V Sloveniji smo tako aprila kot na letni ravni imeli padec gradbenih del. Foto: BoBo
V Sloveniji smo tako aprila kot na letni ravni imeli padec gradbenih del. Foto: BoBo

Analiza podatkov, ki jih je pridobil Eurostat, kaže, da se je mesečni obseg gradbeništva aprila skrčil v devetih in povečal v petih državah Evropske unije. Najbolj prizadeta je Velika Britanija (-18,1 odstotka), ki ji sledi Slovenija z -9,3 odstotka. Padec so aprila opazili tudi na Portugalskem (-6,7 odstotka) in v Nemčiji (-6 odstotkov), medtem ko se je v aprilu obseg gradbenih del povečal v Romuniji (za 11,5 odstotka), Franciji (za 2,3 odstotka) in na Poljskem (za 1,9 odstotka).

Skupaj je obseg gradbenih del v območju evra po sezonsko prilagojenih podatkih v evroobmočju znašal 2,7 odstotka manj kot mesec prej, ob upoštevanju vseh držav EU-ja, za katere je Eurostat pridobil podatke, pa 6,6 odstotka manj kot mesec prej.

Na letni ravni je bilo zmanjšanje obsega gradbenih del prav tako zaznati v devetih članicah, povečanje pa v petih članicah Evropske unije.

Največji padec na letni ravni so zaznali v Italiji in na Slovaškem (-15,1 odstotka), v Španiji (-14,5 odstotka), na Portugalskem (-14,3 odstotka) in v Sloveniji (-14,1 odstotka). Največjo rast so imeli v Romuniji (22, 8 odstotka), na Poljskem (9,7 odstotka) in na Švedskem (4,3 odstotka).