Borzni komentar
Newyorški delniški indeks Dow Jones je zadnji teden padel za 567 točk oziroma za 2,2 odstotka. Najslabši dan je bil ponedeljek, ko je Dow Jones strmoglavil za več kot 600 točk. Ob koncu tedna se je razpoloženje popravilo (Dow Jones se je zvišal za pol odstotka), potem ko je Donald Trump nakazal, da bo morda končal zaostrovanje trgovinskega spora s Kitajsko. Foto: Reuters
Dolar je pred dnevi (v primerjavi s košarico valut) dosegel najvišjo raven v zadnjem letu in pol, v petek pa se njegova vrednost vendarle znižala. Za evro je bilo treba tako spet plačati več kot 1,14 dolarja. Močan dolar v kombinaciji z vedno višjimi obrestnimi merami v ZDA seveda ne pomenijo nič dobrega za države v razvoju, ki so se zadolžile v dolarjih. Odvisnost držav v razvoju od financiranja tujine se je sicer v zadnjem desetletju zmanjšala. Leta 2017 so kapitalski tokovi v države v razvoju dosegle 4,35 odstotka svetovnega BDP-ja, leta 2007 pa skoraj devet odstotkov. Foto: Reuters
Vedno več je opozoril, da bi lahko Wall Street zdrsnil v medvedji trend, kot v finančnem besednjaku imenujemo obdobje, ko se tečaji delnic znižujejo in na trgu prevladuje pesimizem. Takoimenovani indikator medvedjega trga, ki ga izračunava banka Goldman Sachs, upošteva pa makroekonomske podatke, krivuljo donosnosti obveznic in razmerje P/E, je pri vrednosti 73 najvišje po začetku 70. let. Foto: MMC RTV SLO
Tako kot Nemčija je imela tudi Japonska v tretjem letošnjem četrtletju negativno gospodarsko rast. Od julija do konca septembra je BDP predvsem zaradi 1,8 odstotka nižjega izvoza nazadoval za 0,3 odstotka glede na drugo četrtletje. Na zdrs gospodarske dejavnosti so vplivale tudi vremenske katastrofe in močan septembrski potres na otoku Hokaido. Tokijski delniški indeks Nikkei je zadnji teden zdrsnil za 2,5 odstotka. Foto: EPA
Petrolove delnice so zadnji teden izgubila tretjino odstotka, tečaj znaša 320 evrov. Skupina je v devetmesečju na letni ravni na račun višjih cen nafte povečala prihodke od prodaje za 18 odstotkov, na 3,91 milijarde evrov. Čisti dobiček se je zvišal za 14 odstotkov, na 68,8 milijona evrov, dobiček iz poslovanja pa upadel za dva odstotka, na 85,5 milijona evrov. Foto: BoBo

Dodaj v

Borzni bik je upehan, trpijo predvsem tehnološke delnice

Tedenski pregled dogajanja na finančnih trgih
18. november 2018 ob 07:04
Ljubljana - MMC RTV SLO

Vlagatelji so na Wall Streetu obrnili hrbet tehnološkim podjetjem. Če karikiramo, imajo zdaj raje plenice kot iPhone. Padanje nafte se je ustavilo, se je pa zgodil pretres na trgu kriptovalut.

Borzni bik je popolnoma upehan. Časi so se spremenili, makroekonomske napovedi se slabšajo, dobički podjetij bodo naslednje leto precej nižji, kot so letos. Tehnologija, ki je imela v skoraj desetletnem bikovskem trendu glavno besedo (še vedno je tudi najmočnejši sektor v indeksu S&P), je pod prodajnim pritiskom, medtem ko so defenzivne delnice vse bolj iskane. V recesiji pač potrošniki še vedno kupujejo plenice in raje varčujejo pri luksuznih izdelkih, kot je iPhone. Tako lažje razumemo, zakaj so Applove delnice v zadnjem mesecu padle za več kot 10 odstotkov, medtem ko so delnice podjetja Procter & Gamble, ki proizvaja cel spekter izdelkov za široko potrošnjo (tudi plenice Pampers ali britvice Gillette), v tem obdobju pridobile okrog 15 odstotkov.

