Newyorški delniški indeks Dow Jones je v petek kljub več kot enoodstotni pocenitvi Chevronovih delnic (drugo največje ameriško naftno podjetje je v drugem četrtletju doživelo 26-odstotni padec dobička) drugi dan zapored postavil rekord. Foto: EPA
Newyorški delniški indeks Dow Jones je v petek kljub več kot enoodstotni pocenitvi Chevronovih delnic (drugo največje ameriško naftno podjetje je v drugem četrtletju doživelo 26-odstotni padec dobička) drugi dan zapored postavil rekord. Foto: EPA
Ameriški tehnološki velikan Apple se je na lestvici najvrednejših podjetij na svetu znova zavihtel na prvo mesto. Tržna kapitalizacija proizvajalca iphonov in ipadov je namreč trenutno pri okrog 415 milijardah dolarjev spet višja od tržne kapitalizacije energetskega koncerna Exxon Mobil. Foto: Reuters
Vrednost delnic stavne hiše Will Hill se je po objavi poslovnih rezultatov, ki so bili v skladu s pričakovanji, v petek spustila za sedem odstotkov. Vlagatelji so unovčevali dobičke, potem ko je cena teh delnic letos porasla za več kot 50 odstotkov.
Spet uspešen teden v Frankfurtu - indeks DAX30 se je v petih dneh povzpel za skoraj dva odstotka. Foto: Reuters
Tečaj Telekomovih delnic je zaradi pričakovanj, da bo vlada kmalu podjetje prodala, najvišji v zadnjih treh letih. Foto: BoBo

"Vlagatelje je na eni strani strah, da bo Fed kmalu začel zmanjševati obseg likvidnostnih ukrepov, na drugi strani pa jih je strah upočasnjenega gospodarstva. Pravzaprav ne vedo točno, česa jih je strah, vedo pa, da so prestrašeni. Poleg tega je zelo malo takšnih, ki bi želeli kupovati delnice ravno v trenutku, ko so na rekordno visokih vrednostih," je petkovo dogajanje na Wall Streetu komentiral eden od newyorških analitikov. Vodilni indeksi so sprva sestopili z rekordnih vrednosti, na katerih so bili v četrtek, a na koncu dneva so šli spet v rekordno območje. Elitni Dow Jones se je zvišal petino odstotka in mejnik premaknil na 15.658 točk.

Nova delovna mesta kljub nizki rasti BDP-ja
Po podatkih ameriškega ministrstva za delo je bilo julija v ZDA 162 tisoč služb več kot mesec prej, kar je približno 22 tisoč manj od pričakovanj. Poleg tega je zadnja revizija pokazala, da je bilo maja in junija v resnici ustvarjenih 26 tisoč manj služb od prve ocene. Največ novih delovnih mest je bilo julija odprtih v prodaji na drobno (47 tisoč), sledijo turizem in gostinstvo (38 tisoč). Stopnja brezposelnosti se je s 7,6 znižala na 7,4 odstotka in je najnižja po decembru 2008. Toda ker je bila ameriška gospodarska rast v prvem polletju le 1,4-odstotna (lani je bila v istem obdobju 2,5-odstotna), je vprašanje, ali je v prihodnjih mesecih še kaj prostora za opaznejše znižanje brezposelnosti, čeprav je videti, da je potrebna manjša rast BDP-ja za ustvarjanje novih delovnih mest kot v preteklosti.

