Borzni komentar
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 20 glasov Ocenite to novico!
Borzniki
Newyorški delniški indeks Dow Jones (21.900 točk) je v torek pridobil skoraj odstotek in je le malo oddaljen od rekordne vrednosti. Postavlja se vprašanje, ali se lahko nadaljujejo tako pozitivna gibanja, kot jih Wall Street doživlja od izvolitve Trumpa za ameriškega predsednika, ali pa je čas zrel za temeljit popravek. Foto: Reuters
Janet Yellen
Janet Yellen se bo čez pol leta iztekel mandat, verjetno pa bo predsednik ZDA Donald Trump za novega guvernerja Feda nominiral Garyja Cohna. Foto: Reuters
Goldman Sachs
O tem, kako je Goldman Sachs, srce Wall Streeta, zavladal svetu, je bilo napisanih že veliko člankov. Nekdanji uslužbenci te investicijske banke so v zelo veliko vplivnih ustanovah, velik vpliv imajo na ameriško politiko (med drugim so financirali večino kampanjo Barracka Obame), pri tem pa so številne prakse, ki jih ima ta banka, če ne kaj drugega, vsaj sporne, saj je bil Goldman Sachs soodgovoren za večino največjih borznih pokov. Kritiki pravijo, da gre za velikana špekulacij in tveganj. Foto: Reuters

Dodaj v

Nekdanji uslužbenci Goldman Sachsa prevzemajo vajeti centralnih bank

Evropski delniški trgi privlačnejši od ameriških
23. avgust 2017 ob 06:12
Ljubljana - MMC RTV SLO

V slogu navodil o spremljanju Sončevega mrka v ZDA se tudi na delniških trgih opozorilo lahko glasi, da je lahko človek hitro zaslepljen, ko gleda krivulje, ki se vzpenjajo v nebo.

Posebej v ZDA, kjer so po nekaterih merilih določene delnice tako precenjene, kot so bile le še dvakrat v zgodovini: leta 1929 in ob koncu 90. let. Odlični dobički ameriških korporacij za zdaj še vlivajo upanje, da se rast lahko nadaljuje, toda za ovinkom preti kar nekaj nevarnosti. Ameriška centralna banka zaostruje denarno politiko, predsednik Donald Trump pa je še daleč od uresničitve nekaterih ključnih točk svojega gospodarskega programa, predvsem prijaznejše davčne politike in obsežnih infrastrukturnih projektov. Na tej točki se je sicer nedavno že nekaj premaknilo, kaže namreč, da so Bela hiša in republikanci dosegli napredek pri izpeljavi davčne reforme, tudi zato je Dow Jones (na krilih tehnoloških delnic) "pospešil" 200 točk višje in skoraj dosegel 22 tisoč točk.

Zlovešče Hindenburgovo znamenje
Vseeno vedno več analitikov svetuje večjo previdnost. Zlovešče dogodke naj bi nakazoval poseben vzorec pri tehnični analizi newyorškega trga, t. i. Hindenburgovo znamenje ("Hindenburg Omen"), ki je pravilno napovedal katastrofe v letih 1987, 2000 in 2007/08. Da ne bi šli preveč v podrobnosti, znane le profesionalcem, naj bo dovolj podatek, da se je pri indeksu S & P 500 Hindenburgovo znamenje pokazalo petkrat v šestih zaporednih trgovalnih dneh, kar se je zadnjič zgodilo novembra 2007. Vprašanje seveda ostaja, kam vložiti denar, saj so donosi obveznic še naprej mizerni. Vlagateljem priporočajo iskanje priložnosti na evropskih delniških trgih. Znani ekonomist Jeffrey Sachs (Citi Private Bank) opozarja, da se z delnicami, ki so vključene v evropski indeks EuroStoxx, trguje pri 19-kratniku letnega dobička, kar je opazen diskont v primerjavi z ameriškimi delnicami.