Strm padec delnic Nvidie
Kako so še donedavni ljubljenčki delniških trgov zdaj pristali na prodajnem seznamu, dobro kaže tudi primer ameriškega proizvajalca polprevodnikov Nvidie. Ker je imelo podjetje v tretjem četrtletju nižje prihodke in ker je analitike razočaralo z napovedjo poslovanja v zadnjem četrtletju, so delnice v četrtek padle za 19 odstotkov. Applove delnice so zadnji teden izgubile pet odstotkov, saj vedno več analitikov napoveduje, da se bo prodaja iPhonov precej upočasnila. Tudi vzajemni skladi so postali previdni. Od januarja do septembra so v tehnološke delnice investirali skupno za 41 milijard dolarjev, oktobra pa je bila zgodba drugačna: po podatkih banke Bank of America so skladi neto prodali za tri milijarde dolarjev tovrstnih vrednostnih papirjev.

50-odstotna verjetnost za recesijo v ZDA do 2020
Nekaj gospodarskih objav je bilo zadnji teden negativnih. Nemški BDP se je v tretjem letošnjem četrtletju (v primerjavi z drugim) znižal za 0,2 odstotka. Gre za prvi četrtletni padec po prvem četrtletju 2015. Še v prejšnjem četrtletju je bila rast polodstotna. Vseeno ni razlogov za preplah. "Nemčija nima konjunkturnih težav, ampak le težave z avtomobilsko industrijo," je komentiral eden od ekonomistov, pri čemer je imel v mislih negativne učinke afere dizelgate. V tem tromesečju je spet pričakovati rast BDP-ja. Motor ameriškega gospodarstva se medtem še vedno vrti na polnih obratih, je pa pričakovati ohladitev naslednje leto in morda tudi recesijo v letu 2020. Nekdanji finančni minister Larry Summers pravi, da je 50-odstotna verjetnost za recesijo do leta 2020, Fed pa svari, naj ne zaostruje prehitro denarne politike.

Ipavčev poziv k vlaganju na domačem trgu
Na Ljubljanski borzi je bilo zadnji teden vse v znamenju začetka trgovanja z delnicami NLB-ja. V sredo, prvi dan kotacije, je tečaj glede na ceno iz javne prodaje porasel za okrog 10 odstotkov. Predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec je pozval državo, naj čim več svojih podjetij umesti na Ljubljansko borzo, investicijsko javnost pa spomnil, naj podpira domača podjetja, ne pa da benti nad majhno likvidnostjo domačega trga in nato vlaga v tujini. Da pa prihod NLB-ja na borzo kaj dosti ne bo poživil trgovanja, je bilo jasno že v petek. Delnice NLB-ja so bile sicer še vedno najlikvidnejše, vendar je bilo z njimi sklenjenih le še 28 poslov v skupni vrednosti vsega 109 tisoč evrov. Za primerjavo: leta 2007 je bilo z delnicami Nove KBM ob njihovem debiju v prvih 10 dneh vsakič za več milijonov evrov prometa.

.

Dow Jones (ZDA)

25.413 točk

Nasdaq (ZDA)

7.247
DAX30 (Frankfurt)11.529
Nikkei (Tokio)21.680
10-letne am. obvezn.

donos: 3,07 %

10-letne slov. obvezn.donos: 1,12 %
EUR/USD

1,1416

EUR/CHF

1,1415

bitcoin

5.600 USD

nafta brent66,88 USD
zlato

1.221 USD

euribor (6-mesečni)–0,257 %

.


Gorivo bo v torek cenejše
Potem ko je ameriška lahka nafta v torek padla že dvanajsti dan zapored, kar se ni zgodilo še nikoli, cena pa je bila že okrog 25 odstotkov oddaljena od oktobrskega vrha, so se razmere na naftnem trgu umirile. Trgovci pričakujejo, da se bo Opec z zaveznicami naslednji mesec odločil za znižanje proizvodnje. Vseeno je lahka nafta WTI (predvsem zaradi vedno višje ameriške proizvodnje) že šestič zapored izgubljala na tedenski ravni - od ponedeljka do petka se je cena znižala za dobrih šest odstotkov. Gorivo bo v Sloveniji v torek spet cenejše. Na trgu plemenitih kovin še naprej preseneča paladij, ki je zadnji teden poskočil za več kot pet odstotkov. V petek je cena dosegla 1.185 dolarjev in je bila le še nekaj dolarjev oddaljena od prve paritete z zlatom po 16 letih.

