Odločitev je sporočil predsednik sodišča Andreas Vosskuhle. Foto: Reuters
Odločitev je sporočil predsednik sodišča Andreas Vosskuhle. Foto: Reuters
Nemško ustavno sodišče
Morebitna zavrnitev bi pomenila velik udarec skupni valuti. Foto: EPA

Nemški ustavni sodniki pa so ob tem zapisali tudi zadržek, da nemške obveznosti v okviru mehanizma brez odobritve parlamenta ne smejo preseči predvidenih 190 milijard evrov.

Pot do začetka delovanja evropskega stalnega mehanizma (ESM), ki bo nasledil začasni sklad za reševanje evra, je tako zdaj odprta, kar je zelo pomembna novica za nadaljnje reševanje krize v območju skupne valute.

Upravljanje s 700 milijardami
Članice evrskega območja so pogodbo o ustanovitvi ESM-ja, ki bo imel 700 milijard evrov kapitala in na začetku skupaj z začasnim mehanizmom do 500 milijard evrov posojilne zmožnosti, podpisale v začetku februarja. ESM bi moral začeti delovati že 1. julija, a se je to zaradi presoje nemških ustavnih sodnikov zavleklo.

Če bi ustavno sodišče presodilo, da pogodba o ESM-ju ni skladna z nemško ustavo, bi to pomenilo zelo resen udarec reševanju krize v evrskem območju.

Po odločitvi osmih sodnikov se je evro v primerjavi z ameriškim dolarjem dvignil na najvišjo vrednost v štirih mesecih.

Pobudo o ustavnosti je sprožil evroskeptični poslanec Peter Gauweiler skupaj s 37.000 podpisniki, ki nasprotuje odločitvi Evropske centralne banke o neomejenem odkupovanju obveznic ranljivih članic evrskega območja. Meni, da je ta poteza spremenila razmere in da bi moralo ustavno sodišče najprej presoditi o ustreznosti tega ukrepa, ESM pa sploh ne bi smel začel veljati, dokler ECB ne ukine novega programa odkupovanja obveznic.

Na podpis zakona so čakali
Nemški predsednik Joachim Gauck zaradi postopka ustavne presoje ni mogel podpisati zakona, s katerim bi Nemčija dokončno ratificirala oba ukrepa. To je zadržalo začetek izvajanja 500 milijard evrov vrednega ESM-ja, ki ne more začeti veljati, dokler ga ne potrdi največje evropsko gospodarstvo.

Javnomnenjske ankete sicer kažejo, da večina, 54 odstotkov Nemcev, fiskalni pakt in stalni mehanizem zavračata.

Nemčija prižgala zeleno luč za pakt
Nemčija prižgala zeleno luč za pakt