Tečaji delnic na Ljubljanski borzi 22. avgusta:


ZAV. TRIGLAV

+1,63 %

27,39 EUR
PETROL

+1,33 %

382,00
POZAV. SAVA+1,19 %16,20
KRKA+1,08 %56,11
TELEKOM

+0,57 %

83,98
CINKARNA

-0,00 %

164,00
GORENJE-0,02 %6,272
LUKA KOPER

-0,16 %

31,60

.

Elita bankirjev v Jackson Holu
Na nadaljnjo smer razvitih borz bo morda vplivalo tudi srečanje vodilnih bankirjev sveta. Od četrtka do sobote bodo tako oči investicijske javnosti uprte v smučarsko letovišče Jackson Hole, kjer vsako leto ob tem času kansaški FED organizira simpozij najpomembnejših svetovnih krojačev denarnih politik. "Investicijska srenja bo poskušala dobiti odgovore o tem, kako bo Mario Draghi, dirigent ECB-ja, rešil zagato glede skorajšnjega pomanjkanja ustreznih obveznic za odkupe v okviru programa kvantitativnega lajšanja. Evropska centralna banka ima namreč interna pravila, da ne sme biti lastnica več kot ene tretjine dolga posameznega izdajatelja. Pri nemškem in portugalskem dolgu se ECB s trenutnim tempom že približuje tej meji," nam je povedal Peter Jenčič iz Alte.

Gary Cohn favorit za novega guvernerja Feda
"Prav tako bo vlagatelje zanimalo, kakšne so inflacijske napovedi tako v ZDA kot Evropi. Konec junija je Draghi nakazal, da utegne ob rastočih cenah počasi zapirati pipico izjemnih spodbujevalnih ukrepov. Posledično je evro proti dolarju občutno pridobil – še aprila je bilo treba za en evro plačati 1,06 dolarja, danes že 1,18. Simpozij je najverjetneje zadnji za sedanjo predsednico Zveznih rezerv Janet Yellen. Njen štiriletni mandat se konča na začetku februarja in trenutni favorit za njenega naslednika je Gary Cohn, nekdanji uslužbenec razvpite banke Goldman Sachs. Če se bo to tudi zgodilo, bodo nekdanji uslužbenci Goldman Sachsa vodili centralne banke v ZDA, Evropi in Veliki Britaniji. Je to zgolj zanimivo naključje ali lahko slutimo kakšno ozadje?" se sprašuje Peter Jenčič.

Tomaž Okorn
Prijavi napako
Komentarji
eos
# 23.08.2017 ob 06:33
To so največji kriminalci na tem planetu. Bistvo vsega zla.
anity
# 23.08.2017 ob 06:47
Delnice in borze bi morali nujno ukiniti, to je vzvod za sesutje celotnih gospodarstev in napihovanje namisljenih vrednosti.
bruhnmici
# 23.08.2017 ob 06:54
Postajamo podalpski obiralci bombaža, ki si požvižgavamo polke in valčke, da nam dan lažje mine.
Norisla
# 23.08.2017 ob 06:45
V pricakovanju nove krize...
tanj
# 23.08.2017 ob 07:09
Pridaniče, ki so pred par leti vrgli svet s tečajev, so dali na še malo višjo funkcijo. Izredne eksperimente se gre ta narod brez zgodovine, brez vesti in brez vrednot. Kaj je kompas pa itak niti vedo ne.
Krimsky
# 23.08.2017 ob 07:54
Še loterije ne moremo ukiniti, ker opravlja nadvse pomembno družbeno funkcijo – omogoča sanjanje ob belem dnevu.
~
Kaj šele borzo ... ki presega vse sanje ... saj omogoča upravljanje s svetom, brez volitev in nastopov v javnosti ...

