Zaradi nekaterih slabših makroekonomskih podatkov so vlagatelji začeli spet staviti na obveznice, tako da je donos 10-letne ameriške obveznice v sredo prvič letos zdrsnil pod tri odstotke. Foto: Reuters
Zaradi nekaterih slabših makroekonomskih podatkov so vlagatelji začeli spet staviti na obveznice, tako da je donos 10-letne ameriške obveznice v sredo prvič letos zdrsnil pod tri odstotke. Foto: Reuters
Krka
Krkine delnice že dlje časa nihajo krog vrednosti 60 evrov. Foto: MMC RTV SLO/ T.O.

Pred kratkim so že pri agenciji Standard & Poor ameriški dolg ocenili z negativnimi napovedmi, kar pomeni, da je v prihodnje mogoče pričakovati znižanje bonitetne ocene, ki je trenutno še najboljša mogoča (trojni A). Moody's opozarja na veliko zadolženost ZDA, in če do sredine julija ne bo nobenih ukrepov za zmanjšanje primanjkljaja, se bo moralo največje svetovno gospodarstvo posloviti od najboljše ocene.

Zanimivo je, da na obvezniških trgih ni opaziti posebne zaskrbljenosti ali celo strahu, da morda nekoč ZDA ne bodo mogle poplačati svojih obveznosti. Cene obveznic naraščajo, donosi pa posledično padajo. Pri 10-letni državni obveznici se je donos s februarskih 3,78 odstotka zdaj znižal na tri odstotke, poznavalci pa vseeno ne vidijo večjih možnosti, da bi donos padel pod 2,5 odstotka, kot je bil še lani avgusta.

Evro splezal nad 1,45 dolarja
Bikovsko gibanje na obvezniških trgih seveda ni dobra novica za gospodarstvo, saj očitno vlagatelji ne pričakujejo visoke rasti BDP-ja in inflacije, ampak se bojijo gospodarskega zastoja. To se kaže tudi na delniških trgih, ki so maja drseli navzdol, junij pa, vsaj za zdaj, ni nič boljši.

Po več kot dveodstotnih srednih izgubah (takšnih padcev letos še ni bilo) se je Wall Street v četrtek nekoliko umiril in Dow Jones (12.248 točk) je zdrsnil le za tretjino odstotka. Izgube bi bile večje, če ne bi popoldne upanja vlila novica, da se pripravlja nov sveženj pomoči za Grčijo. Evro se je posledično okrepil in presegel mejo 1,45 dolarja, kar je najvišja vrednost v zadnjem mesecu.

Finančne krivulje: Grška država se pospešeno umika iz gospodarstva


Nokiine delnice še naprej padajo
Število zahtevkov za denarno nadomestilo v času brezposelnosti je zadnji teden zdrsnilo za 6.000, na 422 tisoč, kar je nekoliko slabše od napovedi. Petek prinaša še pomembnejšo novico s trga dela, saj bo objavljeno, koliko delovnih mest je maja ustvarilo ameriško gospodarstvo in kakšna je stopnja brezposelnosti.

Na evropskih borzah se je v petek dopoldne po dveh slabih dnevih pokazalo nekaj zelene barve, ki označuje rast. Izjema so spet delnice finske Nokie, ki so padle za dodatnih 5 odstotkov. Na začetku tedna je finski proizvajalec mobilnikov opozoril, da dobiček ne bo dosegel pričakovanj, delnice pa so zdaj že skoraj 80 odstotkov pod rekordno vrednostjo.

Tečaji delnic v prvi kotaciji:

KRKA

+0,18 %

60,00 EUR

GORENJE

-0,20 %

9,98

PETROL

-0,86 %

220,10

MERCATOR

-1,09 %

163,10

NOVA KBM

-1,76 %

7,761

LUKA KOPER

-2,22 %

12,80

TELEKOM

-2,33 %

75,10

INTEREUROPA

-5,26 %

1,80

SBI TOP četrtič zapored
Če ne bo presenetljivega obrata, se bodo morale vodilne evropske borze sprijazniti že s petim zaporednim tednom padanja, kar je najdaljši negativni niz v zadnjih treh letih. Tudi v Ljubljani je bil teden negativen, saj je indeks SBI TOP zdrsnil še za odstotek (od tega v petek za 0,8 odstotka) in je le še malenkost nad zgodovinskim dnom.

Le Krkine delnice, s katerimi je bilo za 530 tisoč evrov prometa, se niso pocenile. Največ je izgubil Telekom, ki je zdrsnil do 75 evrov. Tudi Mercatorjeve delnice so izgubile več kot odstotek. Finance pišejo, da naj bi Agrokor do jeseni objavil novo prevzemno ponudbo za Mercator, ki bo nižja od zadnje ponujene cene (221 evrov za delnico).