Z denarjem NLB-ja je podjetje Forš kupilo predelovalnico mesa v Argentini, ki je že bankrotirala. Foto: Reuters
Z denarjem NLB-ja je podjetje Forš kupilo predelovalnico mesa v Argentini, ki je že bankrotirala. Foto: Reuters

Največja slovenska banka je namreč posodila 7,4 milijone evrov podjetju Forš, prek katerega je mariborska družba izpeljala malo znane posle v Argentini.

Kot poroča Dnevnik, je Nova Ljubljanska banka (NLB) po javno dostopnih podatkih financirala posel med Zvonom in mariborskim podjetjem Forš med letoma 2008 in 2009, ko je Zvon prodal Foršu 25 odstotkov družb Sadowa in Elevadores s sedežem v Buenos Airesu.

Danes insolventni Zvon je za Forš, ki ima sedež v nadškofijskem dvorcu Betnava in je v lasti njenega uslužbenca Andreja Mesarca, konec leta 2008 dal banki poroštveno izjavo, s katero je jamčil za vračilo obveznosti Forša. Ta naj bi postal le začasni lastnik deležev v omenjenih podjetjih, saj je z Zvonom sklenil še opcijsko pogodbo, po kateri naj bi Zvon v letu 2010 deleža odkupil nazaj. Zaradi finančnih težav Zvona se je načrt izjalovil, Foršu pa sta ostala deleža argentinskih družb in milijonski dolgovi.

Slabo pa naj bi se pisalo tudi poroštvu Zvona, pišejo v Dnevniku, saj je NLB v zavarovanje terjatve vpisal zastavno pravico na delu njegovega lastniškega deleža v T-2, ki ga je Zvon nedavno že izgubil. Če največja slovenska banka posojila ne bo izterjala od Forša, bo morala poplačilo terjatev iskati v prisilni poravnavi Zvona. Izgubila bo najmanj 84 odstotkov terjanega zneska, ob stečaju Zvona, kar se zdi vse bolj verjetno, pa še mnogo več.

Predelovanje mesa in pristaniški terminal
Sadowa in Elevadores sta podjetji znotraj skupine Santa Barbara. Prvo je bilo še leta 2008 največja tovarna za predelavo mesa na pokrajinski ravni in med desetimi največjimi v Argentini. Z več 100 zaposlenimi so na dan predelali več kot 1000 glav živine, leta 2008 pa so zašli v likvidnostne težave in bankrotirali. Elevadores pa upravlja enega od petih terminalov v pristanišču Mar del Plata, 400 kilometrov južneje od Buenos Airesa. Tudi to podjetje je v hudih likvidnostnih težavah.