Skrita harmonija je močnejša od vidne,

je nekoč (zlobno) dejal Heraklit.
PONOS
# 23.08.2017 ob 07:13
Uslužbenci Goldman Sachsa vodijo vse centralne banke-kdo vodi GS?No, pa vse je teorija zarote..alufolija pa to hehehe za nevedneže....ko ima nekdo popolno moč je demokracija iluzija.Kdor ni verjel bo moral verjeti.
endrug
# 23.08.2017 ob 07:10
Včasih so zaradi napačnega vlaganja delali samomore, danes dobijo podporo (neoliberalci pa takšni) in nespametno vlagajo naprej.
vidoma
# 23.08.2017 ob 07:51
DeVitto bi rekel:
Kako rečeš ko zagledaš 500 bankirjev, ki ležijo na dnu morja?
Dober začetek ...
ZKL
# 23.08.2017 ob 08:50
@problem43:
Točno tako. Delniške borze so močan temelj gospodarstva v svojem bistvu. Problem je pa, da se je to bistvo izgubilo med špekulanti in njihovim pohlepom! Zato je vse skupaj postalo gnilo.
Glede na večino komentarjev se mi pa zdi, da se ljudje sploh ne zavedajo svojega sodelovanja v tem gnilem sistemu. Vsak, ki je kdaj vzel kredit je pravzaprav udeleženec te sheme! Vse je povezano.
problem43
# 23.08.2017 ob 08:20
Problem borz je, da so izpridile in da se na njih počne vse kaj drugega kot pa to za kar so bile v Začetku namenjene...in da je postql zahodnji svet tako izprijen in požrešen po dobičku, da naprimer Apple objavi, da ima 100.000.000€ čistega dobička pq mu vrednost delnice pade, ker so na borzqh pričakovali 120.000.000€ dobička...to je čista norost! Težava je, da borze diktirajo vrednost podjetjem na osnovi nekih pričakovanj (večinoma nerealnih) in iluzij kako mora biti in realna vrednost podjetij nima več kaj dosti veze z vrednostjo na borzi...pač norci pričakujejo vedno več in rast, v realnosti pa vemo da ne gre tako...
MZ
# 23.08.2017 ob 07:46
Delnice še niti niso tak problem. Problem so vse valute, ki ne temeljijo na realni vrednosti in se jih potemtakem lahko tiska v nedogled.
Robiland
# 23.08.2017 ob 07:07
Najvecji zlodeji so bankirji, veliko vec skode lahko delajo danes od politikov. Da tak vodi se centralno banko!!
k.u.j.o.
# 23.08.2017 ob 08:28
Tem špekulantom bi morali sodit, to je tudi svojevrstni genocid ...
MikiSkokc
# 23.08.2017 ob 09:30
Tiskanje denarja do neke mere (inflacija okoli 2%) se je izkazalo za najbolj efektivno in posledično za veliko večino ljudi najboljše. Zakaj? Zato, ker nam to daje občutek (ki je komot lažen), da gredo stvari na bolje, s tem pa je naše zaupanje večje. Za to namreč vse skupaj gre. Za zaupanje. Kajti večje kot je, bolje vse skupaj funkcionira. In obratno. :)
GORILA
# 23.08.2017 ob 08:59
@Skippy
A ti veš, da so bile ravno delniške družbe tisti temelj, zaradi katerega je naša zahodna razvitost naenkrat tako poskočila napram npr. kitajskim ali arabskim ureditvam gospodarskih družb? A sploh veš, kaj je delnica?

...prvotni namen delnice je bil, da lahko tudi mali človek, ki nekaj prišpara, vlaga v gospodarstvo in ima preko dividend nek zaslužek. Ampak danes temu tudi slučajno ni več tako...tako da tudi delnica ni več kar je bila!
MikiSkokc
# 23.08.2017 ob 07:35
Delnice in borze bi morali nujno ukiniti, to je vzvod za sesutje celotnih gospodarstev in napihovanje namisljenih vrednosti.