Bitcoin v kratkem času padel za tisoč dolarjev
Trg kriptovalut je sredi tedna doživel večji pretres, padci so bili pri vseh vodilnih kovancih vsaj desetodstotni. Bitcoin, ki se je daljše obdobje držal pri okrog 6.500 dolarjih, je zdrsnil pod 5.500 dolarjev. Znani finančni analitik, veteran Gary Shilling, pravi, da s kratkimi pozicijami (shortanjem) stavi na padec bitcoina, dogajanje pa je primerjal s Ponzijevo shemo. Ether je zdrsnil na dobrih 170 dolarjev, tako da ga je na drugem mestu največjih kriptovalut zamenjal XRP (laično poimenovan ripple), ki se od vodilnih kriptovalut zadnje čase najbolje drži. Januarja je tržna kapitalizacija vseh kriptovalut znašala še rekordnih 831 milijard, zdaj je padla precej pod 200 milijard, pri čemer je tržna vrednost bitcoina prvič po lanskem oktobru nižja od sto milijard.

"Fork" bitcoin casha prinesel nekaj zmede
O natančnem vzroku za nov strm padec kriptovalut analitiki le ugibajo. Kar nekaj vlagateljev, ki so pričakovali strmo rast ob koncu leta, je očitno obupalo in likvidiralo svoje pozicije, negativno pa je na trg vplivala tudi cepitev oziroma razdvojitev (hard fork) kriptovalute bitcoin cash (v bitcoin ABC in bitcoin SV, ki omogoča hitrejše transakcije). "Fork" se je zgodil v četrtek, spremljal pa ga je strah, da bo nadgradnja programske kode prinesla nevšečnosti. Pri "forku" gre sicer za proces nastanka nove blokovne verige, ki se odcepi od originalne, pri čemer ima novonastala kriptovaluta poleg drugega imena tudi nekoliko spremenjeno programsko kodo. Vrednost bitcoin casha je sicer v pričakovanju "forka" novembra strmo naraščala in presegla 600 dolarjev, v zadnji korekciji pa je zdrsnila pod 400 dolarjev.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
robi111
# 18.11.2018 ob 08:12
Decembra lani napovedi veleumov tule. Bitcoin bo konec 2018 najmanj na 50 če ne na 100 k hahahaha
copcop
# 18.11.2018 ob 08:45
Vesel sem za vse levičarje in ostale mesečnike, vaša dolgoletna želja se je uresničila, saj NLB bo končno v vaši lasti. Samo še odpreti morate denarnice in jo kupiti. Čestitam!
gizmolinux
# 18.11.2018 ob 07:13
Ma nemoj? A res? Kje je pa zdaj prerok in mesija Trump,bo naredil kaj glede tega? Lp
lenins_elephant
# 18.11.2018 ob 10:01
Če ves čas v člankih pišete o bitcoinih, zakaj ne pišete še o Am-way prodaji čistil, pa Herbalife ipd.? Gre namreč za isto stvar.
K_ris
# 18.11.2018 ob 10:03
@mangrooo

Tako je. Ne vem, ce bo slo po novem letu gor, vem pa, da pametni ze nekaj casa kupujemo.

Odlično! Torej si kupoval vsaj po 6500, zdaj pa je 5500.
pjandura
# 18.11.2018 ob 08:43
Mal ugibanja za hec. Mislim, da pod 4k $ btc ne bo sel. Nekje pri 4.3 - 4.7 bo dno.

Dno bo, ko bo 0,0. Malo gore malo dole, megla.
Krimsky
# 18.11.2018 ob 09:04
Na dolgi rok ...
~
... smo sicer vsi mrtvi, in se ne splača nič.

A vmes pravimo, da se kakšna stvar splača, najbolj banalen primer je, da med prvimi nekaj kupimo, in med prvimi tudi prodamo, mi zaslužimo, ostali potegnejo takratko.

'Zaslužek' nam prinesejo pregovorne frizerke in cukrpeki, ki so se spravili k nakupu tulipanovih čebulic šele takrat, ko smo mi že vedeli, da je njihova domnevna vrednost samo še domneva, brez vrednosti.

Je etično sodelovati v taki igri?
Kupiti, napihniti 'vrednost' in prvi prodati?

Seveda si tisti, ki razpredajo o "splačati se" − takšnega filozofskega vprašanja ne postavljajo. Zase pravijo, da igrajo po pravilih, in ker so bolj iznajdljivi, jim pripada pravica, da oskubejo zapoznele vlagatelje. Razumljivo pridiganja o neetičnosti svojega ravnanja ne marajo, ... cekini v mošnjičku so bolj prepričljivi.

