Nekateri analitiki menijo, da bo letos rast borz z obrobja Evrope višja kot v največjih finančnih središčih, kot sta London ali Frankfurt. Madridski delniški indeks IBEX je trenutno na dveinpolletnem vrhu, medtem ko indeks SBI TOP najvišje po lanskem začetku leta. Foto: EPA
Nekateri analitiki menijo, da bo letos rast borz z obrobja Evrope višja kot v največjih finančnih središčih, kot sta London ali Frankfurt. Madridski delniški indeks IBEX je trenutno na dveinpolletnem vrhu, medtem ko indeks SBI TOP najvišje po lanskem začetku leta. Foto: EPA
Google
Googlove delnice so se prvič povzpele nad 1.140 dolarjev. Pri banki JP Morgan so ciljno vrednost delnic s 1.100 zvišali na 1.305 dolarjev. Foto: Reuters
Četrtek prinaša zasedanje Evropske centralne banke. Novinarska konferenca po seji bi lahko vplivala na finančne trge. Večje premike bi lahko imela petkova objava svežih podatkov z ameriškega trga dela. Foto: EPA

Lizbona, Madrid, Dublin in Atene se lahko pohvalijo z rastjo, ki jo spremlja (zlasti v Lizboni) tudi višji promet. Da so se gospodarske razmere popravile, dokazuje tudi dogajanje na obvezniškem trgu. Donos španske desetletne obveznice se je znižal na 3,78 odstotka in je s tem na štiriletnem dnu. Zvišuje se tudi cena slovenskih obveznic, njena zahtevana donosnost pa posledično pada in je zdaj 4.83-odstotna. Ljubljanska borza se prav tako lahko pohvali s pozitivnim začetkom leta (SBI TOP je v sredo že devetič v nizu porasel in je zdaj na enoletnem vrhu), vendar je promet zelo nizek.

Petrol bi lahko sam določal nabavno ceno naftnih derivatov
"Razloge za rast lahko iščemo predvsem v pričakovanjih, da bo vlada prodala enega od večjih podjetjih, kar bi sprostilo dodatna sredstva, to pa bi lahko zvišalo vrednost preostalih delnic. Med delnicami, ki najbolj pridobivajo, sta tako opazna Telekom (trenutna cena 132 evrov je okrog 30 odstotkov višja kot lani ob tem času) in Petrol. Pri Petrolu je rast povezana tudi z ugibanji, da bi se ukinilo administrativno določanje cene goriv. Petrol bi potem lahko sam določal maržo in nabavno ceno, kar bi povečalo njegov dobiček," je za MMC povedal analitik Financ Karel Lipnik.

Tečaji delnic na Lj. borzi (8. januar):

TELEKOM+0,88 %132,15 EUR
KRKA+0,83 %60,50
ZAV. TRIGLAV+0,82 %19,66
PETROL+0,00 %227,00
LUKA KOPER-0,00 %10,25
GORENJE-0,00 %4,10
INTEREUROPA-1,11 %0,445
MERCATOR-1,22 %81,00




Novembra rast prodaje na drobno, brezposelnost nespremenjena

Da se razmere v Evropi počasi popravljajo, dokazuje podatek o novembrski prodaji na drobno. Rast je bila v območju evra 1,4-odstotna, kar je največ v zadnjih dvanajstih letih. Rast je bila najvišja na Portugalskem, in sicer 3,1-odstotna. Žal je evropska brezposelnost še osem mesecev zapored rekordno visoka in še naprej znaša 12,1 odstotka. V državah z evrom je bilo tako brez dela 19,2 milijona prebivalcev. Še vedno je največ brezposelnih med mladimi - 24,2 odstotka jih je brez dela.

Nižji zunanjetrgovinski primanjkljaj v ZDA
Na največjih svetovnih delniških trgih se je leto začelo previdno, kar je po visoki rasti v drugi polovici decembra razumljivo. Vlagatelji se tudi malce bojijo, kako močno bo Fed letos ukinjal svoje spodbude. Dow Jones (16.462 točk) je letos v petih poskusih le v torek pridobival, ko je bila objavljena novica o nepričakovanem znižanju ameriškega zunanjetrgovinskega primanjkljaja. Ta se je novembra znižal za skoraj 13 odstotkov in pri 34,3 milijarde dolarjev dosegel najnižjo raven po oktobru 2009, kar vliva upanje, da bo gospodarska rast v zadnjem lanskem četrtletju višja od pričakovanj.

Kako uspešno poslujejo ameriške družbe?
V petek bodo objavljeni sveži podatki o ameriškem trgu dela. Decembra naj bi brezposelnost ostala sedemodstotna. Začenja se tudi sezona objav četrtletnih rezultatov. Dobički v zadnjem lanskem četrtletju naj bi na letni ravni porasli za 7,6 odstotka. Če dobički ne bodo dosegli pričakovanj, bi se lahko delniški trgi obrnili navzdol. Trenutno se z vodilnimi ameriškimi delnicami trguje pri 15,5-kratniku za leto 2014 načrtovanega dobička na delnico. Črnogledi se bodo ob tem spomnili oktobra 2007, ko je bil ta količnik 15,2, sledil pa je kar 57-odstoten padec Wall Streeta.

Zlato le v prvih dneh leta navzgor
Zlato, ki je prejšnje leto padlo za skoraj 30 odstotkov (največ v zadnjih 32 letih), je v prvih januarskih pridobivalo, a ne za dolgo, kar je posledica močnejšega dolarja in manjšega nakupnega zanimanja s Kitajske, ki je lani postala največji kupec zlata. Pomemben dejavnik za nadaljnje gibanje cen zlato bo tudi petkovo poročilo o ameriškem trgu dela in s tem povezana pričakovanja o bolj ali manj urnem zaostrovanju denarne politike. Cena nafte brent je bila v sredo med 107 in 108 dolarji, še vedno pa pomembno vlogo igrajo ugibanja, kaj bo z libijsko ponudbo nafte.