Dobički drugega četrtletja višji od pričakovanj
Neprepričljiva slika julijskega trga dela je lahko tudi dobra novica za delniške trge, saj bo Fed verjetno pozneje znižal količino odkupov obveznic v okviru programa kvantitativnega sproščanja. Nekateri že stavijo, da se bo to zgodilo šele konec leta (morda decembra), in ne že septembra. Prav ta presežna likvidnost, za katero že dolgo skrbi Fed, ima največ zaslug, da so vodilni newyorški delniški indeksi letos pridobili približno 20 odstotkov, svoje pa so dodali tudi večinoma lepi dobički vodilnih ameriških podjetij. Sezona objav četrtletnih poslovnih rezultatov se sicer počasi končuje. Za zdaj so analitiki pozitivno presenečeni, saj je več kot polovica ameriških podjetij presegla pričakovanja. Toda vprašanje, kako bo v prihodnje - Intel in Caterpillar sta zlasti zaradi skrbi glede kitajske gospodarske rasti že znižala obete za drugo polletje 2013.

Dow Jones (ZDA)

15.658 točk
Nasdaq (ZDA)3.689
DAX30 (Frankfurt)8.406
Nikkei (Tokio)14.466
10-letne slov. obvezn.donos: 6,49 %
10-letne am. obvezn.donos: 2,60 %
EUR/USD1,3278
USD/JPY98,91
EUR/CHF1,2342
Nafta brent108,86 USD
Zlato1.310 USD
Euribor, 6-mesečni0,341 %

Za evro skoraj 1,33 dolarja
Ker je verjetnost, da bo Fed pozneje začel zaostrovati denarno politiko, po novem spet večja, se je odzval tudi trg obveznic. Donos ameriške desetletne obveznice, ki je bil v petek sprva že 2,75-odstoten (največ v skoraj dveh letih), je zdrsnil na 2,60 odstotka. Dolar je zdrsnil, za evro je bilo treba plačati največ 1,3294 dolarja. Vodilne evropske borze so v petek na krilih dobrih rezultatov zavarovalniških podjetij dosegle dvomesečni vrh. Indeks Euro STOXX 50 je od konca junija porasel že za 13 odstotkov in se znašel v prenakupljenem območju, kar kaže na verjetnost kratkoročnega popravka navzdol. Do zdaj je sicer slabih 59 odstotkov podjetij, ki so vključena v širši indeks STOXXEurope 600, poročalo o poslovnih rezultatih drugega četrtletja, pri tem pa je 55 odstotkov doseglo ali preseglo pričakovanja.

Zlato zelo občutljivo na ekonomske objave
Zlato je bilo pred petkovo objavo podatka o ameriškem trgu dela tudi za 1,9 odstotka v minusu, saj je zdrsnilo vse do 1.282 dolarjev, toda nato se je spet zavihtelo nad 1.300 dolarjev. Vseeno je tedenski padec precej zajeten - skoraj dvoodstoten. Cene nafte so se na tedenski ravni zvišale, saj je bilo zadnji teden objavljenih nekaj pozitivnih makroekonomskih novic iz največjih porabnic nafte. Za brent je bilo treba za trenutek plačati že več kot 110 dolarjev. Povprečna dnevna proizvodnja je v članicah Opeca julija znašala 30,25 milijona sodov, kar je manj kot junija (30,38 milijona). Kava vrste arabica se je v petek po šestih negativnih dneh in padcu na štiriletno dno pobrala.

Tečaj Telekoma najvišji v zadnjih treh letih
Na Ljubljanski borzi so prejšnji teden nov premik navzgor naredile Krkine delnice, ki so se podražile za tri odstotke in pol in skoraj dosegle 55 evrov, s čimer so deset odstotkov višje kot na začetku julija. Glavni vzrok je objava dobrih poslovnih rezultatov prvega polletja. Tečaj Telekoma se je zavihtel do 112 evrov in je zdaj najvišji po letu 2010, saj vlagatelji pričakujejo, da bo vlada res prodala svoj delež v podjetju. Več kot štiri odstotke je izgubil Mercator, ki pa se je obdržal nad sto evri. V medijih je bilo zaslediti, da bi imel lahko Agrokor težave pri nakazilu kupnine. Indeks SBI TOP se je na tedenski ravni zvišal za 0,66 odstotka, pri 644 točkah je njegova vrednost najvišja po začetku maja.