Banka Commerzbank je imela v prvem letošnjem četrtletju 369 milijonov evrov dobička. Lani ga je bilo v istem obdobju 985 milijonov. Agencija Moody’s je napovedala, da bo ta mesec znižala bonitetno oceno več kot sto bankam, med njimi francoski BNP Paribas, nemški Deutsche Bank in ameriški Morgan Stanley. Foto: Reuters
Banka Commerzbank je imela v prvem letošnjem četrtletju 369 milijonov evrov dobička. Lani ga je bilo v istem obdobju 985 milijonov. Agencija Moody’s je napovedala, da bo ta mesec znižala bonitetno oceno več kot sto bankam, med njimi francoski BNP Paribas, nemški Deutsche Bank in ameriški Morgan Stanley. Foto: Reuters
McDonald'sove delnice so v torek izgubile nekaj več kot dva odstotka, saj je veriga restavracij s hitro prehrano razočarala z aprilskimi prihodki. Foto: EPA

Hardova je bila zadolžena, da preveri Thompsonovo izobrazbo. V resnici je na univerzi Stonehill College študiral poslovodstvo in ne računalništvo. Ker Patti Hard svoje naloge ni opravila dobro, zapušča Yahoo. Mimogrede, tudi ona je malce olepšala svoj življenjepis. Thompson se je vsem opravičil. Nekateri zaposleni menijo, da bi moral odstopiti tudi on, njegovi ožji sodelavci pa ga za zdaj še podpirajo.

Primer je lahko zgled Slovencem
"K nam je prišel zaradi svojih dosežkov v zadnjih petih, desetih letih. Ni prav pomembno, kaj se je dogajalo, ko je bil star 22. Gre za menedžerja z izkušnjami uspešnega vodenja velikih podjetij s tehnološkega področja," so zapisali. Zgodba je pri nas zanimiva zaradi afere o srednješolskem spričevalu poslanca Ivana Simčiča. Primer Yahooja je lahko tudi Slovencem lep zgled, kako se je treba odgovorno odzvati na takšne neljube dogodke.

Finančne krivulje na Valu 202:

Prvi pozivi, naj ECB spet ukrepa in kupi čas za sanacijo (predvsem španskega) bančnega sektorja.



Španski bančni sektor na kolenih
Na ceno Yahoojevih delnic Thompsonova neresnica ni dosti vplivala. Vlagatelji imajo trenutno drugačne skrbi, ki so povezani predvsem z novo zaostritvijo evropske dolžniške krize. V Grčiji je po parlamentarnih volitvah položaj še bolj negotov, vedno bolj pa postaja "nevarna" Španija. Bančni sektor je na kolenih. Vlada zahteva, da zbere skupno 35 milijard evrov kapitala za zavarovanje tveganj na nepremičninskem trgu. Donos desetletne španske obveznice se je zvišal nad šest odstotkov.

Visoka rast nemškega izvoza
Varno zatočišče so nemške obveznice, saj saj se je donos desetletne znižal na rekordno nizkega 1,53 odstotka. Marca je največje evropsko gospodarstvo spet presenetilo s podatkom o zunanjetrgovinski bilanci. Izvoz je znašal 98,9 milijarde evrov, kar je 8,4 odstotka več kot februarja. To vliva upanje, da se bo Nemčija izognila tehnični recesiji, potem ko je imela v zadnjem lanskem četrtletju rahlo negativno rast.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

TELEKOM

+1,39 %

73,00 EUR

MERCATOR

+0,00 %

130,00

NOVA KBM

+0,00 %

3,25

LUKA KOPER

-0,30 %

10,00

KRKA

-0,55 %

47,29

GORENJE

-1,33 %

5,20

PETROL

-2,18 %

192,50

ZAV. TRIGLAV

-2,64 %

14,00


Evropske borze na štirimesečnem dnu
Vodilni evropski delniški indeksi so v torek dosegli štirimesečno dno, v Grčiji pa je delniški trg zdaj celo najnižje po letu 1992. Od nedeljskih volitev je atenska borza ob polomu bančnih delnic padla za 10 odstotkov. Frankfurtski DAX30 se je v torek znižal za skoraj dva odstotka in bil tudi danes ob 14.30 za pol odstotka v minusu (6.410 točk). Newyorški Dow Jones (12.932 točk) je torkovo trgovanje končal za 0,59 odstotka v minusu, prav tolikšna je bila njegova izguba sredi srede.

Evro nadaljuje pot navzdol
Evro je danes padel na 1,2939 dolarja, kar je nova najnižja vrednost po januarju. Zlato je zdrsnilo na 1.580 dolarjev, cena lahke nafte je pod 96 dolarji, cena brenta pod 112 dolarji. Na Ljubljanski borzi je bilo v sredo daleč največ prometa, 592 tisoč evrov, s Krkinimi delnicami, ki so nihale med vrednostma 46,85 in 47,70 evra. Petrolove in Triglavove delnice so izgubile več kot dva odstotka. Med redkimi podražitvami omenimo Telekom. Ob desetih sklenjenih poslih so se najvišji sklepali pri 73 evrih.