NLB je dobila novo injekcijo denarja. Koliko časa do nove dokapitalizacije? Foto: BoBo
NLB je dobila novo injekcijo denarja. Koliko časa do nove dokapitalizacije? Foto: BoBo
Ministrstvo za finance
Ministrstvo za finance poskuša pomiriti glasna ugibanja o Sloveniji kot naslednji v vrsti za pomoč. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Sloveniji zaradi odločitve KBC-ja, da ne sodeluje pri dokapitalizaciji NLB-ja, ne bo treba zaprositi za pomoč iz evropskih denarnih mehanizmov, zatrjujejo na ministrstvu za finance. Znova so izrazili tudi razočaranje nad odločitvijo KBC-ja, da ne sodeluje pri dokapitalizaciji NLB-ja.

Ob tem so zagotovili, da dokapitalizacija in stabilizacija NLB-ja nista v ničemer ogroženi. "Ni potrebe, da bi Slovenija zaradi odločitve KBC-ja morala zaprositi za pomoč iz evropskih denarnih mehanizmov. Kot možna vzroka za zaprosilo za pomoč se po izkušnjah držav članic območja evra kažeta predvsem javnofinančne razmere in razmere v finančnem sektorju. Ne prvi ne drugi vzrok v Sloveniji ne kažeta potrebe po pomoči iz evropskih mehanizmov," pravijo.
Vstop Kada in Soda v lastniško strukturo NLB-ja po navedbah ministrstva zaradi ustrezne cene vstopa tudi ne bo veljal kot nedovoljena državna pomoč.
AUKN z dokapitalizacijo NLB-ja zadovoljen
Z dokapitalizacijo banke so kljub zapletom zadovoljni tudi na agenciji za upravljanje kapitalskih naložb. "Slovenija se je glede na druge razvite evropske države na reševanje bančnega sektorja odzvala bistveno prepozno. Za reševanje svojega bančnega sektorja je prispevala občutno manj, kar se je očitno odrazilo v poglabljanju gospodarske krize," so zapisali na AUKN-ju.

"Za okoliščine nesodelovanja KBC pri dokapitalizaciji smo izvedeli iz medijev, saj AUKN v pogajanja neposredno ni bil vključen, zato tudi ne moremo komentirati," so še navedli.

NLB, ki je v ponedeljek izpeljal dokapitalizacijo, s katero je kapital povečal za 381 milijonov evrov, je podrobneje prestrukturiral tudi nekatere obstoječe dolgove. S temi koraki je okrepil kapital za dobrih 500 milijonov evrov in tako izpolnil zahteve bančnih regulatorjev.
Zgodbe še ni konec
Dokapitalizacijska zgodba NLB-ja še ni končana. Banka bo morala izpeljati še eno dokapitalizacijo, v kateri bosta Kad in Sod odkupila še za 1,9 milijona evrov delnic NLB-ja po ceni približno osem evrov. Cena za delnico, ki sta jo sklada vplačala v ponedeljkovi dokapitalizaciji, je bila namreč po mnenju Evropske komisije previsoka.
Komisija je namreč odobrila dokapitalizacijo NLB-ja v dveh korakih, a ni soglašala s te, da je cena za delnico v njih različna. Zato je odobrila dokapitalizacijo v vrednosti 382,9 milijona evrov, in ne v vrednosti 381 milijonov evrov, kakršno je potrdila skupščina NLB-ja prejšnjo sredo.
Država mora zato izdati nove delnice, ki jih bosta po znatno nižji ceni odkupila Kad in Sod, v povprečju pa bo cena na delnico dosegla 36,75 evra in bo v obeh primerih enaka.
Odkupili tretjino dolga iz preteklosti
Instrument podrejenega dolga, iz leta 2007 v vrednosti 190 milijonov evrov v obliki posojila, je zamenjala za senior nezavarovan dolg v obliki kredita v višini 136,8 milijona evrov in ročnostjo treh let, so sporočili iz banke.

Odkupili so tudi za 118,5 milijona evrov od 350 milijonov evrov dolga iz preteklih let, za odkup dela dolga pa še potekajo pogajanja, ki naj bi bila končana v kratkem, so še dodali.