Samo res. Vseh težav bi bilo kaj hitro konec... :)
izo
# 24.08.2017 ob 13:31
"Kaj pa mislite nekateri pametnjakoviči bi dosegli z ukinitvijo borz? Ali mi lahko nekdo razloži? Vsakemu malo bolj finančno pismenemu človeku je jasno, da bi se sesulo celotno gospodarstvo takoj, ko bi to naredili."

zakaj? kaj točno pomeni gospodarsko borza? zakaj podjetja ne bi mogla poslovat brez borz? wallstreet je žal danes pač prisila vemo koga, da sodelujš na globalnem trgu, ampak kot pravim, v osnovi za to ni nobene potrebe, če se tehnično pogovarjamo.
Springbok
# 23.08.2017 ob 08:23
Zahod: najprej zaslužiš milijone pri Gildman Sachsu, potem greš v slabo plačano javno službo.
Slovenija: naprej vzameš provizije v javni službi, potem preko sklada v tujini kupiješ firme v Sloveniji.
MikiSkokc
# 23.08.2017 ob 07:57
Ker, tisti, ki držijo vajeti v rokah vse obvladajo v nulo, kajne?

Problem je, da na koncu vse še vedno temelji na občutku. Nikoli ni mogoče biti povsem siguren, da veš kaj delaš, saj so posledice slej kot prej preveč kompleksne, da bi jih kdorkoli lahko razumel.
m72
# 23.08.2017 ob 15:53
Spet bo cirkus in nov poizkus ropanja sveta.
Je pa malo ironije v tem; nekdaj so posebneži iz ljudstva ropali banke, danes pa to banksterji "z vzvodom" vračajo kar vsemu narodu.
izo
# 23.08.2017 ob 15:42
rešit se dolarja, konc problema..
grom-instrela
# 23.08.2017 ob 14:16
Ta gospoda, ta drhal je povzročila velik del gospodarskih in finančnih pokolov po svetu. Pa vendar nas nič ne izuči.
Prav ta trenutek ta roparska svojat sesujva še eno državo in samo vprašanje časa je, kdaj bo spet sesula še ves ostali svet.

Mi živimo kapitalizem v najbolj vulgarni in brutalni verziji,

oni živijo socializem v najboljši možni.

Ko se bodo spet zašpekulirali vedo, mi pa tudi, kdo bo plačal zapitek.
magjack
# 23.08.2017 ob 12:12
najvecja neumnost, ki jo je nagruntalo clovestvo so pa borze...vecja od mumificiranja
nuLanuLa
# 23.08.2017 ob 10:21
Tem tičem bi bilo treba konkretno porezat peruti. Ta virtualna ekonomija je s pospeškom digitlne tehnologije že zdavnaj stopila v zona absurda. In zdej planetu vladajo eni bankirji, ki sam prekladajo ene bolano velike številke nečesa navideznega, kar nima nobene veze z realnim svetom in ekonomijo. Komaj čakam naslednjo krizo; bo idealna prilika, da se tej mafiji mal pristriže krila.

To da naj bi se izplačalo vlaganje v evropske delnice ni dober predlog. Ko bo implodiral Wall-Street, bo šlo z njim dol vse, kar je z njim povezano. Evropski delniški trgi bodo prav tako strmoglavili.

V prejšnji krizi smo se naučili, da sta najbolj varni zatočišči za kapital zlato in nepremičnine. Ne prinašata nekih strašnih donosov, ampak vsaj vrednost se ne zgublja tako kot na delniških trgih. Jaz bi kaj stavil tudi na kriptovalute, ker sumim, da bo preplašen kapital bežal tudi tja. Sicer pri kritovalutah veljajo ista pravila kot pri delnicah, več povpreševanja pomeni višjo ceno. Koga to briga, milijarde virtualnih valut bodo morale nekam, ko bodo bežale iz borze. Švicarski frank bo spet šel v nebo.

"2015 - Švicarska narodna banka odstrani omejitev valute in vrednost franka v primerjavi z evrom se takoj poveča za 23 %, v primerjavi z USD pa 21%"
MikiSkokc
# 23.08.2017 ob 09:37
... seveda pa preveliko zaupanje na koncu pripelje do krize. Problem seveda je, koliko zaupanja je idealno. Kako ga hkrati spodbujati in hkrati zavirati, da bo vse kar najbolje možno, a hkrati kar najmanj tvegano. Tega pač nihče nikoli pod nobenim pogojem ne bo zagotovo vedel...
m72
# 24.08.2017 ob 12:37
"Kaj pa mislite nekateri pametnjakoviči bi dosegli z ukinitvijo borz? Ali mi lahko nekdo razloži? Vsakemu malo bolj finančno pismenemu človeku je jasno, da bi se sesulo celotno gospodarstvo takoj, ko bi to naredili."

