Razviti delniški trgi so bili sredi septembra na letošnjem vrhu, nato pa jim je zmanjkalo sape. Zdaj bo vse odvisno od razpletanja ervopske dolžniške krize in od objav četrtletnih poslovnih rezultatov največjih družb. Foto: Reuters
Razviti delniški trgi so bili sredi septembra na letošnjem vrhu, nato pa jim je zmanjkalo sape. Zdaj bo vse odvisno od razpletanja ervopske dolžniške krize in od objav četrtletnih poslovnih rezultatov največjih družb. Foto: Reuters
Gorenje
Tečaj Gorenja se je ob le dveh sklenjenih poslih zvišal za 5,75 odstotka in končal štiridnevni negativni niz. Foto: BoBo

Grčija bo novembra spet odvisna od novega obroka tuje pomoči, vrednega 31 milijard evrov. Wolfgang Schäuble je v Singapurju povedal, da so debate o morebitnem grškem zlomu nesmiselne, saj bi bilo to škodljivo tako za Grčijo kot za skupno evropsko valuto. Schäuble meni, da se bo Atenam uspelo izogniti najhujšemu, Nemčija pa bo državi pomagala vzpostaviti konkurenčno gospodarstvo in učinkovit javni servis.

Španija naj bi za pomoč zaprosila čez en mesec
Finančni trgi so na Grčijo zadnje čase kar malce pozabili in precej več pozornosti posvečajo Španiji. Vedno bolj prevladuje mnenje, da je le še vprašanje časa, kdaj bo Madrid za pomoč zaprosil evropski reševalni sklad ESM, kar bi dalo Evropski centralni banki zeleno luč za začetek odkupovanja španskih kratkoročnih obveznic. To naj bi se zgodilo naslednji mesec. Toda reševanje Španije bi bilo zelo drago, česar se zaveda vsa Evropa. Italijanski finančni minister Vittorio Grilli je postregel z izračunom, da bo Italijo stalo 1,5 odstotka BDP-ja, če bo morala prispevati svoj delež ob hipotetični 100-milijardni pomoči Španiji.

Italija se bo sama izvlekla iz težav
Že pomoč Grčiji, Irski in Portugalski je italijanski javni dolg dvignilo za štiriodstotne točke, če bi prišel na vrsto še Madrid (o tej temi bodo govorili politični voditelji konec tedna na vrhu EU-ja v Bruslju), pa bi Italija, ki jo ob Sloveniji omenjajo kot naslednjo kandidatko, ki bi se lahko obrnila na Bruselj za rešitev svojih javnih financ, težko zmogla takšno breme. Vseeno je Grilli prepričan, da se bo Italija izvlekla sama. "Naše finance so v solidnem stanju. Leta 2013 bomo izpolnili cilj in imeli uravnotežen strukturni proračun, čeprav ne bomo dobili nobene tuje pomoči."

Finančne krivulje na Valu 202:

Mednarodni denarni sklad opozarja Evropo, naj končno stori nekaj za rešitev evrske krize.


Kitajska občutno povečala izvoz
Razviti delniški trgi, ki so bili zadnji mesec precej negotovi, so nov teden začeli optimistično. Nekaj zaslug ima tudi Kitajska, ki je v soboto poročala o septembrski rasti uvoza in izvoza, inflacija pa je bila nižja od pričakovanj. Izvoz je v primerjavi z istim lanskim mesecem porasel za 10 odstotkov (dvakrat več od napovedi), čeprav se je izvoz na trge EU-ja znižal četrti mesec zapored.

Tečaji delnic na Lj. borzi (15. oktober):

GORENJE

+5,75 %

4,60 EUR

NOVA KBM

+2,53 %

1,379

TELEKOM

+0,39 %

77,00

MERCATOR

-0,00 %

113,50

PETROL

-0,25 %

202,00

LUKA KOPER

-0,64 %

7,75

KRKA

-0,97 %

46,05

ZAV. TRIGLAV

-2,03 %

14,50


Ljubljanska borza sedmič zaporedoma navzdol
Frankfurtski delniški indeks DAX30, ki se je prejšnji teden znižal za 2,3 odstotka, je v ponedeljkovi prvi polovici trgovanja pridobil skoraj odstotek (povzpel se je nad 7.300 točk), pri čemer so se najbolj, za slaba dva odstotka, podražile delnice programske hiše SAP in banke Commerzbank. Vrednost evra je bila ob 13. uri 1,2961 dolarja. Osrednji indeks Ljubljanske borze SBI TOP (573 točk) se je zaradi pocenitve Krke, Petrola in predvsem Triglava (tečaj se je znižal za dva odstotka) znižal sedmi dan zapored, tokrat za četrtino odstotka. Promet je bil spet nizek, s Krko ga je bilo za manj kot 150 tisoč evrov, sklenjenih pa je bilo le 34 poslov.