Ben Bernanke se je v četrtek v nastopu pred kongresom izognil vsakršnim napovedim, kaj bi bila ameriška centralna banka pripravljena storiti, da bi se postavila zoper upočasnitev okrevanja. Foto: Reuters
Ben Bernanke se je v četrtek v nastopu pred kongresom izognil vsakršnim napovedim, kaj bi bila ameriška centralna banka pripravljena storiti, da bi se postavila zoper upočasnitev okrevanja. Foto: Reuters
Delnice drugega največjega evropskega modnega trgovca, švedskega podjetja H & M, so v petek padle za skoraj dva odstotka, saj so analitiki pri Societe Generale priporočili prodajo delnic. Foto: EPA

Vlagatelji so upali, da bo Bernanke med zaslišanjem pred kongresom napovedal nove spodbude gospodarstvu, vendar je bil precej zadržan in je zgolj povedal, da je Fed pripravljen ukrepati. Tudi Evropska centralna banka ta teden še ni postregla s kakšno idejo, kako rešiti dolžniško krizo. Agencija Fitch je medtem Španiji za tri stopnje (z A na BBB) oklestila kreditno oceno in predvideva, da bo bančni sektor potreboval do 100 milijard evrov. Država bo v recesiji tudi naslednje leto, je prepričan Fitch.

Nemški izvoz po enem letu prvič nazadoval
Madrid naj bi že ta konec tedna zaprosil Bruselj za pomoč iz začasnega sklada za zaščito evra (EFSF), s katerim bi dokapitaliziral banke. Vodilni evropski delniški indeksi so dopoldne izgubili približno odstotek. Franfkurtski DAX30 je zdaj spet pod 6.100 točkami. Vrednost delnic banke Commerzbank je padla za skoraj štiri odstotke. Nemški izvoz je aprila prvič v zadnjem letu nazadoval. V primerjavi z marcem je bila vrednost izvoza nižja za 1,7 odstotka. Analitiki so napovedovali 0,7-odstotni padec.

Finančne krivulje na Valu 202:

Španiji je v četrtek uspelo prodati za dve milijardi evrov obveznic, kar je spodbudno, potem ko je španski finančni minister pred dnevi povedal, da se država tako rekoč ne more več zadolževati na obvezniških trgih.


Zlato sijalo le nekaj dni
Evro, ki je včeraj pri 1,2625 dolarja dosegel dvotedenski vrh, je nazadoval na 1,246 dolarja. Zlato je po govoru Bena Bernankeja izgubilo tla pod nogami, saj so se možnosti za 3. krog kvantitativnega sproščanja denarne politike (QE3) precej zmanjšale. V četrtek se je zlato pocenilo za več kot dva odstotka, danes pa padlo le na dobrih 1.560 dolarjev. Prav
pričakovanja o QE3 so prejšnji petek, po objavi šibkih podatkov o ameriškem trgu dela, povzročile največjo enodnevno rast zlata v treh letih.

Negativni naftni niz, kot ga ni bilo 14 let

Cena ameriške lahke nafte je zdrsnila na dobrih 82 dolarjev. Vse kaže, da se bo na tedenski ravni pocenila že šestič zapored, kar se ni zgodilo od decembra 1998. Letos se je pocenila že za 16 odstotkov. Za 159-litrski sod severnomorske nafte brent je treba odšteti okrog 98 dolarjev. V soboto bo Kitajska objavila nekatere pomembne makroekonomske kazalce, kar bo vplivalo na gibanje cen nafte v naslednjem tednu.

Kitajci sproščajo denarno politiko
V četrtek so kitajske oblasti prvič po letu 2008 znižale ključno obrestno mero (za četrt odstotne točke), kar je povzročilo rast nafte, vendar je bila rast kratke sape. Svetovna ponudba nafte je trenutno na zadostni ravni, je povedal alžirski minister za enregijo. Naslednji teden (14. junija) se bodo na Dunaju sestale članice držav Opeca, ki pokrijejo 40 odstotkov svetovnih potreb po nafti. Če bodo cene nafte še padale, bo Opec znižal proizvodnjo.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

KRKA

+1,51 %

42,36 EUR

TELEKOM

+0,37 %

68,00

NOVA KBM

+0,00 %

2,35

MERCATOR

+0,00 %

124,10

ZAV. TRIGLAV

+0,00 %

13,30

PETROL

-0,32 %

169,50

GORENJE

-1,76 %

5,01

LUKA KOPER

-5,68 %

8,30


Ta teden devetodstotna rast Triglava

Na Ljubljanski borzi se je po zaslugi 1,5-odstotne podražitve Krkinih delnic indeks SBI TOP (540 točk) zvišal za 0,3 odstotka, s tem pa je teden končal eno točko višje, kot ga je začel. Krka, ki je v četrtek ob koncu trgovanja zanihala močneje navzdol, je dan končala pri dnevnem maksimumu 42,36 evra. Prometa je bilo za 357 tisoč evrov. Delnice Zavarovalnice Triglav, ki jim je ta teden zaradi špekulacij, da se za podjetje zanima ameriški velikan AIG, uspela devetodstotna rast, so ostale pri 13,3 evra.