Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi je razkril podrobnosti načrta za rešitev evra. Posebnega presenečenja ni bilo, nekateri analitiki so pričakovali še kakšnega aduta v rokavu, zato so delniški indeksi po seji ECB-ja začeli izgubljati. Foto: Reuters
Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi je razkril podrobnosti načrta za rešitev evra. Posebnega presenečenja ni bilo, nekateri analitiki so pričakovali še kakšnega aduta v rokavu, zato so delniški indeksi po seji ECB-ja začeli izgubljati. Foto: Reuters
Pametni telefon Lumia 920
Nokia je istočasno v New Yorku in na Finskem predstavila nova pametna telefona, toda delnice so vseeno strmo padle. Očitno vlagatelji ne verjamejo, da lahko nova modela Nokii vrneta nekdanji sijaj. Foto: EPA

Pod določeni pogoji bo centralna banka neomejeno posegala na sekundarnem obvezniškem trgu, in sicer pri obveznicah, ki zapadejo v treh letih. Države bodo morale prej za pomoč zaprositi evropski reševalni sklad ESM in se podrediti strogemu nadzoru. To je zelo zahteven predpogoj, na katerega na primer Španija trenutno ni pripravljena. Da bi preprečila inflatorne pritiske, ki bi se pojavili ob posegu na obvezniškem trgu, bo Evropska centralna banka hkrati umikala denar iz obtoka.

Avgust je bil zaradi Draghijevih obljub optimističen
Ključne obrestne mere ECB na današnji seji ni spreminjal. Spomnimo - Draghi je že konec julija izjavil, da bo storil vse za preživetje evrskega območja. Finančni trgi so "pograbili" njegove besede - delniški indeksi so večinoma dosegli (najmanj) letošnji vrh, donosi italijanskih in španskih obveznic so občutno zdrsnili. V četrtek dopoldne je znašal donos desetletne španske obveznice 6,29 odstotka, italijanske pa 5,42 odstotka.

DAX pridobil skoraj 3 %, zlato na polletnem vrhu
Frankfurtski DAX30 (7.165 točk) je takoj po Draghijevi novinarski konferenci resda izgubil okrog 50 točk, toda nato je krenil strmo navzgor in bil malo pred 17. uro za skoraj tri odstotke nad izhodiščem. Evro je bil dopoldne v območju dvomesečnega vrha, popoldne pa je za nekaj minut zdrsnil pod 1,26 dolarja. Zlato je pri 1.710 dolarjih dosegel polletni rekord. Cena nafte vrste brent je nad 114 dolarji.

Madrid ugodneje do svežega denarja
Na dobro razpoloženje vpliva tudi razplet dražbe španskih obveznic. Madrid je dopoldne izdal za 3,5 milijarde evrov kratkoročnih obveznic različnih ročnosti. Pri vseh papirjih je zahtevana donosnost krepko nižja kot na prejšnji (avgustovski) dražbi. Pri štiriletnih obveznicah je na primer zahtevana donosnost s 5,971 odstotka zdrsnila na 4,603 odstotka.

Finančne krivulje na Valu 202:

Na Ljubljanski borzi je čutiti vpliv pisanja medijev o morebitni privatizaciji slovenskih blue-čipov.


V New Yorku v sredo majhni premiki
V ZDA je bilo trgovanje v sredo negotovo. Dow Jones (13.047 točk) je rahlo porasel (največ, dobra dva odstotka, so pridobile delnice Walta Disneyja), tehnološki Nasdaq (3.069 točk) pa je zdrsnil za 0,18 odstotka. Ministrstvo za delo je sporočilo, da je bila rast produktivnosti v drugem četrtletju (na letni ravni) 2,2-odstotna, kar je več od pričakovanj.

Zuckerberg še vsaj leto dni ne bo prodajal
Facebookove delnice so poskočile za štiri odstotke, na 18,58 dolarja. Predsednik uprave Mark Zuckerberg je namreč izjavil, da najmanj v naslednjih 12 mesecih ne načrtuje prodaje Facebookovih delnic. Prav strah pred prodajnim valom največjih lastnikov je v zadnjem obdobju še bolj oklestil tečaj Facebookovih delnic, ki so več kot 50 odstotkov pod ceno iz javne prodaje.

Nov udarec za delničarje Nokie
Nokia, ki od letos ni več največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu (primat ji je vzel Samsung), je v sodelovanju z Microsoftom predstavila nova pametna mobilnika iz serije Lumia, ki imata nameščen Microsoftov najnovejši operacijski sistem Windows Phone 8. Gre za modela Nokia Lumia 820 in 920. Delnicam finskega podjetja to ni pomagalo in so v ZDA padle za 14 odstotkov.

Tečaji delnic na Lj. borzi (5. september):

KRKA

+2,65 %

43,35 EUR

LUKA KOPER

+2,38 %

6,88

MERCATOR

+0,88 %

114,00

TELEKOM

-0,16 %

62,50

PETROL

-0,28 %

177,00

ZAV. TRIGLAV

-2,00 %

12,25

GORENJE

-2,38 %

4,10

NOVA KBM

-6,27 %

1,031

Rast Krke ob najvišjem letošnjem prometu
Na Ljubljanski borzi je bilo v četrtek vse v znamenju Krkinih delnic. Sklenjenih je bilo 58 poslov v skupni vrednosti 4,11 milijona evrov. Gre za najvišji letošnji promet. Tečaj po včerajšnji prekinitvi nadaljuje pot navzgor, pri 43,40 evra so te delnice dosegle tudi najvišjo vrednost v letošnjem koledarskem poletju. Podražile so se še Mercatorjeve delnice, kar je bilo dovolj, da je indeks SBI TOP (515 točk) pridobil pol odstotka. Delnice Nove KBM so pri 1,031 evra postavile nov neslavni rekord.