številni drugi spletni velikani najprej zaživel na zahodni obali ZDA, se je tudi s pomočjo številnih vlagateljev, finančni vložek in pomoč pri razvoju blagovne znamke je med drugim prispeval tudi ameriški igralec Ashton Kutcher, razvil v močnega svetovnega igralca pri ponudbi prenočišč po vsem svetu in si s tem nakopal srd hotelske industrije, ki tovrstno ponudbo prenočišč označuje kot nelojalno konkurenco. Navsezadnje je aprila lani tednik Economist izračunal, da bo Airbnb, če se bo širil s takšno hitrostjo, že leta 2016 po svetu odžrl 10-odstotni delež hotelirstvu.

Z izposojo stanovanj, kot so si jo zamislili pri Airbnb-ju, pa seveda niso zadovoljni ne davkarji ne lokalne skupnosti, saj se njihovi proračuni polnijo tudi s turističnimi taksami, ki pa jih izposojevalci nepremičnin svojim gostom največkrat ne zaračunavajo. Airbnb se je branil, da pač zgolj omogoča povezovanje iskalcev prenočišč in ponudnikov ter da so za obračunavanje zahtevanih dajatev v posameznih mestih in državah odgovorne lokalne oblasti.

Kar nekaj mest po svetu je presodilo, da gre za t. i. sivo ekonomijo, in so začela izposojevalcem lastnih domov zaračunavati tudi precej visoke kazni. Barcelona pa je tudi sam Airbnb zaradi kršenja lokalnih turističnih zakonov kaznovala, denimo, s 30.000 evri kazni. Zato se je že s številnimi lokalnimi skupnostmi dogovoril, da bo začel sam zaračunavati zahtevane dajatve, kar pomeni višje cene in posledično manjšo konkurenčno prednost pred drugimi ponudniki turističnih namestitev.

Številne ovire v Sloveniji
Ponudbi popotniških namestitev, kot so si jo zamislili pri Airbnb-ju, niso naklonjeni številni slovenski predpisi, ki urejajo turistične namestitve ali oddajo nepremičnin. Prav tako gre lahko pri občasnem izposojevanju stanovanja za delo na črno, ki mu je lani Finančna uprava (Furs) napovedala "vojno".

"Vsaka fizična oseba, ki oddaja lastno stanovanje v najem, mora finančni upravi prijaviti prejete dohodke. Ti dohodki se obdavčijo kot dohodek iz dejavnosti (v okviru podjetja) ali dohodek iz oddajanja premoženja v najem (oddaja napovedi za odmero dohodnine iz oddajanja premoženja v najem najpozneje do 15. januarja za preteklo leto)," pravijo na Fursu in poudarjajo, da je dejavnost nastanitve gostov, ki jo fizična oseba opravlja kot sobodajalec, po zakonu o gostinstvu opredeljena kot gostinska dejavnost, zato se dohodek sobodajalcev obravnava kot dohodek iz dejavnosti, vpisani pa morajo biti tudi v poslovni register.

Fizične osebe so po slovenski zakonodaji lahko sobodajalci, tudi če opravljajo dejavnost le občasno, vendar skupno ne več kakor pet mesecev v letu, ter gostom ponujajo do 15 ležišč. Gre za ponudnike namestitev v turističnih sezonah. Če ponudniki občasnih prenočišč niso registrirani kot sobodajalci, so obdavčeni glede dohodek iz oddajanja premoženja v najem, denimo tako kot najemodajalci stanovanj in drugih nepremičnin.

Poziv za odstranitev ovir
Registracija dejavnosti ali plačevanje davkov od najemnin pa ni edina težava s katero se srečujejo slovenski ponudniki Airbnb-ja. Pobudniki predloga za posodobitev predpisov, ki bi omogočali lažje kratkotrajno oddajanje nepremičnin, opozarjajo, da je pri oddaji nepremičnin več kot pet mesecev na leto, to potrebno kategorizirati, dobiti soglasje sostanovalcev, če imajo blokovsko stanovanje, pridobiti uporabno dovoljenje za stanovanje, goste prijaviti policiji ... Zato predlagajo enostavnejšo registracijo stanovanj, elektronsko prijavo gostov in elektronsko plačilo turističnih taks in ukinitev omejenega časovnega oddajanja na pet mesecev na leto.

