Primanjkljaj v blagovni menjavi s tujino je aprila znašal 6,2 milijona evrov. Foto: BoBo
Primanjkljaj v blagovni menjavi s tujino je aprila znašal 6,2 milijona evrov. Foto: BoBo

Slovenija je aprila izvozila največ zdravil, uvozila pa največ proizvodov iz skupine olja, dobljena iz nafte in bituminoznih mineralov. Primanjkljaj v blagovni menjavi s tujino je znašal 6,2 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 99,7-odstotna.

Vrednosti izvoza in uvoza sta bili aprila višji od povprečne vrednosti mesečnega izvoza in uvoza v lanskem letu, in sicer je bila vrednost izvoza od povprečnega mesečnega lani višja za 1,9 odstotka, vrednost uvoza pa za 3,8 odstotka, so izračunali na statističnem uradu.

Skoraj štiri petine celotne blagovne menjave je Slovenija aprila ustvarila pri trgovanju z državami članicami EU-ja, in sicer 76,8 odstotka vrednosti vsega izvoza blaga in 80,7 odstotka vrednosti vsega uvoza blaga. V države EU-ja je izvozila za 1,50 milijarde evrov blaga oz. 2,3 odstotka več kot aprila lani, od tam uvozila pa je za 1,58 milijarde evrov blaga oz. 5,9 odstotka več.

Znotraj EU-ja najintenzivnejše trgovanje z Nemčijo
Med državami članicami EU-ja je Slovenija aprila najintenzivneje trgovala z Nemčijo, Italijo in Avstrijo, navajajo državni statistiki.

V države, ki niso članice EU-ja, je Slovenija izvozila za 453,1 milijona evrov blaga, uvozila pa za 379,5 milijona evrov blaga. Vrednost izvoza blaga v te države je bila za 7,2 odstotka nižja kot aprila lani, vrednost uvoza pa za 7,8 odstotka nižja.

Izmed držav nečlanic EU-ja je Slovenija v letošnjem aprilu najintenzivneje trgovala s Srbijo, Rusijo in BiH-om.

Slovenija je v prvih štirih mesecih letos izvozila za 7,786 milijarde evrov blaga oz. 3,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani, uvozila pa za 7,662 milijarde evrov ali za 3,7 odstotka več. Presežek v blagovni menjavi s tujino je v tem obdobju znašal 124,2 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 101,6-odstotna.