A na dolgi rok − zmaga etika, zmaga prav nad narobe, ker do tega neizogibno pripelje naš softver, kolektivni algoritmi. A bi želeli na spomeniku napis "Splačalo se mu je" ali "Trudil se je ravnati prav"?
seba goričan
# 18.11.2018 ob 08:26
Najbolj se trenutno splača vlagat v svoje roke...
veza
# 18.11.2018 ob 07:43
NLBju pa se bom na široko izognil, niti na zunaj nočem gledati njihovih poslovalnic.
pjandura
# 18.11.2018 ob 09:47
Izstrelile se bodo kriptovalute? Ne, ta virtualni tulipan je že odcvetel.
30
# 18.11.2018 ob 07:47
Za na dolgi rok se verjetno splača investirati v zlato...
SamoRes
# 18.11.2018 ob 07:17
Torej je sedaj čas za nakup kriptovalut? Po novem letu bo gotovo šlo gor.
bbq
# 18.11.2018 ob 09:32
No, me prav zanima za koliko bodo sle cen goriv dol pri nas. Nafta na svetovnem trgu je padla za vec kot 20%. Kolko je pa cena goriv padla pri nas??
Cena WTI je $57, za nas bolj relevanten brent $67!
Dober mesec nazaj je bla cena $87! Zdaj je cena najnizja v vec kot pol leta, nazadnje je bila tako nizka Mar/Arp. Kaj pa pri nas? No, da vidimo kaksna cena bo v torek in za.koliko se bo pocenilo? Vlada beware! Sam dokler se folk ne bo zganu, vas (in nas) lahko nategujejo kolkr hocejo ... in tega se Sarec in kompanija - trenutni levicarji na oblasti dobro zavedajo
robi111
# 18.11.2018 ob 08:13
Bolj kot v zlato se splača vlagati v srebro ki je močno podcenjeno
Clown
# 18.11.2018 ob 07:40
ameriškega proizvajalca polprevodnikov Nvidie

Južnokorejskega proizvajalca grafičnih kartic
dude
# 18.11.2018 ob 07:58
Slovenska podjetja so trenutno res (relativno na tujino) smesno poceni. Ampak, povprecni Janez bo trdil, da je borza nateg.
Tao3
# 18.11.2018 ob 11:26
Slaboumni vedno verjamejo v nekaj česar ni in kar bi naj prišlo, da jim bo spremenilo življenje, namesto da bi zavihali rokave. Takšnim je težko karkoli razložit. Če bi izstopili iz fantazije bi se jim podrl svet, zato raje niti ne poslušajo. Glavo v pesek in gremo naprej v nove in nove izgubljene bitke ...
lenins_elephant
# 18.11.2018 ob 10:41
madli
Am, resda ni osnovna funkcija, ampak trgovanje s tujimi valutami je ekstremno popularno.

Ja, valutno trgovanje se izplača bankam. Posamezniki, ki se ujamejo v Forex, pa vsi po vrsti izgubljajo denar.

Recimo kakšno shortanje turške lire je bilo kar popularno letos.

In koliko navadnih Slovencev je shortalo turško liro?

Ko smo že pri turški liri. A to pa je valuta ali kaj?

Jap.

Nekaj kar je izgubilo 70% svoje vrednosti v primerjavi z dolarjem v 5ih letih.

Jap - tudi nigerijski 'dinar' je valuta, kljub petmestni inflaciji. Ker ljudje z njim kupujejo kruh.

Bitcoin je trenutno popolno ekvivalent kili dreka, za katero bi se nas 200 ljudi zmenilo, da je investicijski instrument, nato pa bi počasi k tej naši igri zvabili še na milijone drugih. Oz. je to slaba primerjava, ker ima kila dreka neko funkcijo, bitcoin pa nobene.
lenins_elephant
# 18.11.2018 ob 10:33
madli

Apple dela telefone. Kaj pa je funkcija bitcoina? Ker valuta ni.
zeus-zengg
# 18.11.2018 ob 09:54
Drzava bi namrec morala znati cenit nas trud vloziti svoje prihranke v nove tehnologije. Ne pricakujem, da nam povrne morebitne zasluzke, prav pa bi bilo, da nam povrne nas vlozek.
--------------
aha , prej ste pljuvali po državi in trdili da jo je potrebno ukiniti in plačati čimmanjše davke ali se jih izogibati in ste istočasno pšrisegali na borze kot da je vaša krušna mati - zdaj bi vili roke in prosili za pomoč . Kar se mene tiče , vam privoščim da se čiprej prijavite na ,,borze ,, - če vas bo seveda kdo sprejel ko boste mahali z ničvrednimi papirji in kričali kako se vam dela krivica ...
fiston
# 18.11.2018 ob 12:48
firbec111 kako? XRP rešuje prenos denarja po celem svetu, da ti za nakazilo v tujino ne bo treba več čakati 2-3 dni. Kaj ima prodaja čistil s tem?

