V dneh okrog novega leta je veliko napovedi, kako se bodo trgi gibali v prihodnje. Večina borznikov je optimističnih, upravljavci premoženja pri družbi Pimco pa so zelo previdni in na kapitalskih trgih trenutno ne vidijo večjih možnosti za zaslužek. Priporočajo pa nakup španskih in italijanskih obveznic. Očitno so prepričani, da se dolžniška kriza ne bo spet nevarno zaostrila. Foto: Reuters
V dneh okrog novega leta je veliko napovedi, kako se bodo trgi gibali v prihodnje. Večina borznikov je optimističnih, upravljavci premoženja pri družbi Pimco pa so zelo previdni in na kapitalskih trgih trenutno ne vidijo večjih možnosti za zaslužek. Priporočajo pa nakup španskih in italijanskih obveznic. Očitno so prepričani, da se dolžniška kriza ne bo spet nevarno zaostrila. Foto: Reuters
Toyota RAV4
Avtomobilska podjetja so lani v ZDA prodala 14,5 milijona vozil, kar je 13,4 odstotka več kot leta 2011 in največ od leta 2007. Podjetje Autodata poroča tudi, da je prodaja v lanskem decembru v primerjavi z novembrom narasla za 19 odstotkov. Decembra so v ZDA prodali za devet odstotkov več avtomobilov kot decembra 2011. Analitiki pričakujejo, da bo letošnja prodaja še boljša. Največji letni skok prodaje je uspel Toyoti, ki je lani prodala za 27 odstotkov več vozil kot leta 2011 oziroma skupaj 2,08 milijona. Za primerjavo: v Sloveniji je bilo v letu 2012 prvič registriranih 55.060 osebnih in lahkih gospodarskih vozil, kar je za 15,16 odstotka manj kot v letu prej. Foto: Toyota
Krkine delnice so se letos podražile že za osem odstotkov. Novomeški farmacevt je med 21. decembrom in 3. januarjem na Ljubljanski borzi odkupil 15.645 lastnih delnic v skupni vrednosti 793.051 evrov. Zdaj ima Krka v lasti 6,52 odstotka vseh izdanih delnic. Foto: BoBo

James Bullard, predsednik Fedove podružnice v St. Louisu, meni, da bo padec brezposelnosti za 7,1 odstotka že pomenil tisti napredek, ki bo zadovoljil ameriško centralno banko in prinesel konec politike kvantitativnega sproščanja. Septembra se je Fed odločil za 3. krog sproščanja, v okviru katerega mesečno odkupi za 40 milijard dolarjev hipotekarnih obveznic, poleg tega pa v želji po čim nižjih tržnih obrestnih merah odkupi tudi za 45 milijard dolarjev vladnih obveznic.

Dow Jones (ZDA)

13.435 točk
Nasdaq (ZDA)3.101
DAX30 (Frankfurt)7.776
FTSEurofirst 3001.165
Nikkei (Tokio)10.688
10-letne am. obvezn.donos: 1,91 %
EUR/USD1,3067
USD/JPY88,12
EUR/CHF1,2083
Nafta brent111,41 USD
Zlato1.655 USD
Euribor, 6-mesečni0,324 %


Fed na kocko postavlja svojo kredibilnost
Bullard predvideva, da bo še letos brezposelnost padla na sedem odstotkov. Fed naj bi v tem primeru končal kupovanje obveznic in "akcijo" spet sprožil, če se bodo razmere poslabšale. Pri obrestni meri Fed funds še naprej velja, da bo ostala na ničelni ravni, dokler brezposelnost ne bo manj kot 6,5-odstotna oziroma inflacija ne bo porasla nad 2,5 odstotka. Medtem je še en Fedov uslužbenec, Jeffrey Lacker iz Richmonda, opozoril, da vodenje tako ohlapne denarne politike ogroža Fedovo kredibilnost in da to ni prava rešitev za gospodarske težave.

Jabolko cenejše, indeksi spet navzgor
V petek objavljeni podatki kažejo, da je decembra brezposelnost ostala 7,8-odstotna, največje svetovno gospodarstvo pa je decembra ustvarilo 155 tisoč neto novih delovnih mest. Širši delniški indeks S & P 500 (1.466 točk) se je kljub 2,6-odstotni pocenitvi Applovih delnic zvišal za pol odstotka, na tedenski ravni pa kar za 4,6 odstotka, kar je največ v dobrem letu dni. S & P je zdaj na petletnem vrhu. Obveznice so padle, posledično je donos na ameriške desetletne obveznice prvič po maju presegel 1,90 odstotka.

Dobički zadnjega četrtletja naj bi bili višji za 2,8 %
V prihodnjih dneh bo na Wall Streetu davčni prepad verjetno malce potisnjen na stranski tir, glavno vlogo pa bodo počasi prevzemali poslovni rezultati zadnjega četrtletja. Ti naj bi bili le malenkost boljši kot v tretjem lanskem četrtletju, ko so prihodki v povprečju nazadovali za 0,8 odstotka, dobički pa so bili višji le za 0,1 odstotka. Večina podjetij predvsem občuti evropsko dolžniško krizo. Vseeno naj bi po napovedih dobički porasli za 2,8 odstotka, prihodki pa za 1,9 odstotka. Prvi pokazatelj zdravja ameriških korporacij bo viden že v torek, ko bo Alcoa (proizvajalec aluminija) sporočila rezultate.

Rast ameriške valute
Zlato je zaradi strahu pred koncem Fedove "QE-politike" izgubilo tla pod nogami. V petek je padlo vse do 1.625 dolarjev, kar je najmanj po avgustu, vendar si je pozneje opomoglo in se podražilo za 25 dolarjev. Tudi nafta se ni mogla izogniti pocenitvi, vendar je lahki nafti vendarle uspelo teden končati nad 200-dnevnim drsečim povprečjem. Ameriška valuta je v primerjavi z japonskim jenom dosegla skoraj dveinpolletni vrh (88,40 jena za en dolar). Evro je v petek nihal med 1,2997 in 1,3067 dolarja.

Ljubljana optimistično v leto 2013
Ljubljanska borza je leto začela zelo optimistično, rast pa spodbujajo pričakovanja glede prodaje državnih podjetij. Indeks SBI TOP se je v treh dneh povzpel za 5,66 odstotka, pri čemer so se delnice Zavarovalnice Triglav in Krke povzpele za okoli osem odstotkov. "Tečaji na rastejo že vse od konca poletja, ko so na dan prišle prve napovedi o prodajah državnega premoženja. Določene delnice so poceni, a se je treba zavedati, da so tečaji zrasli na podlagi omenjenih razlogov. Če napovedanih prodaj ne bo, bi bili lahko priča krepkemu padcu tečajev," je povedala Alenka Eržen (GBD).