Gospodarstvo

Poudarki

  • Udeležence foruma sta nagovorila predsednik republike Borut Pahor in avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 13 glasov Ocenite to novico!
Avstrija in Slovenija
V sklopu obiska avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellna je potekala tudi avstrijsko-slovenska gospodarska konferenca. Foto: BoBo
VIDEO
Avstrijska delegacija o magni

Dodaj v

Avstrijski gospodarstveniki Sloveniji ponujajo vlagateljsko in strokovno podporo

Gospodarski forum ob obisku avstrijske gospodarske delegacije v Sloveniji
24. maj 2017 ob 20:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Slovenija in Avstrija imata na področju gospodarskega sodelovanja zelo uspešno zgodovino, so se strinjali udeleženci slovensko-avstrijskega poslovnega foruma. Zavzeli so se za nadaljnje izboljševanje poslovnega okolja, avstrijska stran pa je slovenski ponudila vlagateljsko in strokovno podporo.

Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), ki je gostila dogodek, Boštjan Gorjup in predsednik Gospodarske zbornice Avstrije Christoph Leitl sta uvodoma poudarila dobre gospodarske odnose, ki jih po njunih besedah dokazuje obsežna blagovna menjava med državama. Kot je izpostavil Leitl, je Avstrija največji tuji investitor v Sloveniji, pri čemer se dobro zaveda pomena slovenske infrastrukture za lastno logistiko.

Minister za gospodarski razvoj Zdravko Počivalšek je ob tem izpostavil pomen tujih neposrednih naložb za Slovenijo. Tudi sicer je mednarodno sodelovanje za tako majhno državo po njegovih besedah ključno. "Ne moremo si privoščiti, da ne bi bili internacionalizirani," je poudaril Počivalšek.

Kot še posebej pomembno je naglasil investicijo družbe Magna Steyr, pri čemer je prvi mož evropskega dela te družbe Günther Apfalter dejal, da na investicijo veliko stavijo tudi sami. Slovensko okolje so namreč prepoznali kot dobro in z velikim potencialom.

Luka Koper pomembna tudi za Avstrijo
Na razpravi o logistiki in infrastrukturi je direktor družbe Cargo Center Graz Franz Glanz poudaril, da za izvajanje svojega razvojnega načrta potrebujejo dobro prometno infrastrukturo, pri čemer igra Slovenija pomembno vlogo, saj tesno sodelujejo z Luko Koper. Vodja strateškega razvoja v luki Maša Čertalič se je strinjala, da je sodelovanje z Avstrijo velikega obojestranskega pomena.

Ocenila je, da imajo velik pomen pri uspešnem povezovanju z avstrijskimi podjetji reference, zato luka po njenih besedah opominja na svojo prilagodljivost in zanesljivost. Za tesno sodelovanje se je zavzel tudi direktor Adria Kombi in predsednik združenja za promet pri GZS-ju Rok Svetek. Čertaličeva sicer ni mogla mimo problematike drugega tira, pri čemer je potrdila, da je čim boljša železniška povezava za Luko Koper bistvena.

Predsednika nagovorila udeležence
Udeležence foruma sta nagovorila predsednik republike Borut Pahor in avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen. Van der Bellen je spomnil na 20. obletnice delovanja nekaterih avstrijskih podjetij v Sloveniji, kar dokazuje, da so v Slovenijo prišla z namenom, da bi ostala. Pahor pa je opozoril, da je treba gospodarstvu omogočiti uspešno delo brez skrbi zaradi političnih zadev.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
genniuuss
# 24.05.2017 ob 21:47
Avstrijski gospodarstveniki Sloveniji ponujajo vlagateljsko in strokovno podporo
Gospodarski forum ob obisku avstrijske gospodarske delegacije v Sloveniji


ja hvala bogu,
najbolj naravna povezava,
podoben, delno slovenski narod, imamo veliko skupnega.
izo
# 25.05.2017 ob 08:59
predvidevam, da v obliki hypo, pardon adiko banke, najbolj koruptivne združbe jv evrope (cca 40 miljard pufa) pod vplivom avstrijske skrajne desnice
Slo Si
# 25.05.2017 ob 08:43
ODGOVORNOST NOVINARJEV
Zopet bomo morda šli na referendum kot navadni telički.
Da se to nebi zgodilo, bi morali novinarji predstaviti tudi nekaj več podatkov o vladni in o "alternativni" izvedbi.
Govorjenje in pisanje samo o finančni razliki je res neustrezno in izgleda samo kot umazana politična izgra v škodo ljudi.
Tudi cene avtomobilov so različne in ljudje načeloma razumejo zakaj. O gradnji "2.tira" pa preprosto vemo premalo ali NIČ, da bi lahko presojali na referendumu. Oziroma, da bi sploh lahko podprli ali nasprotovali vladnemu predlogu.
spleenter
# 27.05.2017 ob 08:05
Ko prečkajo mejo, tej "strokovnjaki" naj jih lepo finančna policija prime, pogleda papirje in jim izstavi položnico, ker delajo "intelektualni" damping v tej državi.
QUENDI
# 25.05.2017 ob 11:35
....kakšno visoko tehnologijo bo še pripeljal minister da bo še bolj izenačil pogoje tujih naložbenikov z domačimi.......
REsnica
# 25.05.2017 ob 10:27
Sodbo arbitražnega sodišča vsi podpirajo samo ustno...in bo ostala točno to, kar hoče prijatelj JJja Thompson- mrtva črka na papirju.
levidevžej
# 25.05.2017 ob 09:39
Tudi ne vem kaj bi nam lahko oni svetovali, imamo pa ja najboljše moneydžere v Evropi, vsaj po njihovih besedah.
m72
# 25.05.2017 ob 09:28
"Ponujajo vlagateljsko in strokovno podporo".

Saj so jih že "strokovno" s Hypo bando in Heliosom :-) Hlapčeki pa zadovoljno poberejo drobtinice in se zavlečejo v svoj brlog. In hočejo, da se "igra" nadaljuje.
Katalena
# 25.05.2017 ob 08:54
Dvomim v Avstrijo....
Igicaj
# 24.05.2017 ob 21:45
Glede na to da je njihov najvecji zaposlitelj AMS z okoli 500 000 nezaposlenimi...v Avstriji ...sem preprican da bodo to v Sloveniji izvrstno izvedli
Kazalo