Prvi odzivi ministrstev na pobudo so spodbudni, saj so tako na gospodarskem, finančnem, notranjem ministrstvu in ministrstvu za javno upravo naklonjeni rešitvam, ki bi omogočale lažje opravljanje dejavnosti, ki jih omogoča Airbnb. Le na okoljskem ministrstvu menijo, da "zaradi specifične pravne narave etažne lastnine ni mogoče opravljati dejavnosti sobodajalstva v večstanovanjski stavbi brez soglasja etažnih lastnikov". "Hkrati se zavedamo, da se je treba z zakonodajo prilagajati novim storitvam, novim dogajanjem in smo seveda tudi v povezavi s to konkretno pobudo pripravljeni sodelovati pri iskanju rešitev. Morda bi lahko v prihodnje pri spremembah stanovanjske zakonodaje razmišljali o znižanju odstotka, potrebnega za soglasje," pravijo na okoljskem ministrstvu.

Vsekakor bo zanimivo spremljati, kakšne rešitve bo sprejela vlada in kako hitro. Airbnb ni osamljen spletni servis, ki posameznikom na preprost način omogoča dodatni zaslužek, vendar jim to na drugi strani onemogoča okorna in zastarela zakonodaja.

Gregor Cerar
Prijavi napako
Komentarji
gesan
# 04.03.2015 ob 06:25
Občasna oddaja nepremičnin popotnikom preko vedno bolj popularne spletne platforme Airbnb, je v Sloveniji zaradi neprijaznih predpisov praktično nemogoča. Ponudnike pa lahko čaka precej neprijetno srečanje s pristojnimi inšpektorji.
.............................
To je še en tipičen primer več v velikanskem mozaiku zabite zaplankanosti naše družbe.
Pri nas se enostavno ne zna ločit sonca in megle.
Naš sistem ni sposoben ločit tiste, ki zlorabljajo od tistih, ki nekaj ne počno, da bi zlorabljali.

In temu primerne nadzornike imamo, ki bi tudi sami potrebovali nadzor, ker vsak dan kršijo na stotine pravil, zakonov.
Eni celo delajo tisto kar sami preganjajo.

Tako smo imeli v tej državi inšpektorja, ki je preganjal delo na črno, sam pa pomagal prijatelju v delavnici ob večerih, da je še malo več zaslužil.
carlazar76
# 04.03.2015 ob 07:36
Ta država prav načrtno poskuša kar najbolj ovirati kakršnokoli podjetniško (samo)iniciativo s katero bi državljani zaslužili. Kdor si sam ustvarja svoje prihodke je namreč neodvisen, nad takimi pa ima država težko kontrolo.
Država si želi, da so vsi zaposleni v JS in (para)državnih firmah - potem sta diktatura in nadzor lahko totalna.
prim00z
# 04.03.2015 ob 06:35
Bananistan.

airbnb je super zadeva; zelo toplo priporočam.
lapy
# 04.03.2015 ob 07:42
Kdo ti pa lahko prepreci "imeti prijatelje iz tujine na obisku" ... airbnb cveti tudi pri nas in se naprej bo. Pametna drzava bi se prilagodila in imela vsaj nekaj od tega, ampak v Sloveniji se vse konca pri "pametna"
xes
# 04.03.2015 ob 08:02
bondi: airnb in podobne storitve so nastale zaradi previsokih cen lokalnih hotelirjev .. ko se bodo ti mastodonti odlocili biti konkurencni bo tudi potreba za taksne storitve zamrla, s prepovedjo pa se daje samo potuha in zascita hotelirjev, zakoni pa naj bi scitili ljudi, potrosnike.
pips
# 04.03.2015 ob 07:09
v zakonu nam manjka samo še alineja o palici , senci in oslu
dolenjc2000
# 04.03.2015 ob 07:18
Ne, ne. To je pa že višja matematika o tem na kakšen način priti do zasluženih davkov...
the law1
# 04.03.2015 ob 08:26
@Springbook

Občasno oddajanje sobe priajteljem ni problem v očeh javnosti, kaj pa ko se bo kdo, ki ni framacevt začel obrtoma pečati z "občanim prodajnajem zdravil" preko telefonske aplikacije. Kje potegniti mejo?