Zgleda, da si ti dovolj finančno pismen, da boš znal razložiti, kako to sploh možno, da pa je pri nas šlo ravno obratno: da smo najprej sesuli gospodarstvo, potem pa postavili mešetarnico, ki je danes v lasti Hrvatov? In, resno misliš, da bi se kdo iz gospodarstva sekiral, da je ni več? Nasprotno, zadovoljni bi bili, da jim ne bi bilo potrebno več plačevati nekih dividend - večinoma za nič.

Drugod je situacija sicer malo drugačna - vsaj tam, kjer so podjetja za delnice dobila realni denar, ne le obveznosti izplačevanja dividend, kot je to pri našem certifikatskem lastninjenju - a še vedno gre za kreditni odnos med podjetjem in vlagateljem, zato bi ukinitev mešetarnic bila vse prej kot katastrofa za gospodarstvo, ker bi se ta odnos zlahka drugače formaliziral, le moment loterije za vlagatelje bi odpadel. In še množica neproduktivnih delovnih mest, katerih edina dodana vrednost je, da mešajo zrak.
maja kibira
# 23.08.2017 ob 15:00
Idealen recept za svetovni nateg in ponovno recesijo
Master5
# 23.08.2017 ob 13:06
@Frodoš
Tako je! še huje pa je, da je večina sredstev penzijskih skladov ZDA, in drugih držav,
čedalje več tudi v SLO v teh delnicah. In zdaj naj te delnice spuhutijo ? in da vsi ti ljudje
izgubijo bodoče pričakovanje penzij ? To bo revolucija ! To je glavni razlog, da delnice ne smejo (preveč, na 0)
pasti, in vsi trgi kar drvijo in drvijo v nebo, in še vedno bodo (z rahlimi vmesnimi poki balonov), 2% inflacija pa ravno dovolj striže realne donose,
da ne opazimo, da izgubljamo.
magjack
# 23.08.2017 ob 12:13
haha...financno pismenemu cloveku....to je merilo!
Springbok
# 23.08.2017 ob 09:52
@ MikiSkokc - ena na temo zaupanja. Pred leti sem bral studijo o izobrazbi guvernerjev centralnih bank. presnetljivo malo jih je bilo ekonomistov. Kaka dobra tretina. Praviloma že tedaj iz Goldman Sachsa Ostali pa so bili matematiki, pravniki in psihologi.
tore
# 23.08.2017 ob 09:12
Z delnicami in obveznicami ni načelno nič narobe. Probleme naredijo CB z tiskanjem novega denarja (QE), sicer z dobrim namenom, da bi preprečile katastrofo. 2008 je bil tak trenutek. Če bi pustili, da trg naredi svoje, bo bilo kot leta 1929. Tega si tudi nihče ne želi (tudi vi).
Nekateri pravijo (dokazano z grafom), da so problemi ker dolar nima več podlage v zlatu in ga tiskajo kot jim paše.
tore
# 23.08.2017 ob 09:00
Evropska centralna banka ima namreč interna pravila, da ne sme biti lastnica več kot ene tretjine dolga posameznega izdajatelja. Pri nemškem in portugalskem dolgu se ECB s trenutnim tempom že približuje tej meji," nam je povedal Peter Jenčič iz Alte.