XRP ne rešuje nič, kar ni že rešeno. Ne vem, probaj nakazat dolarje iz Slovenije v Ameriko z XRP pa da vidimo, koliko bo trajalo.
Isto sranje je bitcoin. Če nažeš dolarje v ZDA. Najprej moraš te dolarje zamenjat za bitcoin, pa plačaš lepo provizijo. No potem to preneseš v Ameriko, potem je treba tam zamenjati bitcoine v dolarje. No potem ti dolarji pridejo na banko, pa smo spet pri banki, kot na začetku.
No XRP pa nima veze, lahko je karkoli drugega. Tudi v EU je prej trajalo 3 dni, samo zdaj ko so uvedli enotni plačilni nalog, je tam že drugi dan sigurno, ali pa še prej. Vem, da je drugi dan že bilo.
No pri bitcoinu recimo, da lahko z njim plačuješ, ko ti pretvorijo takrat ko plačaš in ne takrat ko oni dobijo bitcoine. Če pa nakazuješ pa recimo nakažeš 100 dolarjev, pa jih tja pride samo 90, ker vmes izgubi 10%. No potem moraš še dodatno nakazat 10, pa se spet 1 izgubi....
Pač ko je tečaj v negativnem trendu to za nakazovanje ni ravno primerno.
No dokler je samo raslo je bilo pa zelo primerno....
Otoček
# 18.11.2018 ob 12:43
Trenutno se najbol splaca vlagati kumarce in papriko.
K_ris
# 18.11.2018 ob 10:45
@firbec111

drži. samo če loviš dno, ga nikoli ne boš ujel

Vseeno pa ob sedanji ceni ne moreš trditi, da je bil nakup pri 6500 pameten in dober. Ker potem lahko rečeš, da so pametno kupili tudi tisti, ki so plačevali po 19.000.
Kapetano
# 18.11.2018 ob 10:39
Firbec prenos denarja znotraj eu je ze danes intraday oz bo v nekaj mesecih instanten pod doloceniki pogoji, po svetu pa v naslednji dan.... prenos denarja trenutno ni instanten zaradi regulatornih ne tehnicnih zadev. Prav tako je vrednost kripto valute enaciti s tehnologijo smesno, vrednost je spekluativna megla, ki v realnem svetu nima nobene osnove. Pisati o kriptu je trendi, ne pa resna poslovna tema. Ce pisejo o kriptu, bi lahko tudi o loterijskih dobitkih, vrednosti kapitalizacije vplacil ....
K_ris
# 18.11.2018 ob 10:00
Spet bi me od poznavalcev zanimalo, kakšen je donos bitcoina v zadnjem letu?
K_ris
# 18.11.2018 ob 16:29
@resnicar

Ne vem, če je to odgovor na moje vprašanje. Sploh nisem pisal, da mora banka (ali zveza bank) sama razviti sistem. Lahko ga razvije tudi nekdo zunanji. Kar jaz sprašujem je, zakaj bi banke nujno rabile sistem, pri katerem bi posamezniki zunaj bank potrjevali transakcije, če pa se lahko te transakcije potrjujejo tudi na računalnikih znotraj bank.
fiston
# 18.11.2018 ob 12:55
@madli Ko smo že pri turški liri. A to pa je valuta ali kaj? Nekaj kar je izgubilo 70% svoje vrednosti v primerjavi z dolarjem v 5ih letih.

No to je pač dokaz da kriptovalute niso valute. Pač turška lira je izgubila, druge valute so v primerjavi z njo dobile.
No za kriptovalute se pa pričakuje, da bodo rasle, tako kot se pričakuje za delnice. Tako da po tem so dosti bližje delnicam, samo da to ni nič regulirano.

No tudi to, ko se ena valuta odcepi, pa je spremenjena programska koda... Se pravi lahko nekdo to programsko kodo spreminja in to povsem nenadzorovano. Lahko mu samo zaupaš na lepe oči kot so banke Binetu Kordežu.