Ja to je to. De facto je problem v tem, ker zaplankani Slovenci zaradi lastne nesposobnosti NE ZNAJO potegniti meje in zaradi tega se opiramo birokracije kot pijanec plota. Smo pač birokratski in nesposoben narod, ki bi rad da mu država celo predpiše ob kakšni uri gre nekdo na WC.
Rasto
# 04.03.2015 ob 08:23
Slovenija pri teh vprašanjih bolj papeška od papeža. Take stvari se lahko rešijo v enem zamahu. Z eno novelo zakona sprejetega po hitrem postopku. Zanima me koliko njih z ministrstva za okolje in prostor oddaja na črno svoja stanovanja in sobe... Licemerstvo tudi inšpektorjev in fursa.
Pa še hotelirji se bojijo, da bodo morali končno prilagoditi cene, ki bodo primerljive z ostalim svetom. V Ljubljani so cene previsoke.
7up
# 04.03.2015 ob 08:22
Bondi in izo

V katerem letu točno sta vidva obtičala?
razmetan
# 04.03.2015 ob 08:56
Airbnb je fajn če si turist...dobiš sobo za par eur manj kakor v hostlu, pa še bolj unikatna je, po možnosti spoznaš sostanovalce oz. lastnike.
V članku se ne omenja gentrifikacije...v turistično znaimivih krajih se lastnikom bolje spalača oddja prek Airbnb kot klasično oddajanje, zato je vse več stanovnaj turističnih, ostlaim pa najmenina raste, zato si prebivalci, ki so že dolgo živeli tam tega ne morejo več privoščiti in so se prisiljeni presleiti na obrobje. To se dogaja že s pojavom manjših hostlov, Airbnb pa je proces še pospešil.
Treba je vedeti da prek Airbnb ne oddajajo samo tisti, ki imajo kakšno sobo prazno, platformo so izkoristili tudi premožni investitorji, ki kupujejo zanimiva stanovanja, jih prenovijo, oddajanje pa preustijo podizvajalcem. Skratka en velik biznis za premožne, od katerega pa se ne odtegne niti turstična taksa, gre pa zajeten delež od najemnin v korporacijo, ki je registrirana na Irskem.
Se strinjam, da so zakoni pri nas katastrofa, vendar na Airbnb ne bi smeli gledati kot na "božje darilo", kateremu bi bilo treba podrediti zakonodajo smao zato, da bo biznis.
K_ris
# 04.03.2015 ob 08:31
Ureditev naj bo takšna, da je oddajanje prek airbnb davčno in zakonsko izenačeno z oddajanjem turističnih sob, kar poznamo že desetletja. Saj gre za isto zadevo.
Springbok
# 04.03.2015 ob 08:16
Airbnb ali Uber sta modela disruptivnega trženja storitev, ki temeljita na temu, da ignorirata veljavno lokalno zakonodajo, npr. z izgovorom, mi pa ne nudimo hotelskih ali taksi storitev, mi smo internetna aplikacija. Prim tem zavestno ignorirajo lokalno zakondajo s podrča davkov (Aribnb in Uber), zavarovanja (na primer Uber), koncesij (Uber in Airbnb), higinesko-sanitarne predpise (Airbnb), predpise s področja varstva potrošnikov (Uber in Airbnb), delovenga prava. ipd.

Po svojem namenu sta disruptivna in nudita stroritve po nižji ceni, saj omogočita sleherniku, ne le dejavnost registriranim podjetjem, da opravljajo neko storitev. Torej nudim storitev prevoza potniko, čeprav nisem taksist, in nihče ne preveri, ali znm voziti avto, tehničnega stanja avta, ali je avto zavarovan. Nudim storitev prenočevanja, čeprav nisem hotelir. Nihče ne preveri, kategorije prenočišča, ali izpolnjuje higienske minimume. Ali je to dobro ali slabo, s fiskalnega, regulatornega, porišniškega vidika, je drugo vprašanje. Nimam ne pozitivnega ne negativenga mnenja, vendar se spodkopava ureditve, ki so se gradile stoletja. Gre za izrinjanje države s področja regulacije določene storitve. Je ultra-liberalen koncept.

Skrajni korak namreč utegnejo biti airbnbji in uberji na področju priprave hrane (odplačno meobiščite v moji kuhinji, pa nisem kuhar), zdravstva (nudim zdravstvene nasvete popoldne, čeprav nisem zdravnik), odvetništva (nudim pravne nasvete, čeprav nisem pravnik), s področja gradbeništva (delam statične izračune, čeprav nisem statik), finančne storitve (zaupajte mi vaš denar, pa nisme banka).