Zanimivo. Kaj ko bi ga povprašali še zakaj ECB kupuje nemške državne obveznice (puf). Kako to, da vas to ne zanima. A to pomeni, da so tudi nemške banke globoko v riti. Pa tudi glede na to da banke nimajo kam z denarjem, kakšen smisel ima odkupovat od njih donosno varno naložbo (vsaj v SLO).
Pred kratkim sem videl tabelo EU držav z največ slabimi krediti, pa D ni bilo tam. Poleg SLO so bile še I, GR, CI.
ZKL
# 23.08.2017 ob 08:41
Padci lahko skrbijo samo špekulante, ki se igračkajo s finančnim vzvodom. Brez vzvoda pa večji padec pomeni samo odlično priložnost za nakup!
resnicar
# 23.08.2017 ob 23:19
Nabavite Bitcoin in zlato dokler je še čas.
Belina
# 23.08.2017 ob 12:20
http://www.williamengdahl.com/englishNEO
21Aug2017.php
tore
# 23.08.2017 ob 12:09
V prejšnji krizi smo se naučili, da sta najbolj varni zatočišči za kapital zlato in nepremičnine. Ne prinašata nekih strašnih donosov, ampak vsaj vrednost se ne zgublja tako kot na delniških trgih.

Tudi zlato in nepremičnine nihata. Zlato je že bilo 2012 po 1400 evrov, pa je padlo 2014 na 900 evrov.
Pri nepremičninah je pa konec, ko se začne zmanjševati število prebivalcev. Dokler bomo imeli gospodarsko rast in priseljevanje iz juga bo šlo, potem pa marsikje ne več.
Včeraj sem po TV gledal oddajo ki prikazuje nakup nepremičnin v Las Vegasu. Neverjetno po kako nizkih cenah se prodajajo luksuzne hiše in stanovanja. Najbrž imajo nepremičninsko krizo.
Se mi zdi, da je vsako naložbo treba kupiti vsaj po normalni, ne napihnjeni ceni, potem te nihanja ne prizadenejo.
Frodoš
# 23.08.2017 ob 09:28
Kaj pa mislite nekateri pametnjakoviči bi dosegli z ukinitvijo borz? Ali mi lahko nekdo razloži? Vsakemu malo bolj finančno pismenemu človeku je jasno, da bi se sesulo celotno gospodarstvo takoj, ko bi to naredili.
kingestone
# 23.08.2017 ob 08:52
centralne banke... znanilci despotizma in oligarhije.

in edini recept za preprečitev tega so močne nacionalne države, ki pa se jim bedaki posmehujemo (ala češka...)

ni nam pomoči. za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni, kot hlapci umremo...
Karantanc+
# 23.08.2017 ob 08:15
Vsi ti ljudje pripadajo narodu, ki je imel pohod čez rdeče morje
MikiSkokc
# 23.08.2017 ob 07:51
Tudi realna vrednost je relativna.
Tiskanje valute je (podobno kot delnice) nekaj najbolj pametnega, kar si je človeštvo zmislilo. Problem nastane le, če so (negativne) posledice tiskanja denarja vsem očitne...
KLIPAN
# 23.08.2017 ob 10:33
"Če se bo to tudi zgodilo, bodo nekdanji uslužbenci Goldman Sachsa vodili centralne banke v ZDA, Evropi in Veliki Britaniji."

Naši desničarji bodo seveda veseli.
Ravno naši desni prijatelji bodo spet napadli nas levičarje na prvih protestih proti tem elitistom.
Bankirji ene banke nam vodijo svet in upravljajo naša življenja, desni pa bluzijo o nekih Soroših in nevladnih organizacijah.
Skippy
# 23.08.2017 ob 07:21
Sami strokovnjaki tu gor ... niti ne razumejo, kako poteka financiranje, kako se deli lastniška struktura ird.

Delnice in borze bi morali nujno ukiniti,

A ti veš, da so bile ravno delniške družbe tisti temelj, zaradi katerega je naša zahodna razvitost naenkrat tako poskočila napram npr. kitajskim ali arabskim ureditvam gospodarskih družb? A sploh veš, kaj je delnica?
Komentar dogajanja na Ljubljan ...
link
Bitcoin pred soočenjem s "smrtnim križem"
248
18. marec 2018 ob 06:38 Na Wall Streetu je bil zadnji teden zaradi nepredvidljivega Donalda Trumpa negativen, spet pa so močno padle kriptovalute, bitcoin za dobrih 10 odstotkov, ripple celo za 25. Po Facebooku se je tudi ...
Več novic ...
Kazalo