Osrednja delniška indeksa v Milanu in Madridu sta bila v ponedeljek že za več kot pet odstotkov
Osrednja delniška indeksa v Milanu in Madridu sta bila v ponedeljek že za več kot pet odstotkov "pod gladino", nato pa sta okrevala, saj so regulatorji trga prepovedale prodaje na kratko v naslednjih treh mesecih. Madridski IBEX je na koncu dneva izgubil 1,1 odstotka, milanski FTSE MIB pa 2,8 odstotka. Foto: EPA
Frankfurtski delniški indeks DAX30 je v ponedeljek izgubil več kot tri odstotke. Foto: Reuters

Nemčija, Nizozemska in Luksemburg so države, ki jim je bonitetna agencija Moody's v ponedeljek zvečer znižala napovedi za najboljšo bonitetno oceno (trojni A) iz stabilnih v negativne. Vzrok je seveda evropska dolžniška kriza. Zapisali so še, da je vedno večja verjetnost, da bo Grčija zapustila evrsko območje in da bosta Španija in Italija potrebovali pomoč. Na finančne trge danes mnenje agencije Moody's ni bistveno vplivalo.

Prepoved "šortanja" v Madridu in Milanu
Evropske borze so že v ponedeljek potonile in se spustile tudi pod podporne ravni, kar nakazuje nadaljnje padce. Vlagatelje je predvsem strah, da bo Španija (donos desetletne obveznice je presegel 7,5 odstotka, še višji pa je donos petletne obveznice) četrta država evrskega območja, ki se bo zlomila pod težo previsokih stroškov zadolževanja. Prepoved prodaj na kratko (shortanje - strategija, pri kateri služiš s prodajo delnic) v Italiji in Španiji v naslednjih treh mesecih je nekoliko omilila izgube na obeh trgih, ni pa spremenila negativnega gibanja.

Spodbuden podatek s Kitajske
Vseevropski delniški indeks The FTSEurofirst 300 (1.024 točk) se je znižal za 2,4 odstotka. "Spet smo bližje robu prepada. Sistemsko tveganje se povečuje, kaže pa, da bodo evropski voditelji pomembnejšo odločitev sprejeli šele v primeru, če bo padla večja banka ali če bo Grčija izstopila iz evrskega območja," je povedal analitik pri Saxo Banki. V torek dopoldne je bilo na zahodnih trgih kar mirno, za nekaj optimizma pa je poskrbela julijska rast kitajskega indeksa nabavnih menedžerjev po izračunih banke HSBC na 49,5 točke. To je 1,3 točke več kot mesec prej.

.

Finančne krivulje na Valu 202:

Suša močno prizadela ZDA in prinesla visoke rekordne cene pšenice, koruze in soje. Cena koruze je v zadnjih petih tednih porasla kar za 60 odstotkov.


Kazalnik P/E ne pove vsega
Z delnicami vodilnih evropskih družb se trenutno trguje pri 8,8-kratniku napovedanega dobička za naslednjih 12 mesecev. To je občutno pod desetletnim povprečjem 11,3. Čeprav so delnice evropskih podjetij po kazalniku P/E trenutno zelo ugodno ovrednotene, pa morajo biti kupci zelo previdni: "Preveč je negotovosti, preveč neznank, kako se bo razpletla kriza. Zato je trenutno precej nesmiselno uporabljati kazalnik P/E pri nakupnih odločitvah," je povedal eden izmed tujih analitikov.

Tečaji delnic na Lj. borzi:

GORENJE

+2,13 %

4,80 EUR

PETROL

+0,59 %

171,00

KRKA

+0,24 %

41,80

MERCATOR

-0,77 %

122,05

TRIGLAV

-0,83 %

11,90

TELEKOM

-1,61 %

61,01

NOVA KBM

-3,33 %

1,45

LUKA KOPER

-3,64 %

7,42



Ugledna medija o Sloveniji
Na Ljubljanski borzi so vlagatelji že vajeni vsega hudega. Indeks SBI TOP je pri 517 točkah na zgodovinskem dnu in je od rekorda odmaknjen več kot 80 odstotkov. Položaj Slovenije se še ne izboljšuje, kar sta v preteklih dneh opozorila ugledna medija Financial Times in Bloomberg. Financial Times je na spletu zapisal, da bi bila lahko Slovenija naslednja, ki bi Bruselj zaprosila za finančno pomoč. Bloomberg opozarja, da se največji banki utapljata v slabih posojilih. Kot je znano, je teh za okrog 12 odstotkov posojilnega portfelja, kar je več kot v Španiji.