Občasno oddajanje sobe priajteljem ni problem v očeh javnosti, kaj pa ko se bo kdo, ki ni framacevt začel obrtoma pečati z "občanim prodajnajem zdravil" preko telefonske aplikacije. Kje potegniti mejo?
DrMrrr
# 04.03.2015 ob 10:41
Simple. Si lastnik nepremičnine (npr. stanovanja, hiše), ki je sposobna za občasno oddajanje. Registriraš se pri davčnem in upravnem organu (lahko tudi preko e-uprave in e-davkov), Registriraš se kot fizična oseba. Lahko se predpiše npr. e-formular, ki ga je potrebno izpolniti pred oddajo (lahko preko interneta, s priložitvijo kopije osebnega dokumenta uporabnika ali dig. podpisom, če obstaja). Plačaš dejanski davek in občinsko turistično takso, ki je predpisana za to storitev ali pa, če ti je ugodneje, ne nujno zelo nizek (npr. na 100 dni izračunan pavšal) davčni pavšal in pavšal za turistično takso (oboje je potrebno sicer prilagoditi v predpisih) in zadeva je urejena. In ni potrebno za just-in-time nadzor ne inšpektorjev ne nikogar. Pa ima državljan prihodek, država davek, občina takso. Airbnb-ju (in vsem drugim) pa se lahko zapove, da podatke o sklenjenih poslih oz. plačilih javlja državi polletno ali letno, v predpisani datotečni strukturi. Crossover primerjava podatkov (računalniška, da ne bo pomote) bi pokazala, kdo ni (bil) prijavljen kot ponudnik. Te se nato oglobi. Ostane le še vprašanje prijavne dolžnosti pri policiji (kar pa je meni osebno tako ali tako mimo in bi, če že, za to predpisal zgolj izmenjavo omenjenega e-formularja). Vse urejeno. Ali kako?! In zdi se mi, da to sploh ni pretirano zbirokratizirano. (Zgolj ad hoc predlog. V 3 minutah.)
Humanist_sem
# 04.03.2015 ob 09:28
Kar nekaj mest po svetu je presodilo, da gre za t. i. sivo ekonomijo, in so začela izposojevalcem lastnih domov zaračunavati tudi precej visoke kazni. Barcelona pa je tudi sam Airbnb zaradi kršenja lokalnih turističnih zakonov kaznovala, denimo, s 30.000 evri kazni.

Saj to je čisto normalno po celem svetu v kapitalizmu. Trg določa delovanje igralcev, ampak trg pravilno deluje le, če imajo ti igralci enakopravna izhodišča. Če se nekdo izogiba davku ima nepravično prednost.

če se že gremo kapitalizem se ga pojdimo po pravilih, ne pa da ravno tisti, ki najbolj zagovarjajo kapitalizem potem iščejo bližnjice in se izogibajo davkom....

Se mi zdi, da je to pravi nonsens
izo
# 04.03.2015 ob 09:21
Seveda je potrebno najti kup formalnih razlogov, da slučajno ne-bi prišel kakšen tujec v slovenijo in bog ne daj celo kaj zapravil. Tudi ljudje ne smejo iti na poceni počitnice v tujino. Kdo ve kaj jim bo šlo po glavi, ko se bodo vrnili...

pa kdo govori o tem? dej malo skušaj razumet, kaj se hoče povedat v komentarjih, pa mogoče še enkrat preberi vse..
gesan
# 04.03.2015 ob 08:26
bondi
# 04.03.2015 ob 07:47
.....................
Ti si pa res blond!
Ti bi še pticam selivkam zaračunal, da letijo čez našo državo.
Pa kakajo tudi a veš?!
lahko jih še dodatno štrafaš, da onečedijo tvojo okolico...

A to, da ti ljudje jedo, pijejo in tudi na drugačne načine trošijo pa ti ne vidiš.
To, da potem, ko potujejo okrog po svetu in doma...govorijo o tem kaj so doživeli, tebi ni niti malo mar.

Ti bi enostavno še zemljo pocuzal in se potem jokajoče sprenevedal zakaj je postala grozljiva in neznosna puščava.

