Newyorški delniški indeks Dow Jones (13.323 točk) se je v torek zvišal za pol odstotka. Največ, tri odstotke, so pridobile delnice proizvajalca računalnikov Hewlett-Packarda. Podjetje se je odločilo, da bo namesto načrtovanih 29 tisoč v prihodnjih dveh letih odpustilo 31 tisoč delavcev. Foto: Reuters
Newyorški delniški indeks Dow Jones (13.323 točk) se je v torek zvišal za pol odstotka. Največ, tri odstotke, so pridobile delnice proizvajalca računalnikov Hewlett-Packarda. Podjetje se je odločilo, da bo namesto načrtovanih 29 tisoč v prihodnjih dveh letih odpustilo 31 tisoč delavcev. Foto: Reuters
Cena nafte vrste brent je v sredo dopoldne dosegla 116,67 dolarja, kar je največ po 16. avgustu. Cena zlata je nad 1.740 dolarji. Foto: EPA

Nemški ustavni sodniki so potrdili ustavnost fiskalnega pakta in prižgali zeleno luč za ratifikacijo stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM), v katerem bo 700 milijard evrov, vendar z omejitvijo, da nemške obveznosti ne smejo preseči 190 milijard evrov. Čeprav so analitiki pričakovali takšno odločitev, so se vodilni evropski delniški indeksi dopoldne povzpeli za okrog pol odstotka in dosegli letošnji vrh.

Na vrsti je prvi mož ameriškega Feda
Frankfurtski DAX30 je presegel vrednost 7.400 točk in bil za več kot odstotek v plusu. "Zdaj čakamo še Bena Bernankeja oziroma na Fedovo morebitno najavo 3. kroga kvantitativnega sproščanja, kar bi lahko še dodatno spodbudilo rast delnic. Vseeno je treba opozoriti, da so trgi že precej visoki, nekateri vlagatelji pa morda malce preoptimistični. Pred koncem leta lahko pričakujemo tehnično korekcijo," je za MMC povedal borzni posrednik pri Abanki Tomislav Apollonio.

Finančne krivulje na Valu 202:

Prodaja državnega premoženja ne bo nikomur škodovala.

Dr. Igor Erker: "Zanimivo je, kako se nekateri slovenski zimzeleni doktorji ekonomije zavzemajo za domače lastništvo. Nič ni narobe z domačim lastništvom, napačno je državno lastništvo. Žal domači lastniki nimajo denarja (na Hrvaškem ga, na primer, imajo) in drugih lastnikov, ki bi bili primernejši od države."



Donosi obveznic ranljivih držav navzdol

Vrednost evra se je zvišala nad 1,29 dolarja. Donos španske desetletne obveznice se je znižal za sedem bazičnih točk, na 5,62 odstotka, donos dveletne obveznice pa znaša 2,86 odstotka. Tudi italijanske obveznice so se podražile, zahtevana donosnost pa je posledično padla - pri desetletni obveznici na 5,07 odstotka, pri dveletni na 2,23 odstotka. Stroški zavarovanja za primer neizplačila obveznosti so pri tveganih korporativnih obveznicah padli najnižje v zadnjem letu.

Apple naj bi danes predstavil novo različico popularnega pametnega telefona iPhone. Nekateri se bojijo, da so pričakovanja prevelika in da nov model ne bo bistveno boljši od prejšnjega.



V Sloveniji največji padec industrijske proizvodnje

Finančne trge je pozitivno presenetil še podatek o julijski 0,6-odstotni rasti industrijske proizvodnje v evrskem območju, potem ko je bil junijski padec 0,6-odstoten. Žal se je Slovenija odrezala najslabše, saj je bil padec 2,3-odstoten. Največjo rast so imeli v Litvi (+4,4 odstotka), Veliki Britaniji (+2,9 odstotka), na Poljskem (+2,4 odstotka) in Danskem (+2,3 odstotka).

Tečaji delnic na Lj. borzi (12. september):

NOVA KBM

+8,77 %

1,154 EUR

GORENJE

+1,99 %

4,10

KRKA

+0,68 %

44,15

ZAV. TRIGLAV

+0,41 %

12,10

PETROL

+0,33 %

180,50

TELEKOM

-0,00 %

62,50

MERCATOR

-0,45 %

111,00

LUKA KOPER

-0,53 %

7,45


S petimi delnicami za vsaj 100 tisoč evrov prometa

Indeks SBI TOP (518 točk) se je v sredo zvišal za pol odstotka in dosegel najvišjo raven v skoraj dveh mesecih. Promet se počasi povečuje in tokrat je bilo s petimi delnicami (Krka, Gorenje, Petrol, Mercator, Triglav) za vsaj sto tisoč evrov prometa, kar se že dolgo ni zgodilo. Največja, skoraj devetodstotna rast, je uspela delnicam Nove KBM, ki imajo sicer najmanjši vpliv na izračun SBI-ja. S Krko je bilo za 646 tisoč evrov prometa, najvišji posel je bil sklenjen pri 44,50 evra.

Glavoboli finančnega ministra

"Naš kapitalski trg čaka, kaj bo naredila država, potem ko je bilo včeraj vpisanih manj zakladnih menic od pričakovanj. Vprašanje je, kako zbrati dodatnih 500 milijonov evrov. Na obvezniških trgih se je težko zadolževati, ostane pa druga možnost, to je odprodaja državnega premoženja, kar bi bilo za Ljubljansko borzo pozitivno. Na prodajnem seznamu naj bi bili Triglav, Telekom in Petrol. Seveda bi bilo bolje počakati na lepše čase, toda če ni druge možnosti, je lahko tudi to izhod v sili," je poudaril Tomislav Apollonio.