In zdaj so banke neka mafija, pa še pod nadzorom so. Tukaj pa nekdo lahko sam brez nadzora vse naredi, ampak ni problem, sami poštenjaki.

Ha, ha to je podobno kot če danes one bivše komuniste iz SDS poslušaš, kako so pošteni pa bentijo čez lopovsko partijo.
K_ris
# 18.11.2018 ob 12:48
@madli

1) Zakaj pa ne? Marsikdo na Youtube-u in Twitchu se preživlja neposredno iz donacij gledalcev. Tudi nekatere dobrodelne organizacije sprejemajo bitcoin.

Vprašal sem, zakaj je bistveno. Mi je jasno, da lahko doniraš, ampak pri uporabnosti neke valute mi je pa res zadnja briga, če z njo lahko doniram. A ti se najprej to vprašaš?

WikiLeaksu je recimo paypal zmrznil račun. To je eden izmed bolj znanih primerov. Alexu Jonesu so zmrznili paypal. Tudi sam nisem njegov oboževalec ampak vseeno. Bannali so Gab recimo: Paypal bans Gab following Pittsburgh shooting

Bannali so Tommyja Robinsona: PayPal bans Tommy Robinson from using service

Potem so bannali tudi Bitchute, ki je decentralizirana alternativa youtube-u.


Spet podobno vprašanje kot zgoraj. Jaz med vsemi naštetimi ne vidim niti enega, ki bi ga jaz rabil in bi me zato bolelo, ker so mu ukinili paypal. Morda boli njih, ki so jim ukinili, mene zagotovo ne
Nikec3
# 18.11.2018 ob 12:43
Kriptovalute so največji nateg v zgodovini. Zadeva nima niti ene uporabne vrednosti, ki bi bila smiselna iz ekonomskega vidika ali iz vidika porabe energije.

Zadeva ozračje svinja bolj kot 40 let stari VW dizli.
K_ris
# 18.11.2018 ob 12:09
@madli

Poleg tega je bitcoin zelo uporaben za kakšne donacije ljudem, katerim je recimo Paypal zaprl račune brez pametnega razloga.

Ta delček bi me pa zanimal:
1) Zakaj je bistveno, da lahko nekomu doniraš?
2) Kaj je za "brezpametni" razlog, zaradi katerega zapirajo Paypal račune?
Krimsky
# 18.11.2018 ob 12:05
@ Capitalism
Če kdaj koga nasmejem s svojo naivnostjo …
~
… me veseli, smeh je bojda pol zdravja.

Če kdaj podam kak nastavek za razmislek, seveda ne pričakujem, da bi kdo kar nemudoma cekine zamenjal za 'ravnati pravilno'. Kje pa, … če s cekini kupiš (skoraj) vse!

Da moraliziram?
Vsekakor ne želim tega. V neki zgodbi, mogoče o poldrugem Martinu, fantič sedi na veji na drevesu in jo žaga. Mimo pride ženica in pravi: »Ko boš odžagal, boš padel dol.« A je to moraliziranje? Po mojem ne, … nekdo z drugačnim izkustvom samo opozori nekoga drugega, brez taistega izkustva, na zakonitosti, ki objektivno vladajo v tem kotu vesolja. In fantič, kajpak, res pade dol …

Igra, v računalniškem žargonu FIFO (first in, first out) … seveda tiste prve obogati na račun tistih zapoznelih. In tisti prvi, v samoprevari, bogastvo pripišejo nekim svojim ekstra sposobnostim, ki jim do tega bogastva 'daje pravico'. Namesto, da bi odkrito priznali, … da je šlo zgolj za naključje … in da je bilo bogastvo prigrabljeno na način, ki ga dolgoročno ne moremo zagovarjati
K_ris
# 18.11.2018 ob 11:52
@madli

Poanta je bila nekaj drugega. Lanskega januarja ste na podlagi grafov gibanja cen v preteklih letih argumentirali, da je to pričakovano, saj gre za ponavljajoč vzorec. Zdaj imamo eno leto več, v katerem je ravno tako kot v prejšnjih letih januarja prišlo do občutnega padca. Torej smo z dodatnim podatkom, ki ga imamo na voljo, lahko še bolj sigurni, da bo tudi januarja 2019 spet padec.