Edinole kar te lahko tolaži je to, da žal nisi edini tak in da se to res dogaja.
myne66
# 04.03.2015 ob 08:20
bondi

na nekaj si pozabil
gostu ostane več denarja in ga zapravi nekje drugje v državi
7up
# 04.03.2015 ob 09:16
Izo

Airbnb ni ponudnik sob/apartmajev, temveč zgolj plačilni kanal in oglaševalec.

Seveda je potrebno najti kup formalnih razlogov, da slučajno ne-bi prišel kakšen tujec v slovenijo in bog ne daj celo kaj zapravil. Tudi ljudje ne smejo iti na poceni počitnice v tujino. Kdo ve kaj jim bo šlo po glavi, ko se bodo vrnili...
Ehehe
# 04.03.2015 ob 08:43
air bnb ni enako hotel ali apartma. in ni nujno da je air bnb cenejsi od hotela ali apartmaja. gre se za drugačno izkušnjo kot jo ponujajo hoteli in nekateri ljudje to iščejo. svet gre naprej, hoteli bodo vedno obstajali, poleg tega se bodo razvijale nove oblike nočitev na trgu.
the law1
# 04.03.2015 ob 08:41
@K_ris

Saj se lahko davčni in drugi predpisi poenostavijo.

Pa naj se končno že poenostavijo.
the law1
# 04.03.2015 ob 08:39
@izo

delamo samostojno in še kako dobro vem, kaj vse treba nardit, da dobiš vsak evro, ki gre skoraj v celotnem deležu nazaj v vrečo države.

Seveda ti tudi država s svojimi birokratskimi umotvori za futranje nepotrebnega kadra, odžira veliko EUR. To je bistven problem. Če sam služiš denar ti je to sigurno jasno.
gesan
# 04.03.2015 ob 08:29
the law1
# 04.03.2015 ob 08:26
...........................
Se popolnoma strinjam s tvojim opažanjem!
melanholik
# 04.03.2015 ob 14:46
@7up

Marsikateri novi podjetnik bo tudi dobil nova znanja in bo nekoč odprl pravo podjetje, ki bo tudi zaposlovalo.

Bla bla bla. To je približno tako kot tisto, da lahko z nižjimi davki pobereš več. Se še nikoli ni zgodilo. Morda se v prihodnosti bo, ampak ne kaže dobro. In če mi hočeš ugovarjat, prosim, glej na nivoju narodnega gospodarstva. Posamezni primeri ne pomenijo nič.
melanholik
# 04.03.2015 ob 12:59
7up
Si lahko tako naiven? Nižje plače, slabši položaj zaposlenih, propad gospodarskih subjektov, brezposelnost ...
Pač tako kot sicer v svetu. Za študente, ki živijo od žepnine staršev, bo super, ostalim pa bo šlo le vse slabše.
Nha Trang
# 04.03.2015 ob 11:15
Nekateri ste prav smešni. Radi bi velike plače in majhne cene. To pač ne gre. Če hoče en Evropski hotel svojim zaposlenih izplačati plače 1000 EUR, mora storitve prodajati po takšni ceni, da se jim izide. En hotel v Aziji, ki svojim zaposlenih izplača 200 EUR plače, lahko seveda toliko ceneje prodaja svoje storitve. Simpl.
bluppo
# 04.03.2015 ob 11:10
Državo pač moti, ker je to "delo na črno", kot to moti tudi druge države.

AirBNB nič ne oddaja, samo povežejo povpraševanje in ponudbo. Medtem pa ne povpraševanja ne ponudbe ne opozorijo, da morajo spoštovati lokalno zakonodajo. Turisti morajo plačati turistično takso in svoj obisk, ki je daljši od n dni prijaviti na lokalni policijski upravi. Tisti, ki dajejo v najem morajo plačati davke od prihodkov. Precej enostavna pravila, ki če bi želeli, bi jih upoštevali, tako pa je enostavnejše kritizirati državo.

Hotelirji ne morejo nabavit par stanovanj in jih tako oddajat, no lahko ampak bo zelo drago. Hotelirji morajo od svojega dobička namreč plačevati davke. Lahko pa to naredijo posamezniki, kupijo stanovanja in preko AirBNBja toliko zaslužijo, da jim ni potrebno več hoditi v redno službo. Seveda potem, ko pride furs do njih se nimajo kaj pizdit in izmikat.
lapy
# 04.03.2015 ob 10:31
Nha Trang

Očitno sem prišel dobro skozi, ko sem decembra v Budimpešti našel stanovanje v centru za 11 eur oseba/noč :) Polno opremljeno, lastnik odsoten, njegov kolega nama razložil in razkazal vse skrite podrobnosti mesta ... to je čar airbnbja, ki ga ne doživiš v hotelih.
Nha Trang
# 04.03.2015 ob 09:43
Tudi preko Airbnb ni tako poceni, kot se zdi. Budimpešta je mesto, jer je ta privat oddaja stanovanj popotnikom zelo razvita in cene se pričnejo nekje pri 50 USD na noč.
Springbok
# 04.03.2015 ob 09:17
@ the Law - z Airbnb-jem in Uberjem nimamo problemov samo slovenci, ampak tudi Nemci, Francozi, Belgijci, ipd.

Pariz in Beriln imata predpis, ki ne dovoljuje oddajanje nepremičnin za obdobje krajše od meseca dni, Bruselj pa oddjanje opremljenih nepremičnin obdavčuje z 21% DDV, medtem ko je oddajnaje neopremljenih nepremičnin neobdavčeno.

Hudič je kot vedno v podrobnosti.

Ker glede na nick predvidemavm, ds si pravnik, mi odgovori na vprašanje: ali sme Uber voziti po rumenem pasu, ki je rezerviran za avtobuse javnega prometa in taxije. To je sedaj na primer vprašanje za policiste prometnike v Bruslju in Frankfurtu. Ali sme Uber v londonski congestion zone. Taxisti smejo.

Ločiva problem de lege ferenda od stanja de lega lata.
por
# 04.03.2015 ob 09:09
@Untamle
Inšpekcije in parazitne službe so tam zato, da skrbijo, da vsi zavezanci plačujejo za tvoje Ospene, operarcije kile, pljuč, kemoterapije, itd. (Ja, tudi ti plačuješ.)
izo
# 04.03.2015 ob 08:50
air bnb ni enako hotel ali apartma. in ni nujno da je air bnb cenejsi od hotela ali apartmaja. gre se za drugačno izkušnjo kot jo ponujajo hoteli in nekateri ljudje to iščejo. svet gre naprej, hoteli bodo vedno obstajali, poleg tega se bodo razvijale nove oblike nočitev na trgu.

seveda ni, ker oddaja zasebnik svojo lastnino (v večini primerov seveda neprijavljeno). kaj je treba to še dodat?
zardi mene je takšna dejavnsot lahko na trgu in je verjetno tudi zaželena, vendar dejmo imet enake vatle za sve, naj poštimajo za pogoje, dokumenctijo (samo seveda, potem bo cena enako kot pri gostincih ali celo višja) in predvsem zakaj ne slovenska mreža ponudnikov, zakaj morajo delat prek air bnb-ja ipd (sej vem, najbolj znana platforma ipd, ampak recimo)? zakaj so vedno vse te platforme prijavljene v zda (sper retorično)? mogoče se vam bo zdej začelo svitat, zda lahko konkurira le prek takšnih zadev. kdaj bomo dobili recimo evropske platforme, zakaj se jih ruši že v samem štartu (vam garantiram,d se dogaja to)? ok, sem šel že malo naprej, pa vendar..
K_ris
# 04.03.2015 ob 08:39
@the law1

Saj se lahko davčni in drugi predpisi poenostavijo. Bistveno pa se mi zdi, da je oddajanje sob prek airbnb izenačeno z že poznanim oddajanjem turističnih sob. Izenačitev je lahko tudi v tem, da je za oboje poenostavljeno, ne vidim pa nobenega razloga, da bi bilo za oddajanje prek airbnb bolj poenostavljeno kot za drugačne vrste oddajanja.
mikic007
# 04.03.2015 ob 18:47
Verjetno mislis (tudi) mene. Ne, ne skrbijo me spremembe, ko so te v skladu z zakoni in niso diskriminatorne.

Vseeno pa me nekoliko moti, da se airbnb predstavlja skoraj kot humanitarno organizacijo, ki ji je nujno potrebno prilagoditi zakonodajo, ceprav v bistvu prekanalizira 10% prihodka neznano kam.