Ali ste vmes spremenili teorijo in vzorec iz preteklih januarjev ni več relevanten?
mangrooooo
# 18.11.2018 ob 11:11
Druzba, zakaj tak haloo okoli BTC? Spomnim se casov, ko je BTC padel iz 35$ na 3$, al nekaj takega, pa je prisel na 1000$, pa spet padel na 200, itd, itd.
Tisti, ki verjamemo v to, vlagamo, tisti, ki ste bolj zadrtih misli, se dajte malo poducit, pa boste drugace razmisljali. Jaz sem se tudi smejal sedem let nazaj mojemu frendu, ki je kupil BTC po 20$. Ne smejal, dobesedno valjali smo se po tleh. Nekaj tisoc jih je imel.
Danes je vse ostalo zgodovina, le mi se mu kmalu nismo vec smejali. On se pa upraviceno sedaj smeji nam. Vsak dan. Pa se veliko vas pozna tega cloveka ali pa ste vsaj slisali zanj.
K_ris
# 18.11.2018 ob 11:00
Popravek:

Sicer pa se spomnim argumentov iz začetka letošnjega leta:
"Poglejte grafe. Bitcoin vedno na začetku leta pade."

Je to tudi napoved za začetek 2019?
K_ris
# 18.11.2018 ob 10:44
@Matto123

Kakšen je donos od 2010, me ne zanima. To je tako kot da bi primerjal vrednost firme, ki se je iz garažne razvila v multinacionalko. Mene zanima, kaj se dogaja z vrednostjo, odkar je multinacionalka.

Tako kot me pri ocenjevanje kriptovalut tudi ne zanima, da se je cena BlazeCoina v zadnjih 24 urah zvišala za več kot 100%. Ta je še vedno na ravni garaže.
Krneki
# 18.11.2018 ob 10:38
50-odstotna verjetnost za recesijo v ZDA do 2020
Se pravi bo ali pa ne bo.
K_ris
# 18.11.2018 ob 10:27
@firbec111

??? in ko bo 50.000 bo v lepem plusu a ne?

Tudi v tem primeru bo v manjšem plusu, kot če bi namesto prejšnji mesec kupoval danes.
K_ris
# 18.11.2018 ob 10:05
@bbq

20% padec surovine (nafte) lahko končni proizvod zniža za največ 6%. Toliko, da bo to jasno.
Umivalnik
# 18.11.2018 ob 09:42
@Clown

Nvidia je Ameriški proizvajalec polprevodnikov, ne delaj se brihtnega. Izdajo patent, potem pa Asus, Gigabyte, Evga, Msi masovno šopajo tvoje grafične kartice.
mangrooooo
# 18.11.2018 ob 09:42
@samores

Torej je sedaj čas za nakup kriptovalut? Po novem letu bo gotovo šlo gor.

Tako je. Ne vem, ce bo slo po novem letu gor, vem pa, da pametni ze nekaj casa kupujemo.
Kupovati takrat, ko se bodo kripto valute izstrelile, bo zopet prepozno. Dejstvo je, da so vsi pricakovali naskok na nove vrhove konec leta. Ampak to je prevec predvidljivo, ker potem bi vsi zasluzili. Cena bo sla gor takrat, ko bo to najmanj pricakovati.
Lahko pa tudi ne, ampak potem bomo vsi propadli, upam, da nam drzava priskoci na pomoc. Drzava bi namrec morala znati cenit nas trud vloziti svoje prihranke v nove tehnologije. Ne pricakujem, da nam povrne morebitne zasluzke, prav pa bi bilo, da nam povrne nas vlozek.

LOL
mangrooooo
# 18.11.2018 ob 09:25
Predsednik uprave Ljubljanske borze Aleš Ipavec je pozval državo, naj čim več svojih podjetij umesti na Ljubljansko borzo, investicijsko javnost pa spomnil, naj podpira domača podjetja, ne pa da benti nad majhno likvidnostjo domačega trga in nato vlaga v tujini.