V vsakem primeru poskusite rezervirati prenocisca direktno pri ponudniku, obicajno dobite popust, hkrati pa ne podpirate pretiranih provizij.
mikic007
# 04.03.2015 ob 12:31
To je sluzenje na crno in pika. Zakaj mora moj sef placevati davke in ne more raje mene placati vec? Zanimivo, kako se stanovanje v Sloveniji vrednosti kot nekaj, kar je nad zakonom. Ce kupis kombi in ga oddajas, placas davek in je normalno. Ce kupis stanovanje in ga oddajas, praviloma ne placas nic, niti ne prijavis. Cetudi je relativno ugotoviti, kaj se oddaja in kaj ne.

Vecina firm kot so booking.com, airbnb, hostelsworld ... niso nastale v ZDA, so jih pa le ti pocasi pokupili in z agresivnim trzenjem so zrasla. Nic slabega ni v tem, ampak tile fantje si jemljejo od 10% navzgor. Se zavedate, da vecina hotelov ne ustvari 5% cistega prometa? To so miljardni biznisi in idealni za lastnika. Vse imas najeto in potegnes vecino dobicka, hkrati pa ne nosis nobene odgovornosti, ne posedujes nic stvarnega. In ce kdo misli, da imas kot hotelir moznost izbire, nimas je. Da se sploh pojavis kje pri vrhu se dodatno placujes, procenti narasejo tudi do 40%. Mogoce je za turista na kratki rok to ok, na dolgi bomo vsi cutili posledice.

Zanimivo mi je to, da na mmc obicajno kapitalizem pozanje neodobravanje, te najbolj kapitalisticne druzbe, ki so se slabse kot borza, pa so ok.
galoper
# 04.03.2015 ob 12:27
Zveni kot iskanje pravice do vrtanje luknje v davčnem situ.
Binder Dandet
# 04.03.2015 ob 11:47
Prednost najema stanovanja je tudi v tem, da lahko kuhaš sam. Vglavnem, zarad lastnega stanovanja ne zapraviš več v gostilnah.
JohnSmith
# 04.03.2015 ob 11:25
@Wasabi, kakšen multiplikator? Davčni najbrž ne, ker vemo, kako gostilničarji plačujejo davke.
rdečinavijač
# 04.03.2015 ob 11:06
Preberite si kometar Springboka na prvi strani.
Odlično je zadel bistvo problema. Zadeva se lahko razraste da bo vsak lahko počel vse. Ne glede ali izpolnjuje pogoje ali ne.
Potem ko se bo nekdo zastrupil s hrano v neki kvazi ponujalnici obrokov (primer) bodo pa vse zgorženi kako da jih država ni zaščitila ...
Sistemski okvirni, regulativa in pravila pač morajo biti jasna se se jih upoštevati.
Untamle
# 04.03.2015 ob 08:57
Zakaj se mi zdi da bo s to novico tistih par ponudnikov prišlo še pod bolj očiten drobnogled raznih inšpekcij in ostalih državnih parazitnih služb.
K_ris
# 04.03.2015 ob 08:43
@the law1

To, da bi za airbnb veljala drugačna pravila kot za ostale sobodajalce, je zapletanje in ne poenostavljanje pravil. Dobili bi le še eno izjemo.
nikhrast
# 06.03.2015 ob 16:44
Berem,
...pa goste registrirati pri policiji...
Povej to enemu Američanu, pa bo vprašal če še živite komunizmu. Američan še ne ve kaj je osebna izkaznica.
sebastjan-k
# 06.03.2015 ob 08:34
Mi oddajamo staro hišo v Kvarnerju na airbnb ob 2012. Tam se registriraš kot sobodajalec na LTO, ti pridejo naredit kategorizacijo in turistična taksa se plačuje pavšalno na trimesečje. Kvaliteto storitve zagotavljajo mnenja gostov in krr hočeš imet 5 zvezdic se trudiš bit tip top. Zadeva šiba odlično.
prešteta
# 04.03.2015 ob 18:17
me pa skrbi vnema tle gor enih tipov, ki se bojijo, da bi se kaj zgodilo
pa a bote od tega bednega statusa quo živeli?
melanholik
# 04.03.2015 ob 18:05
In seveda, airbnb in podobni modeli zbijanja cen imajo za posledico točno to, tudi pri "tradicionalnih" ponudnikih.
mikic007
# 04.03.2015 ob 16:23
Seveda doloceni ne bodo nikoli na slabsem, ker delajo na podrocjih, ki jih zakonodaja bolje sciti. Kako se pocutijo hotelski delavci, ki izgubijo sluzbo zaradi nelojalne konkurence? Konkurence, ki ponuja iste storitve, le da placa manj dajatev in prakticno ni podvrzena inspekciji?

Potem pa gremo povsod brez reda, standardov in davkov. Malo bom rental avto, malo opravljal prevoze, malo preprodajal zadeve, vse brez firme in brez davkov. Saj niti sihta vec ne rabim. Dokler seveda tega ne zacno poceti vsi. Zivim v drzavi, kjer ni prav dosti reda na davcnem podrocju in verjemite, ni prijetno. Ampak najlazje je gledati samo na trenutno lastno korist.

Po mojih izkusnjah je malo najemodojalcev, ki bi dejansko placevali davke. Obicajno je stalno prijavljen kak druzinski clan, najemnik nima niti stalnega prebivalisca (ker lahko tako vlece se potne stroske) in vse je super. Razen za drzavo in firme.
melanholik
# 04.03.2015 ob 13:23
7up

# 04.03.2015 ob 13:06
Prijavi neprimerno vsebino melanholik

Kako nikomur ne koristi? Meni osebno koristi, da grem lahko za isti denar praktično na dvoje počitnic namesto na ene.

Zato, ker istočasno:
- raste brezposelnost, služb je vse manj. Skratka, ti greš lahko na dvoje počitnic, vse več je takih, ki ne morejo več na nobene,
- državni proračuni so vse bolj obremenjeni. Čakalne vrste v zdravstvu se daljšajo, standardi v šolstvu se nižajo. V zaostrenih družbenih razmerah ima policija vse več dela, obenem pa nima denarja niti za nove gume.

Dajmo si bit glede nečesa na jasnem - vse sodobne gluposti v zvezi s ti. "sharing economy", pa v isti koš lahko damo tudi open-source gibanje na področju računalništva, so možne samo zato, ker je v zahodnih družbah na voljo še vedno dovolj akumuliranega bogastva posameznikov. Zato imamo dovolj posameznikov, ki živijo od družinskih proračunov in ugodnosti šolskega sistema (ki pa so ogrožene, kot sem že rekel), obenem pa so pripravljeni delati zastonj oz. pod ceno. Ampak tega bogastva bo zmanjkalo, vsaj večini!
Neverjetno je, kako gledaš zgolj z egoističnega vidika. Preprosto, če gledaš na nivoju družbe kot celote in narodnega gospodarstva, je jasno, da tovrstne prakse NISO koristne. Pika.
melanholik
# 04.03.2015 ob 12:57
@mikic007

Krasno povedano. Nimam kaj dodat. Čeprav za razliko od tebe niti ne bi bil tako črnogled glede mnenja ljudi o tovrstnih poslovnih praksah. Vsekakor jih nekateri slepo podpirajo, ampak imam občutek (tudi tukaj, na MMC-ju), da je kar precej ljudem že jasno, za kaj pri tem v resnici gre. In seveda, da AirBNB in podobni poslovni modeli razen njihovim lastnikom ne koristijo čisto nikomur.
Binder Dandet
# 04.03.2015 ob 10:57
Zadeva bi morala biti davčno urejena. In plačevat bi se morala turistična taksa. Sicer gre za nelojalno konkurenco, za sivo ekonomijo. Drugače pa super zadeva. Na drugačen način spoznaš destinacijo.

"saj je, denimo, tudi le za občasno oddajanje stanovanja v večstanovanjskih stavbah potrebno soglasje treh četrtin sostanovalcev."

Pa mi smo norci. Še nisem slišal za človeka, ki bi iskal soglasje sosedov. Sklepam, da večina najemodajalcev nima soglasja. Torej je vse nezakonito al kaj?
Skippy
# 04.03.2015 ob 10:53
Še najbolj smešno pa je, da vas ta platforma moti, ker je iz ZDA. Briga vas za vaš žep ali potratno državo, kjer prej umreš kot prideš na zdravniški pregled, važno, da se nečesa ne spomnijo v ZDA.
Kazalo