Ha, ha, ha......boljsega vica letos se nisem slisal. G. Ipavec, kdo bo vlagal v lj. borzo, kdo bo vlaga v slo podjetja, po vseh prevarah in krajah, ki si jih privosci ta drzava.
Prav bi bilo, da hudic vzame to propadlo borzo, ne pa da ljudi sedaj prepricujejo, da trgujejo na njej.
kislec
# 18.11.2018 ob 08:03
Za na dolgi rok se verjetno splača investirati v zlato ... žilo - je res dolgoročna.
veza
# 18.11.2018 ob 07:41
Zakaj nič ne pišejo tu o skladu obrtnikov Slovenije, SOP, dobra naložba za stare dni.
deimos
# 18.11.2018 ob 07:25
V polju btc med 3500 in 5000 bo cas za swing trade ali pa akumulacijo.
madli
# 19.11.2018 ob 09:26
@zakocena_je

Najprej si preberi definicijo ponzijeve sheme, preden govoriš neumnosti. Potem je ponzijeva shema tudi ameriški dolar. Bitcoinov ne kupuješ od neke magične osebe, ki stoji nekje v ozadju in umetno dviguje ceno z denarjem novih strank kot bi bilo v primeru ponzijeve sheme. Oziroma, da plačuje starim strankam z denarjem novih strank. Bitcoin kupuješ od drugih oseb v zameno za druge valute. Enostavno. Cena pa niha zaradi preproste logike trga: supply & demand.

Kar pa se rudarjenja tiče pa se vidi, da nimaš pojma. Tudi, če polovica minerjev ugasne mašine, bo omrežje še vedno delovalo. Tudi, če samo 10 računalnikov rudari, omrežje deluje. Več je rudarjev, večja je varnost omrežja.

Pa zakaj bi minerji sesuli zgodbo? Halo? To so milijardni posli, zakaj bi sami sebi v skledo pljuvali? Veš koliko denarja so zmetali v infrastrukturo? Minerji načeloma hočejo čim večjo ceno bitcoina in ne čim manjšo.
K_ris
# 18.11.2018 ob 20:10
@resnicar

Ja, ampak, BTC haterji ne razumejo, da s tem ko pljuvajo po kripto valutah (brez da bi razumeli osnove) v bistvu delajo uslugo temu 1% predstavnikom elite, ki jim sedanji sistem povsem odgovarja.

Tudi kriptovalute ti ne morejo spremeniti tega, da dobiš 1% elite. S kriptovalutami denar ne bo nič bolj enakomerno razporejen.
resnicar
# 18.11.2018 ob 17:55
Nekaj podobnega jaz pišem. To, da je prihodnost v blockchainu, še ne pomeni, da je prihodnost v kriptovalutah.

Ja, ampak, BTC haterji ne razumejo, da s tem ko pljuvajo po kripto valutah (brez da bi razumeli osnove) v bistvu delajo uslugo temu 1% predstavnikom elite, ki jim sedanji sistem povsem odgovarja.

Gary Shilling, Warrenn Buffett, Jamie Dimon.... ti ljudje točno vedo, da bitcoin ni ponzi. Čisto jasno jim je, da pojav kripto valut, lahko ogrozi njihov privilegiran status v družbi. Meni pa kot malemu človeku ali posamezniku, na misel ne pride, da bi jih pri tem podpiral ali jim sploh karkoli verjel. Saj malo da ne lažejo, takoj ko odprejo usta. Problem je le, da jim nevedne množice nasedajo.
HOR
# 18.11.2018 ob 17:11
Digitalna revolucija se je upehala...!?
K_ris
# 18.11.2018 ob 15:00
@mangrooo

Meni še vedno ni nihče na dovolj dober način pojasnil tesne povezanosti blockchaina in kriptovalut, da bi me prepričal v to, da blockchain brez kriptovalut ni mogoč. Ker med zagovorniki so/ste predvsem tisti, ki prihodnost vidite v blockchainu in zato verjamete v kriptovalute. Potem pa nam oporekate, kakšni bebci smo, da tega ne vidimo. Pa sploh ne vem, da bi kdo od nas na drugi strani kadarkoli pljuval čez blockchain (z izjemo energetske potratnosti v primerjavi s centraliziranimi sistemi).

Zakaj banka ne bi mogla blockchain tehnologije uporabljati decentralizirano znotraj svoje mreže (brez deljenja navzven)?
mangrooooo
# 18.11.2018 ob 14:21
@fiston @nikec...pa se kdo

Eni pisete taksne epske neumnosti, da se iz aviona vidi, da niti najmanjsega pojma nimate o tem kar pisete, niti najbolj osnovnih stvari ne razumete, pa vam kljub temu ni nic nerodno, da se sramotite pred vsemi.
Mislim, prav groteskno je, kako ste nekateri nule po poznavanju blockchaina, crypto valut in si kljub vsemu vzamete par minut slave za sramocenje.
Kazalo